Ekonomi
“Açlık sınırı 1.900 TL iken asgari ücret 2 bin TL olmaz!”


Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu 2 bin 20 lira olarak belirlenen 2019 yılı asgari ücret tutarına tepki gösterdi.
Çerkezoğlu, açlık sınırının 1.900 liraya yükseldiği ülkede asgari ücretin en az 2 bin 800 lira olması gerektiğini kaydetti.
BU RAKAM DÜŞÜK KALDI
Gazete Duvar’da yer alan haber göre, 2019 için belirlenen asgari ücret rakamını değerlendiren DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “2 bin 20 lira olarak açıklandı ve bu bizim açımızdan düşük bir rakam. Biz DİSK olarak asgari ücretin bir geçim ücreti olabilmesi için 2 bin 800 TL olması gerektiğini söylüyoruz.” dedi.
“KRİZ ŞARTLARINDA YAŞIYORUZ”
Asgari ücretin enflasyon ve milli gelir karşısındaki kaybının karşılanması gerektiğini ifade eden Çekezroğlu, “2019 yılıyla birlikte içerisine girilen kriz şartları düşünüldüğünde 2 bin 20 rakamı, 2019 yılı boyunca işçilerin, emekçilerin, bizlerin çalışma ve hayat şartları açısından yeterli bir rakam değil.” değerlendirmesinde bulundu.
AÇLIK SINIRI 1.900 LİRA
1.603 TL’den 2 bin 20 TL’ye çıkan asgari ücreti sadece enflasyonla değerlendirmenin doğru olmadığını belirten Çerkezoğlu, “Enflasyon oranında artış söz konusu ama sadece enflasyon değil bizim için önemli olan asgari ücretin alım gücüdür ve milli gelirden aldığı paydır.” dedi.
Çerkezoğlu şunları söyledi:
“Açlık sınırının 1.900 lira olduğu, yoksulluk sınırının 6 bin liranın üzerinde olduğu bir ülkede 2 bin 20 lirayı yeterli bulmak mümkün değil. Biz ayrıntılı değerlendirmeyi önümüzdeki saatlerde de paylaşacağız.”
SOSYAL MEDYADAN TEPKİLER
Yeni asgari ücrete sosyal medyadan da tepkiler gecikmedi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Garo Paylan dolar bazında asgari ücretin artmadığını, azaldığını kaydetti.
Asgari Ücret açıklandığı anda:
2016’da 442 Dolar
2017’de 398 Dolar
2018’de 425 Dolar
Karşılığıydı.2019 için 379 Dolar
karşılığı olarak açıklandı.Asgari ücret artmıyor!
Azalıyor!— Garo Paylan – Կարօ Փայլան (@GaroPaylan) December 25, 2018
Vergi uzmanı Ozan Bingöl ise kanuni düzenleme yapılmazsa, asgari ücretlinin temmuzdan itibaren vergi dilimine gireceğini ve adlığı net ücretin azalacağı uyarısı yaptı.
2018’de asgari ücretli vergi dilimine eylül ayından itibaren girmiş ve maaşlarda vergi kesintisi yapılmıştı.
Brüt asgari ücret 2.558₺
Net asgari ücret (agi dahil) 2.020₺
İşverene maliyeti 3.005₺
Ayrıca gelir vergisi dilimleri bu yıl da asgari ücrete göre belirlenmez ise asgari ücretli önümüzdeki yıl temmuz ayından itibaren (yılın 6 ayı) %20’lik vergi dilimine girecektir.#asgariücret— Ozan Bingöl (@ozanbingoll) December 25, 2018
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise sosyal medya hesabından asgari ücreti, Avrupa ülkeleri ile kıyasladı. Bazı ülkelerde asgari ücretli çalışanların, Türkiye’nin dört katı ücret aldığını ifade etti.
#AsgariÜcret ;
Hollanda'da 1.430 avro,
Fransa'da 1.386 avro,
Almanya'da 1.102 avro
Türkiye’de bugün 336 avro OLDU.
Bazı ülkelerde çalışanlar Türkiye'deki işçilerden 4 kat fazla asgari ücret alıyor.
Bu ayıp 16 yıldır bu ülkeyi yöneten AKP'nindir. pic.twitter.com/mMFyd5x7Zz— Veli AĞBABA (@veliagbaba) December 25, 2018
Bunlar da ilgini çekebilir
-
177 bin işçi ‘ahlak kuralları’ bahanesiyle işten atıldı
-
Ömürleri AKP ile geçti: İktidarın korkulu rüyası Z kuşağı
-
Dağda tek başına hayvan otlatan teyze ve lebalep AKP kongreleri
-
‘Montaj Çetesi’nin hedefinde yine A Haber var!
-
CHP “firari damat” için bu sefer yarını işaret etti
-
AKP iktidarı karın doyurmadı: Açlık sınırı 18 yılda yüzde 650 arttı


