Ekonomi
Krizdeki inşaat sektörü için yeni kurtarma formülü, Emlak Bankası geri döndü


Türkiye Emlak Katılım Bankası, resmen kuruldu. Krizdeki inşaat firmalarına destek olması için tekrar hayata geçirilen Emlak Bankası’nın dönüşü, sektörde sevinçle karşılandı.
BOLD – Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın kuruluşuna onay verdi. Türkiye’de katılım bankası olarak hayata geçecek olan Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş.’nin yakın zamanda şubeleşmeye başlaması bekleniyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçtiğimiz yıl aralık ayında “Emlak Bankası’nın yeniden yapılandırma sürecini başlattık.” demişti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Emlak Bankası’na ilişkin gelişmeleri yakından takip etmiş ve gayrimenkul sektörüne destek olmak adına ithal malların burada üretilmesi için bankanın kuruluş sürecini işlettiklerini belirtmişti.
Atatürk döneminde, 1926’da kurulan Emlak Kredi Bankası 2001 yılındaki ekonomik kriz sonrası kapatılmıştı. Emlak Bankası bu kez, bir katılım bankası olarak geri dönmüş oldu.
EMLAK KATILIM BANKASI NEDEN TEKRAR KURULDU?
Uzun süredir krizden çıkamayan inşaat sektörü ise bankanın kendilerine nefes aldırmasını bekliyor. Bankanın kapatılmadan önceki işlevlerine bakıldığında, özellikle kentsel dönüşüm projelerinin finansmanında etkin olacağı tahmin ediliyor.
Son yıllarda inşaat sektörünün zorluklar yaşaması yüzünden gerek devlet yetkililerinden gerekse inşaat sektörü derneklerinden Emlak Bankası’nın yeniden kurulması ve zor durumdaki inşaat sektörünü piyasadan daha uygun koşullardaki kredilerle desteklemesi talep ediliyordu.
BİRÇOK TOPLU KONUT PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ
Emlak Bankası, 3 Haziran 1926’da Atatürk’ün talimatı doğrultusunda 20 milyon TL sermaye ile kuruldu. 1953 yılında ödenmiş sermayesi 300 milyon TL’ye çıkarılan banka, Ankara Yenimahalle, Ankara-Telsizler, İstanbul-Levent, İstanbul-Koşuyolu, İstanbul-Emekli Subay Evleri, İstanbul-Ataköy, İzmir-Denizbostanlısı, Edirne-Mimar Sinan, Eskişehir-Yunuskent, Urfa, Çankırı ve Diyarbakır konutları projelerine imza attı.
Bunlar da ilgini çekebilir
Ucuz kredi halkı vurdu: 34 milyon kişinin 816 milyar lira borcu var
Ucuz ekmek kuyruğu: 60 yaşındayım 1 lira için 2 saattir sıradayım!
Batık kredilere süre veren BDDK kredi kartı taksit sayısını düşürdü
Milyonerler rekora koşuyor: 322 bin 225, TL milyoneri var
Bankaların batık kredi oranları ‘öteleme’ ile gizlenecek
Stoklar azaldı kan krizi yolda


Yüksek kur ve ekonomik krizin etkisiyle raflardaki ürünlere gelen zamlar nedeniyle marketleri darbecilikle suçlayan Mevlüt Tezel’in yazısı sosyal medyada dalga konusu oldu.
BOLD – Sabah yazarı Mevlüt Tezel’in köşe yazısı sosyal medyada gündem oldu. Tezel, ‘Marketler darbe mi yapıyor?’ başlıklı yazısında raflardaki dövizden etkilenmeyen ürünlerin bile etkilenmiş gibi zamlı satıldığını iddia etti.
Tezel, tarlada 1 liraya alınan ürünün markette 7-8 liraya satıldığını ileri sürerek, “Düşünün Türkiye’de operasyon yapmak isteyen mihraklar, ana ihtiyaç maddelerini stoklamak ve fahiş fiyatlarla satmak suretiyle halkı canından bezdirir ise, seçmen üzerinde etki oluşturabilir. Bunu yapmak için organize olmak ve para gücü yeterlidir” ifadelerini kullandı. Tezel, çözüm için ise tanzim marketleri gösterdi.
Tezel’in marketlerin darbeci ilan eden yazısı sosyal medya kullanıcılarının da gündemindeydi. Çeşitli havuz sitelerinin de paylaştığı Tezel’in yazısıyla dalga geçen yorumları Onedio Editörü Aburoski derledi.
Ekonomi
İmam hatipten arkadaşını köşklerle yaşatıyor: 125 milyon yetmedi 99 milyon daha verecek


AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 25 Ağustos 2020’de açılışını yaptığı Ahlat Köşkü için 99 milyon TL daha harcanacak. Bugüne kadar 125 milyon TL harcanan köşkü Erdoğan’ın imam hatip lisesinden arkadaşı yapıyor.
BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan 2021 Yılı Yatırım Programı’nda Ahlat Köşkü ayrıntısı dikkat çekti. Geçen yıl açılışı yapılan köşk için milyonlarca lira daha harcanacak.
İLK YATIRIM ÖDENEĞİ 30 MİLYON LİRA
BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre Anayasa Mahkemesi’nin kıyı kanununu ihlal edildiği gerekçesiyle projesine iptal kararı verdiği Ahlat Köşkü için 2019 Yılı Yatırım Programı’nda ödeneği 30 milyon TL olarak belirlenmesine karşın 2019 yılı sonuna kadar 100 milyon TL harcandı. Geçen yıl da 25 milyon TL’lik harcama ile köşkün maliyetinin 125 milyon TL’ye ulaştı.
99 MİLYON LİRA DAHA HARCANACAK
2021 Yılı Yatırım Programı’nda “Ahlat Köşkü ile Devlet Adamları Konukevi Projesi” adı altında 99 milyon TL’lik bir bütçe ayrıldı. Bu bütçenin 89 milyon TL’sinin ise bu yıl kullanılacağı açıkladı. Milyonlarca liralık harcamanın, “Donanım, etüt-proje, makine-teçhizat, 52 bin metrekarelik peyzaj ve 5 bin metrekarelik sosyal tesis” için gerçekleştirileceği belirtildi.
KÖŞKÜ ERDOĞAN’IN ARKADAŞI YAPIYOR
Köşkü, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imam hatip lisesinden arkadaşı Hasan Gürsoy’un Güryapı Taahhüt Şirketi yapıyor. Çamlıca Cami projesini, Cumhurbaşkanlığı Huber Köşkü, Süleymaniye Camii, Galatasaray Üniversitesi, Arkeoloji Müzesi ve Topkapı Sarayı’nın restorasyon işleri ile Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu Okçular Vakfı tarafından da kullanılan Okçular Tekkesi’nin restorasyonu da Hasan Gürsoy’un şirketleri tarafından yapıldı.


Maske takmama, sokağa çıkma gibi idari para cezaları AKP hükumeti için bir kaynak haline geldi. Geçen yıl kesilen para cezalarının toplamı 15.8 milyar TL oldu. Bu para ile yaklaşık dört Yavuz Sultan Selim Köprüsü yapılabiliyor.
BOLD – Geçen yıl halka kesilen para cezaları zirve yaptı. Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, geçen yıl için bütçeye gelir kaydedilen para cezalarının toplamı, 2019 yılına kıyasla yüzde 9.8 artarak 15.8 milyar lira ile son 10 yılın en yüksek rakamına ulaştı. Geçen yıl 11.8 milyar lira para cezası geliri hedefleniyordu.
CEZALARDAN BU YIL 19.2 MİLYAR LİRA GELİR BEKLENİYOR
Para cezalarının detaylarına bakıldığında ise 2020’de 2019 yılına göre, içinde maske kullanmama, trafikte kırmızı ışıkta geçme gibi cezaların da yer aldığı idari para cezaları yüzde 44.6 artarak 9.1 milyar lirayı aştı. Buna karşın vergi cezaları yüzde 20.5 düşerek 5.7 milyar TL, yargı para cezaları yüzde 16.8 düşerek 539 milyon lira oldu. Diğer para cezaları da yüzde 57.2 artışla 434 milyon liraya yükseldi. Öte yandan 2021 yılı bütçesine konulan para cezası geliri hedefi ise 19.2 milyar lira olarak belirlendi. Bunun içinde trafik para cezalarının payı 6 milyar TL olarak tahmin edildi.
10 YILDA HALKA 93 MİLYAR TL CEZA KESİLDİ
Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki para cezalarının son 10 yıllık geçmişine bakıldığında, dikkat çekici bir büyüklüğe ulaşıldığı da görülüyor. 2020 itibarıyla son 10 yılda kesilen toplam para cezaları büyüklüğü 93.3 milyar liraya ulaştı. Ayrıca yine son yıllarda para cezaları önemli bir bütçe gelir kalemine de dönüştü. 2019’da bütçe gelirleri içindeki payı yüzde 1.64 olan toplam para cezaları, 2020’de de yüzde 1.53 pay aldı.


Koronavirüsten bugün 167 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı



İşte AKP’li trol gazeteciler TOP 10 listesi


Marketler de darbeci oldu
Popular
- Spor2 gün önce
Enes Kanter takımını zafere taşıdı: Nurkiç’in eli kırıldı
- Gündem1 gün önce
110 gün işkence gören Zabit Kişi’nin suç duyurusunu sümen altı ettiler
- BOLD ÖZEL7 saat önce
Ekrem bebeğin annesi tutuklandı
- Gündem1 gün önce
Tutuklu avukat Metin Yücel korona nedeniyle hayatını kaybetti
- Gündem2 gün önce
Furkan Vakfı: Karanlık bir yerden düğmeye basıldı
- Gündem1 gün önce
Sebahat Tuncel’in tokat attığı o polis Cemaat soruşturmasından açığa alındı
- Dünya11 saat önce
Sedat Peker Makedonya’dan sınır dışı edildi: Beni Türkiye’ye göndermeyin!
- Gündem1 gün önce
KHK’lı öğretmen Mehmet Dersulu cezaevinde darp edildi