Yeni İstanbul Havalimanı ilk ciddi yağmurda göle döndü. Aslında göle dönmedi zaten orası göldü. İşte uydu fotoğraflarıyla inşaat öncesi, sonrası…
BOLD / ÖZEL
Açılışı yapılan Yeni İstanbul Havalimanı işçi ölümleri, çökmeler, arızalar, binada su tesisatının patlaması dahil sürekli yeni problemlerle gündeme geliyor. Son olayda ise Havalimanı’nın göle döndüğü, araçların sular altında kaldığına ilişkin görüntüler ortaya çıktı.
İlk ciddi yağmurda yeni Havalimanı’nın düştüğü bu durumun nedenleri üzerine çalışma yapan, uzman Hüseyin N. Karaaslan, ulaştığı sonuçları sosyal medya hesabından duyurdu.
ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI’NIN YOK ETTİĞİ GÖL
Havalimanı yapılan bölgede irili ufaklı 70’e yakın gölün bulunduğu çevre raporları ve uydu görüntülerinden görülebiliyor.
Şu an Havalimanı’nın göle dönen bölgesinde ise geçmişte oldukça büyük Kulakçayırı Gölü bulunuyordu.
2010 yılına ait 3. havalimanı bölgesine ait uydu fotoğrafında, çember içine alınmış bölümde gölün büyüklüğü net biçimde görülebiliyor.

GÖL HARFİYATLA DOLDURULARAK YOK EDİLDİ
İkinci görüntü ise 2018 yılına ait uydu görüntüsünde ise çember içine alınmış bölüm yine Kulakçayırı Gölü’ne ait ancak ortada bir göl kalmadığı görülüyor. Gölün yerinde havalimanı var.
İlk ciddi yağmurda, yağış geçmişte biriktiği yerde birikti ancak bu kez orada göl değil havalimanı vardı.
İrili ufaklı 70 gölün yokedildiği üçüncü havalimanı inşaatı sırasında, Kulakçayırı Gölü’ne harfiyat dökülüşü de fotoğraflara yansıyor.

ÇED RAPORU BEKLENMEDİ, YASA DEĞİŞTİRİLDİ
3. havalimanının yapılış sürecinde ÇED raporları hazırlandı ve sözkonusu gölün varlığı belirtildi. Ancak nihai raporda gölün ismi dahi geçmedi.
Ardından ÇED süreci bitmeden, ihaleye çıkıldı ve ihaleyi Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu aldı.
İstanbul Yeni Havalimanı’nın sürekli sorunlar yaşamasının temelinde ilk ÇED raporunun dikkate alınmaması, raporun tahrif edilmesi ve bunun için ÇED yönetmeliğinin değiştirilmesi yatıyor.

HAVALİMANI BATAKLIĞA KURULDU PEKÇOK RİSK SÖZKONUSU
İstanbul Havalimanı’nın üstüne kurulduğu arazinin sulak olması nedeniyle pekçok risk sözkonusu. Yani havalimanı bir bataklık üzerine kurulu.
Meslek odaları bu konuda da gerekli uyarıları yapmış ve zeminde çökmeler yaşanabileceği uyarısında bulunmuştu. İlk çökmeye ilişkin görüntüler de medyaya yansımıştı.

Proje ayrıca, su havzalarının kirliliği, rüzgâr hızları dolayısıyla uçuş güvenliği riski, doğal hayatın tehlike altında oluşu gibi başka risklere de sahip.