Ekonomi
Bloomberg: TL varlıklar hiç sevilmiyor, uluslararası fon yöneticilerinin Türkiye ekonomisine dair umutları tükendi


Bloomberg’ün 36 dev fon yöneticisi, stratejist ve trader arasında düzenlediği ankete göre katılımcılar, Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar = GOP) Euro-bonolarında rallinin süreceğine inanıyor. Ama F/X ve hisse senetleri hususunda oldukça temkinliler.
Türkiye 11 önde gelen GOÜ arasında hisse senetleri, dövizler ve bono-tahvilleri en çok sevilen ülkeler listesinde en dipte veya bir üstünde. Katılımcılar ekonomiden de ümitli değil.
Ankete katılan kuruluşlar şöyle:
Aberdeen Standard Investments
Amundi Asset Management
Asset Management One Co.
Auerbach Grayson & Co. LLC
Bank of Singapore Ltd.
BlueBay Asset Management
BNP Paribas Asset Management
Cartica Management LLC
CIMB Bank Bhd.
Columbia Threadneedle Investments
Commerzbank AG
Deutsche Bank Wealth Management
Fidelity International
FPG Securities Co.
Fujitomi Co.
Grantham Mayo Van Otterloo & Co.
ING Groep NV
Kyoto University
Legal & General
Macro Intelligence 2 Partners
Manulife Asset Management
Mizuho Bank Ltd.
Mizuho Research Institute Ltd.
Neuberger Berman Group LLC
Nissay Asset Management Corp.
Nomura Holdings Inc.
Oanda Corp.
Renaissance Capital
Rubrics Asset Management Ltd.
Societe Generale SA
TD Securities Inc.
Vanguard Asset Management
Voya Investment Management
Wells Fargo & Co.
WisdomTree Investments Inc.
Woodman Asset Management
Katılımcılar hisse senetleri ve F/X’de rallinin sürüp sürmeyeceği konusunda yarı yarıya bölünmüş durumda. Yani bazıları alırken ötekiler satabilir. F/X bono-tahvil hususunda ise rallinin devam edeceği yönünde %22-12 çoğunluk var.
Katılımcıların bir numaralı kaygısı küresel duraklama. Bunu Fed’in hamlelerini kestirememe takip ediyor. Çin’in yavaşlaması ve ticaret savaşlarının akıbeti de kaygılar listesinde üst sırada.
Tüm anket sorularında katılımcıların sık sık GOP’ta aşırı pozisyonlanmadan şikayet ettiği de görüldü. Özetle, GOP’a kimi kaynağa göre 100 milyar, kimine göre 200 milyar dolar fon girişiyle beslenen birinci çeyrek iyimserliği dağıldı.
Peki, alım yapmak niyetinde olanlar hangi ülkeleri beğeniyor?
F/X’de Brezilya reali bir numaralı adres. Bono-tahvil’de Endonezya, hisse senetlerinde ise Çin ilk sırada.
Türkiye’nin algılaması için içler acısı demek abartılı olmaz. F/X’de cazibe sıralamasında 11 ülke arasında 10. sırada yer alan Türkiye hisse senedinde de 10, bono-tahvilde ise son sırayı işgal ediyor.
TÜRKİYE EKONOMİSİNDE YAVAŞLAMA, ENFLASYONDA YÜKSELİŞ BEKLEYENLER ÇOĞUNLUKTA
Katılımcılar, TCMB’nin para politikasını az bir farkla “nötral”, yani ne sıkı, ne gevşek olarak değerlendirirken, ekonomide yavaşlama, enflasyonda ise yükseliş bekleyenler çoğunlukta.
Bunlar da ilgini çekebilir
Yeni ABD Başkanı Biden Türkiye’yi ne kadar yakından tanıyor?
Avrupa ile Türkiye arasındaki alım gücü farkı giderek büyüyor
ABD Dışişleri Bakanı adayı Blinken’dan Türkiye’ye daha fazla yaptırım sinyali
Türk tipi ‘Başkanlık’ en çok ekonomiyi vurdu
Almanya’da yabancı iş gücüne ihtiyaç daha da arttı
“Reform paketleri kamuoyuna sunulma aşamasına geldi”


