Ekonomi
Asgari ücret zamlı haliyle de AB ülkelerinin çok gerisinde


Asgari ücrete yapılan yüzde 26’lık 2019 zammı bile Türkiye’de işçilerin Avrupalı işçilerin çok gerisinde kalan maaşlarını düzeltmeye yetmedi.
Asgari ücretin euro bazında 2016 yılı seviyesine gelebilmesi için brüt 3 bin 682 TL olması gerekiyor. Oysa son zamla Türkiye’de brüt asgari ücret 2 bin 558 lira olarak belirlendi.
2019 YILI İÇİN 417 TL ZAM GELDİ
Türkiye’de asgari ücret, 2019 yılı için net 2 bin 20 lira olarak belirlendi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda oy birliği ile alınan karar gereği yeni yılda asgari ücretliler maaşlarını yüzde 26,05 oranında (417 TL) zamlı alacak.
Üç çocuklu ve eşi çalışmayan bir asgari ücretlinin eline, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ile beraber 2 bin 155 lira geçecek.
Türk Lirası’nın değer kaybıyla birlikte 2018 sonbaharında Avrupa’nın en düşüklerinden biri haline gelen Türkiye’deki asgari ücret, 2019 zammının ardından bir miktar toparlandı.
BRÜT ASGARİ ÜCRET 246 EUROYA DÜŞMÜŞTÜ
Brüt asgari ücret Ağustos ayında 246 euro seviyesine kadar düşmüştü.
1 Ocak’tan itibaren brüt asgari ücretin 2 bin 558 TL olacağı açıklandı. Bu miktar, 25 Aralık 2018 kuruyla 423 euroya denk geliyor.
BBC Türkçe’de Onur Erem’in araştırmasına göre, Ağustos’tan itibaren hem Türk Lirası’nın kaybettiği değerin bir kısmını geri kazanması, hem de yüzde 26’lık 2019 artışıyla birlikte Türkiye’de asgari ücret, gerisine düştüğü Karadağ, Makedonya ve Sırbistan gibi ülkelerdeki asgari ücretin tekrardan üzerine çıkacak.

HÂLÂ AVRUPA’NIN ÇOK GERİSİNDE
Ancak bu miktar Fransa, Almanya, İngiltere gibi Batı Avrupa ülkeleri ile Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi Güney Avrupa ülkelerinin hala çok altında. Türkiye’de asgari ücret 2018’e kadar Polonya, Slovakya, Çekya ve Macaristan gibi ülkelerin üzerinde seyrediyordu.
2018’de TL’nin değer kaybıyla birlikte bu miktar bu ülkelerin gerisinde kalmıştı. 2019’daki artış ise Türkiye’deki asgari ücreti tekrardan bu ülkelerin üzerine taşımaya yetmedi.
Türk Lirası’nın en düşük seviyesinden bir miktar yükselmesi ile birlikte 4 Ekim 2018 itibarıyla asgari ücretin euro karşılığı 225 euro oldu. Fakat bu miktar, asgari ücretin euro bazında zirve yaptığı 2016 yılının yüzde 45 gerisinde.
2016’DA BRÜT ASGARİ ÜCRET 518 EURO
2016’da aylık brüt asgari ücretle 518 euro almak mümkündü. 4 Ekim 2018 kuruyla aynı miktarda euro alabilmek için brüt asgari ücretin 3682 TL olması gerekiyor. Ancak brüt asgari ücret aylık 2029 TL ile bu oranın çok gerisinde. Türkiye’deki asgari ücret Batı Avrupa ülkeleri ve Yunanistan’a kıyasla her zaman daha düşüktü.
Fakat Türkiye’de asgari ücretle çalışan işçiler tarihsel olarak bazı Doğu Avrupa ülkelerinden daha yüksek maaş alıyordu. 2001 yılında Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz ve kur şokuna rağmen asgari ücret Slovakya, Çekya, Romanya, Litvanya gibi ülkelerin üzerinde kalmıştı.
Türkiye’de asgari ücret euro bazında Ağustos ayında çoğu Doğu Avrupa ülkesinin gerisine düşmüştü. 2016’da Türkiye’de asgari ücretle çalışan bir işçi Polonya’daki işçiden yüzde 20 daha fazla maaş alırken Ağustos itibarıyla yüzde 42 daha az kazanıyordu.

