Genel
İstanbul’da 3 milyon bina sağlam değil


Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depreminden ardından Türkiye deprem gerçeğini tekrar konuşmaya başladı.
Milyonlarca insanın depreme karşı sağlam olmayan binalarda yaşadığını vurgulayan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, “İstanbul’da var olan 5,5 milyon konutun 3 milyonunun afetlere, depreme karşı güvenli ve sağlam değildir.” dedi.
NÜFUSUN YARISI SAĞLAM OLMAYAN BİNALARDA İKAMET EDİYOR
İstanbul Kartal’da çöken Yeşilyurt Apartmanı’na atıf yapan Eyüp Muhcu, “20 milyon civarındaki konut hanelerinden 12 milyon civarında hane sayısı depreme ve afetlere karşı güvenli değil. 80 milyon nüfusun yarıdan fazlası afetlere ve depremlere karşı sağlam olmayan binalarda ikamet etmek zorunda bırakılmaktadır.” ifadesiyle dikkat çekti.
MUHCU: İMAR AFFI TAMAMEN YANLIŞ
Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yapılan çalışmaların kamuoyu tarafından rant olarak nitelendirildiğini vurgulayan Muhcu, “Kentsel dönüşüm ile birlikte biz afetlere karşı kentlerimizi hazırlıyoruz derken imar affı çıkarıldı. İmar affı ile birlikte yapılan işlerin tamamen yanlış olduğu ve sürecin yanlış şekilde sürdürüldüğünü somut bir şekilde bize anlatmış oldular.” dedi.
Yapısal anlamda binalarda yaşanan olumsuzlukların sorumluluğunun ilgili kurumlarda olduğunu ifade eden Muhcu, rant merkezli kentsel dönüşüm projelerinden vazgeçilmesi gerektiğini aktardı.
Bunlar da ilgini çekebilir
İstanbul’a 855 milyon liralık Saray Kütüphanesi: 2024’te bitecek
Endonezya’da Sulawesi depreminde hayatını kaybedenlerin sayısı 77’ye yükseldi
Endonezya’da 6.2 büyüklüğünde deprem: En az 30 ölü
İstanbul’da AKP’den kalan 9 milyar liralık borç bir yılda ödendi
MA muhabiri Mehmet Aslan’ı gözaltına alıp gazeteciliği sordular!
Kuyumculara altın yerine bakır satan şebekeye operasyon


AKP’li Belediye Meclis üyesi ve eski Eskişehir Gençlik Kolları Başkanı avukat Fatih Özata, Kovid-19 aşısı olduğunu açıkladı. Sağlık çalışanları ve riskli gruptaki 65 yaş üstü vatandaşlar bile henüz aşı olamamışken Özata’nın hangi unvanıyla aşı yaptırdığı tartışma konusu oldu.
BOLD – AKP Eskişehir eski Gençlik Kolları Başkanı ve şimdiki dönemde Belediye Meclis Üyesi olan avukat Fatih Özata, instagram hesabında Kovid-19 aşısı olduğunu duyurdu. Özata’nın bu paylaşımı aşıyı hangi sıfatla yaptırdığı tartışmasını ve torpil iddialarını gündeme getirdi.
Türkiye’de aşılama çalışmaları Avrupa ülkelerinden oldukça geç başladı. Henüz sağlık çalışanları ve riskli olan gruplar aşılanmadı. Buna karşın bazı AKP’li isimlerin aşı olduğu iddiası tartışılırken AKP eski Eskişehir Gençlik Kolları Başkanı ve Belediye Meclisi üyesi Fatih Özata sosyal medya hesabından aşı olduğunu açıkladı.
İddiayı sosyal medya hesabından gündeme getiren CHP’li Barış Yarkadaş, “Özata aynı zamanda sağlıkçı değilse; aşıyı nasıl yaptırdı? Gerçekten merak ettiğim için soruyorum. Umarım mantıklı bir cevabı vardır” ifadelerini kullandı.
Yarkadaş’ın paylaşımları üzerine, Özata özel hastanelerin avukatı olduğunu ve bu sıfatla aşı olduğunu açıkladı. Yarkadaş ise “Özata gerçek bir sağlık neferiymiş de haberimiz yokmuş! Veterinerler bile aşı olamazken hastane avukatı oluyor. Fatih Bey’i nöbete de bekliyoruz!” sözleriyle tepki gösterdi.
Genel
AYM cezaevinde işkenceye tazminat cezası verdi: Gardiyanlara yeni soruşturma açılacak