Geçen aydan itibaren işsizlik verilerini aylık olarak yayımlamaya başlayan TÜİK, eleştirilen işsizlik verilerini beklentiler yönünde açıklamaya başladı. Daha önce işsizliği azalmış olarak gösteren TÜİK, Şubat ayında 250 kişinin işsiz kaldığını duyurdu.
BOLD – Pandemi dönemi boyunca açıkladığı bültenlerde işsizliğin azaldığını ifade eden TÜİK, artık gerçek verileri paylaşmaya başladı. TÜİK’in açıklamasına göre işsiz sayısı 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 250 bin kişi artarak 4 milyon 236 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,7 puanlık artış ile yüzde 13,4 seviyesinde gerçekleşti.
İŞSİZ SAYISI 4 MİLYON 236 BİNİ GEÇTİ
Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 250 bin kişi artarak 4 milyon 236 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,7 puanlık artış ile yüzde 13,4 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 22 bin kişi azalarak 27 milyon 477 bin kişi, istihdam oranı ise 0,1 puanlık azalış ile yüzde 43,4 oldu. İş gücü 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 226 bin kişi artarak 31 milyon 712 bin kişi, iş gücüne katılma oranı ise 0,3 puanlık artış ile yüzde 50,1 olarak gerçekleşti.
GENÇLER ARASINDA İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 27 BANDINDA
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,4 puanlık artışla yüzde 26,9, istihdam oranı 0,3 puanlık azalışla yüzde 28,1 oldu. Bu yaş grubunda iş gücüne katılma oranı ise bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 38,5 seviyesinde gerçekleşti. Şubat ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre tarım sektöründe 52 bin kişi, sanayi sektöründe 166 bin kişi azalırken inşaat sektöründe 37 bin kişi, hizmet sektöründe 157 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 17,4’ü tarım, yüzde 20,8’i sanayi, yüzde 6,0’ı inşaat, yüzde 55,8’i ise hizmet sektöründe yer aldı.
HER 3 İŞ GÜCÜNDEN BİRİ ATIL HALDE
Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 1,2 puan azalarak yüzde 28,3 oldu. Mevsim etkisinden arındırılmamış işsizlik oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 0,6 puan artarak yüzde 14,1 oldu. İşsiz sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre 206 bin kişi artarak 4 milyon 445 bin kişi olarak gerçekleşti. Mevsim etkisinden arındırılmamış istihdam oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 0,7 puan azalarak yüzde 42,9 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı 69 bin kişi artarak 27 milyon 150 bin kişi oldu. İş gücüne katılan sayısı 275 bin kişi artarak 31 milyon 595 bin kişi olarak gerçekleşti.
ARTAN KAYIT DIŞI ÇALIŞANLARIN ORANI YÜZDE 27.4’E ÇIKTI
Şubat ayında sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların toplam çalışanlar içindeki payını gösteren kayıt dışı çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı ayına göre 2,8 puan azalarak yüzde 27,4 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 3,6 puan azalarak yüzde 16,7 oldu.
“Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümünde bir arpa boyu yol alınamadı”
Ekonomi
Esnafa 5 milyarı çok gören iktidar Kuzey Marmara Otoyolu için 18 milyar TL ek ödeme yapacak


İktidara yakın beş yandaş firma arasında yer alan Limak-Cengiz ortaklığı tarafından yapılan Kuzey Marmara Otoyolu’nda 18 milyar liralık ek maliyet ortaya çıktı. Bakanlıklar imza attıkları bu artış karşısında sessizliğe bürünürken muhalefet esnafa 5 milyar lira destek vermeyip yandaşlara 18 milyar ek maliyet ödeyecek olan AKP hükumetini eleştirdi.
BOLD – CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Kuzey Marmara Otoyolu’nun Kurtköy-Akyazı ve Kınalı-Odayeri kesimlerindeki olağanüstü ek maliyet artışlarını iki bakanlığın da sahiplenmediğini açıkladı. Ek maliyet artışının yaklaşık 18 milyar lirayı bulduğunu hatırlatan Akın, “Hazine Bakanlığı da Ulaştırma Bakanlığı da rekor artışla ilgili tek kelime edemiyor. Hesabını neden veremiyorlar? Ek maliyet artışı yüzde 50’yi geçiyorsa ortada çok açık bir rant vardır” dedi.
BAKANLIKLAR ATTIKLARI İMZALARI SAHİPLENMEDİLER
Cumhuriyet’ten Erdem Sevgi’nin haberine göre CHP’li Akın, otoyol yapımı projelerinde ek maliyet artışının en fazla yüzde 20 oranında olmasının normal kabul edildiğini, bu oranın üzerindeki maliyet artışlarının ise haklı bir gerekçeye dayanması gerektiğini hatırlattı. Akın, bu kapsamda rekor oranda gerçekleşen ve milyarlarca doları bulan ek maliyet artışıyla ilgili hem borç üstlenim anlaşmasına imza atan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na hem de projeyi ihale eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na sorular yöneltti. İki bakanlık da verdiği yanıtta maliyet artışını sahiplenmedi.
SARAY’A YAKIN LİMAK-CENGİZ ORTAKLIĞI YAPIYOR
İktidara yakın beş yandaş firma arasında yer alan Limak-Cengiz ortaklığı tarafından yapılan Kurtköy, Akyazı kesiminde ek maliyet artışının yüzde 65,5 oranında, Koli-Kalyon ortaklığı tarafından yapılan Kınalı, Odayeri kesiminde ise yüzde 55,3 oranında gerçekleştiğini ifade eden Akın, bir buçuk sene önce yapıldığı anlaşılan ek maliyet artışlarının toplam tutarının 2 milyar 186 milyon 895 bin 114 dolar olduğunu dile getirdi.
ESNAFA 5 MİLYAR VERİLMEDİ, YANDAŞA TEK KALEMDE 18 MİLYAR VERİLİYOR
Bakanlıklardan gelen yanıtları değerlendiren Akın, “Kuzey Marmara Otoyolu’nun iki kesimindeki ek maliyet artışları toplam maliyetin yarısını geçiyor. Ek maliyet demek yandaşların ballı, kaymaklı garantilerinin süresi ve bedelinin de artması demektir. 2 milyar 186 milyon dolar 895 bin dolarlık ek maliyet artışının güncel kura göre toplam tutarı 17 milyar 830 milyon TL’yi buluyor. Esnafa verilen toplam desteğin tutarı bile 5 milyar TL etmezken, yandaşlara tek kalemde bunun neredeyse dört katı sağlanıyor ” dedi.


