Milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması için savcılık tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderilen fezleke sayısı 401’e ulaştı. Dosyaların büyük çoğunluğu “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasını ihtiva ediyor.
EN FAZLA DOSYA HDP’Lİ VEKİLLER HAKKINDA
TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’na savcılıklarca gönderilen 252’si geçen dönemden kalma 401 dokunulmazlık dosyası bulunuyor.
Fezlekelerin 215’i Halkların Demokratik Partisi (HDP), 180’i Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 2’si Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), 1’i Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), 2’si İyi Parti ve 1’i bağımsız milletvekiline ait.
FEZLEKESİ OLAN VEKİL SAYISI 120
TBMM’ye gelen fezlekelerin milletvekillerine göre dağılımına bakıldığında ise en fazla fezlekenin CHP’li vekiller hakkında düzenlendiği anlaşılıyor.
Hakkında fezleke düzenlenen 120 milletvekilinden 95’i CHP’li. HDP’li 19 milletvekili, AKP’den 2, MHP’den 1, İyi Parti’den 2 ve 1 bağımsız milletvekilinin fezlekesi bulunuyor.
CHP’LİLERİN DOSYALARI ERDOĞAN’A HAKARETTEN
CHP’li 95 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan 180 fezlekenin, 122’si “Cumhurbakanı’na hakaret” suçlamasını içeriyor. HDP’li vekillerin dosyaları ise daha çok terör propagandası suçlamasından.
NEVRUZ KARPOSTALI FEZLEKE OLMUŞTU
HDP Tunceli Milletvekili Alican Öncü’nün, Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan bir tutukluya nezruzunu kutlamak amacıyla gönderdiği kartpostal terör propagandası sayılmıştı.
Karpostalda Öncü tarafından yazılan “Direnen ve teslim olmayan halklarımızın mücadelesinin özgürlükle taçlanacağına olan inancımla, Newroz Piroz bê!’ ifadeleri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından fezlekeye dönüştürülmüştü.
68 MİLLETVEKİLİNE TAYYİPLER ALEMİ FEZLEKESİ
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın şikayeti üzerine ise, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “Tayyipler Alemi” karikatürünü Twitter hesabından paşlaytığı veya retweet yaptığı gerekçesi ile, çoğunluğu CHP’li 68 milletvekili için fezleke hazırlamıştı.
Milletvekilleri hakkında Cumhurbaşkanına hakaretten 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istenmişti.
FEZLEKE ANAYASA ADALET KARMA KOMİSYONU’NA SEVKEDİLİYOR
Cumhuriyet savcılıklarınca hazırlanan fezleke Adalet Bakanlığı’na gönderiliyor. Adalet Bakanlığı’nda yapılan hukuki değerlendirmeden sonra gereği için TBMM’ye gelen fezleke, Meclis Anayasa Adalet Karma Komisyonu’na sevkediliyor.
Komisyon, dokunulmazlığın kaldırılmasına hükmederse fezleke TBMM Genel Kuruluna geliyor. 10 gün içinde kurul raporu okuyor. Bu süre içerisinde itiraz edilmezse ya da itiraz reddedilirse fezleke kesinleşiyor.
https://boldmedya.com/2019/01/01/yeni-sistemde-tbmmnin-hukmu-kalmadi/
ÇOĞUNLUĞUN OYU GEREKİYOR
Bu aşamadan sonra Genel Kurulda bir oylama yapılıyor ve oylamada çoğunluk dokunulmazlığın kaldırılmasını isterse milletvekilinin dokunulmazlığı kalkıyor.
Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili, sadece dokunulmazlığın kaldırıldığı konuda yargılanabiliyor. Aynı zamanda milletvekilliği devam ediyor.
Seçimler yenilenir ve yeniden seçilirse dokunulmazlığının bir kez daha kaldırılması gerekiyor.
MİLLETVEKİLLİĞİ NASIL DÜŞÜRÜLÜYOR?
Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili, yargılanması sonucunda suçlu bulunursa Anayasa Mahkemesi süreci ile kesinleşen yargı kararı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bildiriliyor. Akabinde milletvekilliği düşüyor.