Kırıkkale F Tipi Cezaevinde gardiyanların tutuklu Gökhan Gündüz’ü darp edip kolunu kırdığı görüntüler ortaya çıktı. Anayasa Mahkemesi, Gündüz için 70 bin lira manevi tazminata hükmedip, gardiyanlar hakkında soruşturma açılmasını istedi. HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da konuyu Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu.
BOLD – 27 Mayıs 2017’de yaşanan ve cezaevinin güvenlik kameralarına yansıyan olayda, cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla kantin önünde oturma eylemi başlatan Gündüz, kafası betona vurularak darp edildi. Ardından kolu bükülerek sürüklendi. Hastaneye kaldırılan Gündüz’ün kolunun kırıldığı tespit edildi.
TUTANAK: TUTUKLU KENDİNİ YERE ATTI
Olayla ilgili olarak nöbetçi müdürün de arasında bulunduğu 5 infaz koruma memuru, hakkında tutanak tutuldu. Tutanakta olay, “Tutuklu koğuş şebekesi girişine getirildiğinde kapının açılması beklenirken kasten kolunun üzerine gelecek şekilde kendisini sertçe yere attı” diye anlatıldı. Memurlar hakkında açılan idari soruşturmadan ceza çıkmadı.
CEZA GARDİYANLARA DEĞİL, TUTUKLUYA VERİLDİ
Koru kırılan Gündüz’e ise marş söylediği için, bir ay haberleşme veya iletişim (mektup) araçlarından yoksun bırakma, onunla eylem yapan 3 arkadaşına da hücreye koyma veya ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma cezaları verildi.
BAŞSAVCILIK TAKİPSİZLİK VERDİ
Gündüz’ün kolunun kırılmasıyla ilgili Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmadan takipsizlik kararı çıktı. Gündüz’ün avukatı Engin Gökoğlu’nun itirazından sonuç çıkmayınca, olay AYM’ya taşındı.
AYM İŞKENCEYİ GÖRDÜ
Anayasa Mahkemesi, yaptığı değerlendirme sonucunda tutuklunun kolunun kırılmasını “eziyet” diye değerlendirerek, infaz koruma memurları hakkında yeniden soruşturma yapılmasına karar verdi. Bu nedenle kararın örneğini Kırıkkale Başsavcılığı’na gönderen AYM, Gökhan Gündüz’e ise 70 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Olayın görüntülerini ise ANKA servis etti.
İŞKENCE ADALET BAKANINA SORULDU
Evrensel’in haberine göre HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde gardiyanların tutuklu Gökhan Gündüz’ü darp etmesini ve kolunu kırmasını Meclis gündemine taşıdı. Soru önergesi veren Gergerlioğlu, olayla ilgili olarak Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e şu soruları yöneltti:
Yine!
Çıplak arama için AYM'nin hak ihlali kararından sonra kol kırma için de savcılığın eksik soruşturmayla takipsizlik kararına AYM'den hak ihlali kararı
Duy @adalet_bakanlik tek soru önergeme bile ihlal kararı vermeyip sümenaltı eden duy!!!
Gerçek gizlenemez @abdulhamitgul https://t.co/VfiUFiLQF9
— Ömer Faruk Gergerlioğlu (@gergerliogluof) January 9, 2021
-Kolu kırılan Gündüz’e marş söylediği için, bir ay haberleşme veya iletişim (mektup) araçlarından yoksun bırakma, onunla eylem yapan 3 arkadaşına da hücreye koyma veya ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma cezaları verildiği ve memurlar hakkında açılan idari soruşturmadan ceza çıkmadığı iddiaları doğru mudur?
-Yüksek Mahkeme’nin belirttiği Gökhan Gündüz’e yönelik işkence iddiasına dair ‘kamera görüntülerinin içeriklerinin ortaya konulamamış’ olmasının nedeni nedir?
-Eğer bu iddialar doğruysa Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı etkili bir soruşturma yürütemediği iddiası doğru mudur?
-Anayasa Mahkemesi’nin tespitine göre, bu işkenceyi uygulayan memurlar hakkında açılmış yeni bir soruşturma var mıdır?
-Açılmış soruşturma varsa hangi aşamadadır? Bu işkenceyi uygulayan memurlar hakkında idari bir yaptırım uygulanmış mıdır?
-Geçmişte Gökhan Gündüz hakkındaki işkence soruşturmasının avukatlığını yapan Engin Gökoğlu’nun da tutuklu bulunduğu Tekirdağ Cezaevi’ndeki görevli memurlar tarafından kolunun kırıldığı iddiaları doğru mudur?
-Eğer bu iddialar doğruysa bu konuda açılmış soruşturma var mıdır? Açılmış soruşturma varsa hangi aşamadadır?
-Son 5 yıl içerisinde, işkence ve kötü muamele iddiasıyla hakkında soruşturma açılan memur sayısı kaçtır?
-Son 5 yıl içerisinde, maruz kaldığı kötü muameleler ve işkenceler sonucunda yaralanma ve sağlık problemleri oluşan kişi sayısı nedir?