Politika faizini artırdığı için görevden alınan Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın yerine faiz artışına karşı olan Şahap Kavcıoğlu getirildi. Piyasalar bu hafta perşembe günü Merkez Bankasının alacağı faiz kararını bekliyor.
BOLD – Bugün işsizlik rakamlarının açıklanmasıyla haftaya başlayacak olan ekonomi gündemi, hafta sonuna kadar oldukça yoğun geçecek. Piyasaları yakından ilgilendiren işsizlik rakamlarının yanı sıra sanayi üretimi, bütçe dengesi verileri peş peşe açıklanacak. Konut satışları da yeni haftada açıklanacak olan veriler arasında. Perşembe günü ise gözler Merkez Bankası’nın alacağı faiz kararında olacak.
İŞSİZLİK RAKAMLARI ARTIK AYLIK AÇIKLANIYOR
TÜİK, 10 Mart’tan itibaren işsizlik verilerini üçer aylık dönemler halinde değil, aylık olarak açıklamaya başladı. Ayrıca işsiz sayısı hesabında da değişiklikler yapıldı. Bugün saat 10’da TÜİK işsizlik verilerini açıklayacak. Geçen ay yapılan açıklamada Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre bin kişi azalarak 3 milyon 861 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,4 puanlık azalış ile yüzde 12,2 seviyesinde gerçekleşti.
PANDEMİYE RAĞMEN SANAYİ ÜRETİMİNİ ARTTI
Yeni haftanın bir diğer önemli verisi de sanayi üretimi olacak. TÜİK tarafından açıklanacak olan şubat ayı verisi salı günü saat 10.00’da duyurulacak. Sanayi üretimi ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,4, bir önceki aya göre yüzde 1 arttı.
DOLARIN YÖNÜNÜ FAİZ KARARI BELİRLEYECEK
Yeni haftanın piyasaları yakından etkileyecek en önemli kararı, Merkez Bankası tarafından açıklanacak olan faiz oranları olacak. Merkez Bankası, politika faizini geçen ay piyasa beklentilerinin üzerinde 200 baz puan artırdı, Başkan Naci Ağbal ise görevden alındı. Yaklaşık dört buçuk ay görevde kalan Ağbal’ın yerine de eski AKP milletvekili Şahap Kavcıoğlu atandı. Şimdi piyasalar Merkez Bankası’nın alacağı faiz kararını bekliyor. Doların yönünü faize de karşı olan yeni başkanın alacağı kararlar belirleyecek.



Bitcoin’de Erdoğan etkisi: Vergi yolda


Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı anlatıyor: Koltuğu uğruna yapmayacağı ve satmayacağı hiçbir şey yoktur!


AKP sayesinde Türkiye orucunu İsrail hurmasıyla açıyor
Popular
-
Dünya20 saat önce
Yunanistan’dan tatilcilere karantina uyarısı
-
Gündem16 saat önce
Cumhuriyet savcısı kendisini muayene etmeyen doktoru gözaltına aldırdı
-
Videohaber2 gün önce
Putin’den Erdoğan’a Montrö ayarı
-
Ekonomi2 gün önce
Vatandaşa soğan patates, Erdoğan’a 5 milyonluk 2. Mercedes
-
Gündem2 gün önce
Borçlarını ödeyemeyen çiftçi kendini astı
-
Ekonomi2 gün önce
10. büyük ekonomi hayalinden domatesi taneyle satış dönemine
-
Dünya2 gün önce
Çinlilerden aşı itirafı: Koruyuculuk seviyeleri düşük
-
BOLD ÖZEL22 saat önce
“Bu kararın hukuki dayanağı bulunmamaktadır, yok hükmündedir”