4 KİŞİLİK AİLE EN AZ 6 BİN LİRA KAZANMALI
Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde endüstri ilişkileri, emek tarihi ve çalışma hukuku üzerine çalışmalar yürüten Doç. Dr. Aziz Çelik’e göre 2018 asgari ücreti, TL’nin değer kaybından önce bile 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının altındaydı.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) ayrı ayrı yaptığı hesaplamalara göre Ağustos 2018 itibarıyla 4 kişilik bir ailenin aç kalmamak için 1.800, yoksulluk yaşamamak içinse 6 bin lira kazanması gerekiyor.
KOMİSYONDA HÜKÜMET İŞVERENİN YANINDA
Cumhurbaşkanlığına bağlanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu eleştiriliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi örgütleri, işverenler ve hükümetten 5’er temsilci bulunuyor.
En az 2 yılda bir toplanması gereken kurul, son dönemde her yıl sonu toplanarak bir sonraki yılın zam oranını belirliyor. Komisyon bu yaz pek çok yapı gibi doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlandı. Türk-İş Danışmanı Enis Bağdadioğlu, bu toplantılarda hükümetin işverenin yanında yer almasından şikayetçi.
ASGARİ ÜCRETİN MALİYETİ İŞVERENDEN ALINDI TOPLUMA YANSITILDI
Dr. Aziz Çelik de kurulda genelde sermaye ve hükümet temsilcilerinin uzlaşarak karar verdiğini ve işçi sınıfının temsilcilerinin taleplerinin karşılanmadığını söylüyor:
“Asgari ücret artışı konusunda sermayedarların direncini kırmak için hükümet asgari ücretin işverene maliyetini düşürücü yöntemler kullandı. Vergi ve sigorta prim teşvikleri yapıldı. Böylece asgari ücret artışının bir bölümü bütçeden veya işsizlik sigortası fonundan karşılanmış oldu. Asgari ücretin maliyeti işverenlerden alınıp topluma ve işçilere yansıtıldı.
“Sendikalar asgari ücret konusunu topluma mal etme ve yönde bir toplumsal talep ve beklenti yaratma konusunda zayıf kaldı. Sendikalı işçilerin önemli bir bölümünün asgari ücretten fazla ücret alıyor olması sendikaların asgari ücret etrafından güçlü bir mücadele yürütmesini engelledi. Oysa asgari ücret genel ücret seviyesini yukarı çeken bir etkiye sahip. Öte yandan büyük sendikaların son yıllarda hükümetin etki alanında olması asgari ücret etrafında güçlü bir mücadele için ciddi bir açmaz oluşturuyor.”


DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu
DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, eskiden kanunla düzenlenmiş olan kurulun cumhurbaşkanlığına bağlanabilmesi için önce bir kanun hükmünde kararname ile İş Kanunu’nun ilgili maddesinin iptal edildiğini, çıkarılan cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulun cumhurbaşkanlığına bağlandığını söyledi.
Çerkezoğlu böylece “kanunla düzenlenen konular hakkında cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz” kuralının etrafından dolanıldığını söyleyerek uygulamayı eleştirmişti:
“Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun cumhurbaşkanlığı teşkilatı içine alınması CBK ile komisyonun yapısının değiştirilmesine olanak tanımaktadır. TBMM’nin kanunla yapabileceği bir değişiklik cumhurbaşkanının iki dudağı arasına terk edilmiştir. Cumhurbaşkanı Asgari Ücret Tespit Komisyonun üye bileşimini istediği gibi değiştirebilecek ve müdahale edebilecektir.”
Bunlar da ilgini çekebilir
-
Asgari ücretin de asgarisi uygulanıyor: Maaşlar 2 bin TL’yi bulmuyor
-
177 bin işçi ‘ahlak kuralları’ bahanesiyle işten atıldı
-
AKP iktidarı karın doyurmadı: Açlık sınırı 18 yılda yüzde 650 arttı
-
Gıda dışında asgari ücretten geriye 173 lira kalıyor
-
Avrasya Tüneli’ne maaş dayanmıyor
-
Yoksul sayısı 2 yılda yüzde 8.4 artarak yüzde 21.3’e yükseldi


Dolar 8,47 liraya çıktığında satan vatandaşlar, 8,20 liranın altını alım fırsatı olarak değerlendirdi. 6-7-8 Nisan’da vatandaşlar 2.1 milyar dolarlık alım yaptı. Döviz mevduatı 245.8 milyar dolara yükseldi.
BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanını görevden alması sonrası 12 milyar dolar satan şirketler ve vatandaşlar, ucuzdan dolar toplamaya başladı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun günlük verilerine göre 6-7-8 Nisan’da yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı yeniden yükselişe geçti ve üç günlük değişim 2.1 milyar dolar oldu. Dolar/TL’nin 8.20 liranın altına gerilediği günlerde alımda ticari işletmeler öne çıktı.
5 Nisan’da yurtiçi yerleşiklerin 243 milyar 745 milyon dolar olan döviz mevduatı 8 Nisan’da 245 milyar 845 milyon dolara yükseldi. Üç işgününde 2.1 milyar dolarlık toplam artış yaşandı.
EN ÇOK ŞİRKETLER ALDI
Gerçek kişilerin döviz mevduatı 5 Nisan’dan 8 Nisan’a 462 milyon dolar arttı. 5 Nisan’da 157 milyar 218 milyon dolar olan gerçek kişilerin döviz mevduatı 8 Nisan’da 157 milyar 680 milyon dolara çıktı. Şirketler ise daha hızlı bir alım yaptı. 5 Nisan’da 86 milyar 526 milyon dolar olan tüzel kişilerin döviz mevduatı 8 Nisan’da 88 milyar 164 milyon dolara yükseldi. Bu 1 milyar 638 milyon dolarlık alım yaptıklarını gösteriyor.


