Milletin kanun çıkarma yetkisini devrettiği Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yeni hükümet sisteminde giderek etkisizleştiriliyor.
24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimi ile teşekkül eden 27’nci Dönem’de ortaya çıkan tablo “tek adam” rejiminin daha belirgin hale geldiğini gösteriyor.
ERDOĞAN, TBMM’DEN 4 KAT DAHA FAZLA MADDEYİ DÜZENLEDİ
TBMM’yi noter kâtipliğine dönüştüren Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tek başına kullandığı yetkiyle TBMM’den 4 kat daha fazla maddeyi yeniden düzenledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu, 27’nci dönem TBMM’de 600 milletvekilinin 417 kanun maddesi görüştüğünü, buna mukabil Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tek başına 25 kararname ile 1.640 maddeyi düzenlediğini söyledi.
PROF. DR. KABOĞLU: PARALEL MEVZUAT ORTAYA ÇIKTI
“Anayasa hukukun duayen isimlerinden biri” olarak kabul edilen profesör Kaboğlu, “Paralel mevzuat ortaya çıkmıştır; bir anayasa var, anayasaya aykırı yasalar var. Hem anayasaya hem yasalara aykırı Cumhurbaşkanlığı kararnameleri var.” dedi.

Bu döneme “torba kanun” kavramının damga vurduğunu belirten Kaboğlu, “27’nci dönemde 16 öneri yasalaştı, bunların yarısından fazlası torba yasa şeklinde. Bu açıdan, görüşülen 292 maddenin 195’i torba yani yüzde 67’si torba şeklinde.” ifadelerini kullandı.
Komisyonlarda müzakere edilen maddelerle birlikte Meclis’in toplam 417 maddeyi görüştüğüne işaret eden Kaboğlu, “Fakat tek başına Cumhurbaşkanı, 25 Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, 1.640 maddeyi düzenlemiş bulunuyor.” şeklinde konuştu.
HANİ ANAYASA DEĞİŞİNCE ÇİFT BAŞILIK SONA ERECEKTİ!
16 Nisan 2017’de anayasa değişikliğini savunanların başlıca tezlerine dikkat çeken Kaboğlu şunları söyledi: “Değişikliğe destek isteyenlere göre çift başlılık sona erecek, vesayet bitecek, erkler ayrılığı sağlanacak, koalisyonlar dönemi sona erecek, yasama özerk olacak ve cumhurbaşkanı sorumlu olacaktı.”
“Yıldırım istifa etmezse İstanbul’da seçim iptal edilebilir”