2 buçuk yaşındaki SMA hastası Havin Ömür Aydar, yaşamak için yardım bekliyor. SGK’nın bazı ilaçları ödemediğini, çok pahalı oldukları için ilaçları alamadıklarını söyleyen anne Mürüvvet Aydar “Çocuğun başında ölmesin diye bekliyorum. Yardım çığlımızı duyun” dedi.
BOLD – SMA hastası kızı olan Mürüvvet Aydar, kızının tedavisi için yardım çağrısı yaptı. Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların çok pahalı olduğunu belirten anne Aydar, SGK’nın bazı ilaçları ödemediğini söyledi. Aydar ayrıca parası ödenen ilaçlar için de sayısız kriter arandığını bunun da ilaçlara ulaşmayı zorlaştırdığını belirtti.
SMA HASTASI ÇOCUĞUN AİLESİ YARDIM BEKLİYOR
Gazete Duvar’dan Ali Vefa Yurdal’ın haberine göre İstanbul’da yaşayan SMA hastası 2,5 yaşındaki Havin Ömür Aydar’ın annesi Mürüvvet Aydar, “Yardım çığlığımızı duysunlar. Kızım gözlerimizin önünde ölüyor” dedi.
YARDIM GECİKİRSE HAVİN’İN HAYATI RİSKE GİRECEK
Mehmet Şirin Aydar ve Mürüvvet Aydar çifti, Türkiye’deki Spinal Muskuler Atrofi (SMA) hastası binlerce çocuktan biri olan kızları 2,5 yaşındaki Havin Ömür Aydar için yardım bekliyor. Kızının 2 kilo daha alması halinde tedavisi için gerekli olan ilacın da önemini yitireceğini söyleyen anne Mürüvvet Aydar şunları anlattı: “Kızım 2,5 yaşında. Hastalığı 2 aylıkken fark edildi, tıbbı genetik testiyle 5 aylıkken SMA hastası olduğu tespit edildi. Biz de her aile gibi ilaç için mücadele ediyoruz. Kızım şimdi 11,5 kilo. Bu ilacı kullanması için 13,5 kilonun altında olması gerekiyor.”
“Kızım gözlerimizin önünde ölüyor” diyen anne Aydar ekonomik şartlardan ve ilaç fiyatlarından dert yandı. Kızının tedavisi için yardım isteyen Aydar “Kızımın şu an hayatta kalması için gereken ilaçlar bile çok pahalı. Öksürme cihazının parasını bile SGK ödemiyor. Bir çocuğum daha var, evin ihtiyaçları var, mutfak masrafları var… Çok zor günler geçiyoruz. Çocuğumuzun bir an önce tedavi olmasını istiyorum. Yardım çığlığımızı duysunlar. Kızım gözlerimizin önünde ölüyor. Bu hastalık ölümcül bir hastalık” ifadelerini kullandı.
İLAÇ BEKLERKEN KALBİ DURDU
Ülkede karşılanan ilaçlar için kriterlere girmenin çok zor olduğunu söyleyen Aydar şöyle devam etti: “SGK’nın karşıladığı ilaçlar için sayısız kriter var. O kriterlere girmek çok uzun sürüyor. Sıra beklerken çocuğun kalbi durdu. Yarın 7. dozunu almak için fizik ve solunum puanlamasına girecek ama büyük ihtimalle alınmayacak. Çocuk 6 cihaza bağlı yaşıyor. Solunumunu cihazla sağlıyor. Yutma yetisini kaybetmiş durumda, karnından tüple besleniyor. Sürekli nabzını kontrol eden cihazlara bağlı. Çocuğun başında ölmesin diye bekliyoruz. Kas sistemi çöktüğü için ağzında biriken tükürüğü bir makine yardımıyla ben çekiyorum.”
Kızım ölüyor yalvarırım duyun sesimi..#havinenefesolun pic.twitter.com/6b9cinbf1X
— SMAHAVİNENEFESOL (@SmaHavinnefesol) January 1, 2021
6 CİHAZA BAĞLI YAŞIYOR
Kızının vücuduna bağlı olan cihazlarla oyun oynamaya çalıştığını anlatan Aydar, “Bir yatakta sürekli gözetimimizde. Odasının yoğun bakım ünitesinden farkı yok. Odasındaki oyuncakları, kendisine bağlı olan sağlık üniteleri. Onlarla oyun oynamaya çalışıyor. Babası da ilaçları almak için sürekli rapor peşinde koşuyor. SGK ve hastane arasında sürekli mekik dokuyor. Çocuğun ihtiyaçlarını karşılamak ve raporları toplamak için çalışıyor” dedi.


Kaçırılan gemi, Gabon’un Gentil Limanı’na demirledi


Afyon Cezaevinde koronavirüs alarmı


“Oğlum işkenceyle öldürüldü”
Popular
- Videohaber2 gün önce
Albayrak’ın ipini hangisi çekti?
- Analiz2 gün önce
Mavi Vatan Doğu Akdeniz’de karaya oturdu
- Politika2 gün önce
Türkiye’nin kurulması yasak partisi: PİA
- Dünya2 gün önce
Koronavirüsün hızla bulaşan yeni mutasyonu daha ölümcül çıktı
- Gündem2 gün önce
Soylu’nun annesine küfreden kişi Erdoğan’a hakaretten tutuklandı
- Gündem2 gün önce
Türk siyasetinde dayak dönemi
- Gündem2 gün önce
AKP’li Bulu’nun yardımcılığı teklifini üniversiteden kimse kabul etmedi
- Gündem1 gün önce
Ergenekon sanıklarının dikkat çeken ölümü