Ekonomi
8 yıldır hedefleri tutturamayan Merkez Bankası’nın 2019 enflasyon tahmini: Yüzde 14,6


Son 8 yıldır enflasyon hedefleri tutmayan Merkez Bankası, 2019 yılı enflasyon tahminini yüzde 14,6 olarak açıkladı. 2018’de ise hedef yüzde 5 olarak açıklanmış, yıl sonunda enflasyon yüzde 20,3 olmuştu.
BOLD- Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. Çetinkaya, 2019 yılı enflasyonunu yüzde 14,6 olarak tahmin ettiklerini söyledi. TCMB enflasyonu 2020’de yüzde 8,2 ve 2021’de yüzde 5,4 olacağını tahmin ediyor.
TCMB Başkanı, enflasyonda ikna edici düşüşü görene kadar sıkı para politikası uygulamaya devam edeceklerini belirtti.
İKTİSADİ FAALİYET YAVAŞLADI
Sıkı para politikası duruşunun yanı sıra petrol ve ithal fiyatlarındaki gerileme, belirli ürünlerde vergi indirimleri ve iç piyasada zayıflamanın enflasyondaki düşüşte etkili olduğunu belirten Çetinkaya, “İktisadi faaliyet ekim raporuna uyumlu şekilde 2018 3’üncü çeyrekte yavaşladı. Yurt içi talep tüketim ve yatırım kaynaklı olarak daraldı.” dedi.
Kredi büyüme hızında yavaşlamanın belirginleştiği tespitini yapan Çetinkaya, enflasyonun 2018 yılı ekim ayı tahminlerinin altında gerçekleştiğini söyledi. Ekimde açıklanan Yeni Ekonomik Program’da (YEP) 2018 enflasyonu yüzde 20,8 olarak tahmin edilmişti.
Çetinkaya’nın yıl başındaki yüzde 5 hedefi yerine, ekimdeki tahmine atıf yapması dikkat çekti. Zira Merkez Bankası’nın, yılbaşındaki enflasyon hedefinden yüzde 15 puan gibi çok yüksek oranlı sapma yaşandı.
Hedefin yüzde 5 olduğunu herkes öyle unutmuş ki “tek haneli” enflasyona erişmek bile “sıkı duruş” olarak pazarlanabiliyor. Sersem yerine konulmak… https://t.co/FXfvr8MEKr
— uğur gürses (@ugurses) January 30, 2019
GIDADA YÜKSEK ENFLASYON DEVAM EDİYOR
Yılın son çeyreğinde yıllık enflasyondaki azalışta temel mal ve enerji gruplarının sürükleyici olduğunu kaydeden Çetinkaya, “Gıda grubunda yıllık enflasyon yüksek seyrini korudu.” dedi.
Çetinkaya, “2018 yılının 3’üncü çeyreğinde iktisadi faaliyetteki dengelenme süreci belirginleşti. İktisadi faaliyetteki yavaşlama ve reel kur gelişmelerinin etkisiyle cari işlemler dengesindeki iyileşme devam etmektedir. 2018 yılının son çeyreğinde talep kompozisyonunda dengelenme belirginleşti.” ifadesini kullandı.
EKONOMİ YAVAŞLADI, İŞSİZLİK YÜKSELDİ
İşsizlik oranının yükseldiğini kaydeden Çetinkaya, net ihracatın büyümeye katkısının sürmesini beklediklerini kaydetti.
Çetinkaya, enflasyonun 2020 yıl sonunda yüzde 8,2 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini de kaydetti.
Merkez Bankası yine sınıfta kaldı: Enflasyon hedefi yüzde 5, sonuç yüzde 20,3
Bunlar da ilgini çekebilir
-
Şahap Kavcıoğlu indirmek için geldiği politika faizine dokunamadı
-
128 milyar dolar dünya gündemine girdi
-
Kayıp 128 milyar $ için 15 temel soru
-
İndirmek için geldi ancak beklenti sabit tutacağı yönünde
-
AKP kayıp 128 milyar dolarda da 84 milyonu suçladı
-
Gözler yeni başkanda: Alınacak faiz kararı doların yönünü belirleyecek


Dolar 8,47 liraya çıktığında satan vatandaşlar, 8,20 liranın altını alım fırsatı olarak değerlendirdi. 6-7-8 Nisan’da vatandaşlar 2.1 milyar dolarlık alım yaptı. Döviz mevduatı 245.8 milyar dolara yükseldi.
BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanını görevden alması sonrası 12 milyar dolar satan şirketler ve vatandaşlar, ucuzdan dolar toplamaya başladı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun günlük verilerine göre 6-7-8 Nisan’da yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı yeniden yükselişe geçti ve üç günlük değişim 2.1 milyar dolar oldu. Dolar/TL’nin 8.20 liranın altına gerilediği günlerde alımda ticari işletmeler öne çıktı.
5 Nisan’da yurtiçi yerleşiklerin 243 milyar 745 milyon dolar olan döviz mevduatı 8 Nisan’da 245 milyar 845 milyon dolara yükseldi. Üç işgününde 2.1 milyar dolarlık toplam artış yaşandı.
EN ÇOK ŞİRKETLER ALDI
Gerçek kişilerin döviz mevduatı 5 Nisan’dan 8 Nisan’a 462 milyon dolar arttı. 5 Nisan’da 157 milyar 218 milyon dolar olan gerçek kişilerin döviz mevduatı 8 Nisan’da 157 milyar 680 milyon dolara çıktı. Şirketler ise daha hızlı bir alım yaptı. 5 Nisan’da 86 milyar 526 milyon dolar olan tüzel kişilerin döviz mevduatı 8 Nisan’da 88 milyar 164 milyon dolara yükseldi. Bu 1 milyar 638 milyon dolarlık alım yaptıklarını gösteriyor.