Faize karşı görüşleri ile bilinen ve faiz indirmek için Merkez Bankası başkanlığına getirilen Şahap Kavcıoğlu, yaptığı ilk Para Politikaları Kurulu toplantısında faizi sabit tuttu. Geçen ay yapılan toplantı sonrası 200 baz puan artırılarak yüzde 19’a çıkarılan faiz sonrası eski başkan Naci Ağbal görevden alınmıştı.
BOLD – Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu Toplantısı ile faiz kararını belirledi. Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu Toplantısı yeni Başkan Şahap Kavcıoğlu tarafından ilk kez yapıldı. Merkez Bankası Toplantısında faiz kararı açıklandı. Açıklanan faiz kararına göre bir haftalık repo faizini sabit tuttu.
KARARDAN PİYASALAR ETKİLENMEDİ
Merkez Bankası’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda “15 Nisan 2021 Tarihli PPK Kararı: 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı sabit tutuldu” denildi. Merkez Bankası faiz kararı sonrasında dolar kuru 8 lira 4 kuruşta seyrederken, altın fiyatları 452 lira bandında seyrediyor.
FAİZLER YÜZDE 19’A ÇIKARILMIŞTI
Merkez Bankası’nın Nisan ayı faiz kararı öncesi faizler yüzde 19 bandında yer alıyor. Merkez Bankası 2021 yılında Ocak ve Şubat aylarında faiz yüzde 17’lerde sabit tutulmuş Mart ayında ise 200 baz puan artırılarak yüzde 19’a çıkarılmıştı. Merkez Bankası karar metninden, “Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır” ifadesini çıkardı.
Şahap Kavcıoğlu kayıp 130 milyarı açıklayınca başkanlığı kaptı


Cumhuriyet tarihinde özelleştirme rekoru kıran AKP hükumetleri kamu mallarını satmaya devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Hazineye ait 7 ilde bulunan 19 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştireceğini duyurdu.
BOLD – AKP hükumeti özelleştirmelere tam gaz devam ediyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, özelleştirme süreçlerine ilişkin yatırımcılara duyurusu Resmi Gazete’de yayımlandı.
TAŞINMAZLAR PAZARLIKLA SATILACAK
Buna göre, Adana, Ankara, Aydın, Kilis, Malatya, Mersin ve Şanlıurfa’da bulunan 19 taşınmaza ilişkin ihaleler birden fazla teklif sahibinden kapalı zarfla teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulüyle gerçekleştirilecek. Gerekli görüldüğü takdirde ihaleler, pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımıyla açık artırma suretiyle sonuçlandırılabilecek. İhalelere gerçek ve tüzel kişiler, ortak girişim grupları (OGG), kooperatiflerle kuruluş belgelerinde taşınmaz edinebileceklerine dair hüküm bulunan dernek ve vakıflar katılabilecek.
İHALEYE KATILABİLMEK İÇİN GEÇİCİ TEMİNAT GEREKİYOR
Teklif sahiplerinden ihalelere katılabilmesi için ilanda belirtilen tutarlarda geçici teminat alınacak. İhale bedeli peşin veya vadeli olarak ödenebilecek. İllere ve taşınmazlara göre değişen ihalelerdeki son teklif verme, geçici teminat ve ihale şartnamesi bedelleri de Resmi Gazete’nin bugünkü sayısındaki duyuruda yer alıyor.



Yunan mevkidaşından Çavuşoğlu’na canlı yayında yaptırım tehdidi


AKP’li belediyenin skandal Ramazan kolileri


Erdoğan selamı da kesti: CHP’ye kapatma davası mı geliyor?
Popular
-
Videohaber12 saat önce
Sedat Peker Fas’a kaçtı: Operasyondan sansürsüz bilgiler
-
Dünya1 gün önce
Libya ve Yunanistan deniz yetki alanlarını belirlemek için masaya oturacak
-
Gündem2 gün önce
Tahliye olan emekli amirallerden bol ‘Fetö’lü açıklama
-
Analiz1 gün önce
4 maaşlı ‘hiç’: İbrahim Kalın kimdir
-
Dünya1 gün önce
Almanya’yı ‘evi’ gören Türklerin sayısı artıyor
-
Videohaber17 saat önce
ABD’ye gönderilen Fethullah Gülen dosyasında neler var?
-
Gündem1 gün önce
Ahmet Altan hakkında tahliye kararı
-
Politika1 gün önce
Cumhurbaşkanlığı YİK üyesi Yıldırım Akbulut hayatını kaybetti