Faize karşı görüşleri ile bilinen ve faiz indirmek için Merkez Bankası başkanlığına getirilen Şahap Kavcıoğlu, yaptığı ilk Para Politikaları Kurulu toplantısında faizi sabit tuttu. Geçen ay yapılan toplantı sonrası 200 baz puan artırılarak yüzde 19’a çıkarılan faiz sonrası eski başkan Naci Ağbal görevden alınmıştı.
BOLD – Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu Toplantısı ile faiz kararını belirledi. Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu Toplantısı yeni Başkan Şahap Kavcıoğlu tarafından ilk kez yapıldı. Merkez Bankası Toplantısında faiz kararı açıklandı. Açıklanan faiz kararına göre bir haftalık repo faizini sabit tuttu.
KARARDAN PİYASALAR ETKİLENMEDİ
Merkez Bankası’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda “15 Nisan 2021 Tarihli PPK Kararı: 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı sabit tutuldu” denildi. Merkez Bankası faiz kararı sonrasında dolar kuru 8 lira 4 kuruşta seyrederken, altın fiyatları 452 lira bandında seyrediyor.
FAİZLER YÜZDE 19’A ÇIKARILMIŞTI
Merkez Bankası’nın Nisan ayı faiz kararı öncesi faizler yüzde 19 bandında yer alıyor. Merkez Bankası 2021 yılında Ocak ve Şubat aylarında faiz yüzde 17’lerde sabit tutulmuş Mart ayında ise 200 baz puan artırılarak yüzde 19’a çıkarılmıştı. Merkez Bankası karar metninden, “Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır” ifadesini çıkardı.
Şahap Kavcıoğlu kayıp 130 milyarı açıklayınca başkanlığı kaptı


Cumhuriyet tarihinde özelleştirme rekoru kıran AKP hükumetleri kamu mallarını satmaya devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Hazineye ait 7 ilde bulunan 19 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştireceğini duyurdu.
BOLD – AKP hükumeti özelleştirmelere tam gaz devam ediyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, özelleştirme süreçlerine ilişkin yatırımcılara duyurusu Resmi Gazete’de yayımlandı.
TAŞINMAZLAR PAZARLIKLA SATILACAK
Buna göre, Adana, Ankara, Aydın, Kilis, Malatya, Mersin ve Şanlıurfa’da bulunan 19 taşınmaza ilişkin ihaleler birden fazla teklif sahibinden kapalı zarfla teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulüyle gerçekleştirilecek. Gerekli görüldüğü takdirde ihaleler, pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımıyla açık artırma suretiyle sonuçlandırılabilecek. İhalelere gerçek ve tüzel kişiler, ortak girişim grupları (OGG), kooperatiflerle kuruluş belgelerinde taşınmaz edinebileceklerine dair hüküm bulunan dernek ve vakıflar katılabilecek.
İHALEYE KATILABİLMEK İÇİN GEÇİCİ TEMİNAT GEREKİYOR
Teklif sahiplerinden ihalelere katılabilmesi için ilanda belirtilen tutarlarda geçici teminat alınacak. İhale bedeli peşin veya vadeli olarak ödenebilecek. İllere ve taşınmazlara göre değişen ihalelerdeki son teklif verme, geçici teminat ve ihale şartnamesi bedelleri de Resmi Gazete’nin bugünkü sayısındaki duyuruda yer alıyor.



Yunan mevkidaşından Çavuşoğlu’na canlı yayında yaptırım tehdidi


AKP’li belediyenin skandal Ramazan kolileri


Erdoğan selamı da kesti: CHP’ye kapatma davası mı geliyor?
Popular
-
Videohaber11 saat önce
Sedat Peker Fas’a kaçtı: Operasyondan sansürsüz bilgiler
-
Dünya1 gün önce
Libya ve Yunanistan deniz yetki alanlarını belirlemek için masaya oturacak
-
Gündem2 gün önce
Tahliye olan emekli amirallerden bol ‘Fetö’lü açıklama
-
Analiz1 gün önce
4 maaşlı ‘hiç’: İbrahim Kalın kimdir
-
Dünya1 gün önce
Almanya’yı ‘evi’ gören Türklerin sayısı artıyor
-
Gündem1 gün önce
Ahmet Altan hakkında tahliye kararı
-
Videohaber16 saat önce
ABD’ye gönderilen Fethullah Gülen dosyasında neler var?
-
Politika1 gün önce
Cumhurbaşkanlığı YİK üyesi Yıldırım Akbulut hayatını kaybetti