Süt fiyatları üreticilerin tepkisini çekti. 2 buçuk liraya çiftlikte satamadıkları sütün marketlerde 8 buçuk liraya çıkmasına tepki gösteren süt üreticileri, zamların perakendecilerden kaynaklandığını ileri sürdü.
BOLD – Üreticilerden 2.5 liraya alınan sütün, marketlerde 5 liradan 8.5 liraya kadar çıkması hem üreticiyi hem de tüketiciyi kızdırdı. Maliyetlerin arttığını belirten üreticiler, bu artıştan kendilerine de pay verilmesini talep etti.
EN FAZLA 5.5 LİRA OLMALI
Süt üreticilerinin 2.5 liradan fabrikalara verdiği süt, işlemden geçtikten sonra market raflarında 3.5 katına satışa sunuluyor. Yeni yıl öncesi marketlerde 5 lira civarında satılan sütler, yapılan zamlar sonrası 8 liranın üzerine çıktı. Marketlerin kendi zam oranlarını ekleyerek satış yaptığını belirten süt üreticisi Abdullah Türkmen, “Süt bizden 2 lira 15 kuruşa alınıyor. 40 kuruş da desteği var. Ben üreticiyim ve bende arz oluşmadı. Talep kime göre oluşuyor bilmiyoruz. Fiyatların bu rakamlara ulaşmasında marketlerin kendi zamlarını koymasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Koronavirüs sürecinde kiraları sütten çıkartacaklar. Sütün fiyatı en fazla 5.5 lira olmalıdır. 8 lirayı geçmesi çok tuhaf bir durum” dedi.
YEM MALİYETİNİ DAHİ KARŞILAMIYOR
Süt inekleri için her gün 8 kilo yem verdiğini belirten Türkmen, “Bir çuval yem fiyatının da 120 lira olduğunu düşünürsek, 1 kilo yemin maliyetini çıkartamıyoruz. Aracıların daha fazla para kazandığı ve üreticinin daha fazla zarar ettiği bu dönemde, üreticiye yazık oluyor. Mahalleleri gezerek süt satan arkadaşlarımız da var. Onların da en pahalı sattığı süt 5 liraya ulaşıyor. Bu üreticiden direkt satılıyor” diye konuştu.


Türkiye’deki gıda fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle halkın alım gücü giderek düşüyor. 10 gıda ürünü için asgari ücretlinin 20.6 saat çalışması gerekirken aynı ürünler için İngiltere’de 2.27, Almanya’da ise 2.8 saat çalışmak yetiyor.
BOLD – Türkiye’deki gıda fiyatlarında artış yıllık yüzde 20.6’ya ulaştı. Gıda fiyatı artışlarında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nde (OECD) şampiyon olan Türkiye, market alışverişinde de Avrupa’yı geride bıraktı. Türkiye ile Avrupa arasındaki alım gücü farkı giderek artıyor.
MAAŞIN YAKLAŞIK YARISI GIDAYA GİDİYOR
Sözcü’den Nuray Tarhan’ın haberine göre, 10 temel gıda maddesinden oluşan alışveriş için bir Türk vatandaşı 20.6 saat çalışması gerekirken, İngiliz asgari ücretlinin 2.27, Alman’ın ise 2.8 saat çalışması gerekiyor. Ayda 2.826 lira alan Türk asgari ücretli maaşının yüzde 40’ını gıdaya ayırmak zorunda kalırken, İngiltere ve Almanya’daki asgari ücretlilerin ayırdıkları pay ise yüzde 5-10 civarında.
BİR ALMAN 264 KİLO, BİR TÜRK 64 KİLO KIYMA ALABİLİYOR
CHP Genel Başkan Tarım Politikalarından Sorumlu Başdanışmanı Orhan Sarıbal, asgari ücretle geçinenler ile Avrupa ülkelerindeki asgari ücretliler arasında alım gücü açısından uçurum olduğunu belirterek, “Bugün Almanya’daki bir asgari ücretli maaşı ile 264 kilo kıyma, 2 bin 640 litre süt veya 13 bin 620 adet yumurta alabiliyorken, ülkemizde asgari ücretle ailesini geçindiren bir kişi Et ve Süt Kurumu’ndan 76 kilo veya marketten 64 kilo kıyma alabiliyor. Aynı şekilde 470 litre süt 3 bin 700 adet yumurta alabiliyor” dedi.
DAR GELİRLİNİN SATIN ALMA GÜCÜ BUHARLAŞIYOR
Ekonomist Dr. Murat Kubilay da kriz ve pandemi döneminde gelir adaletsizliğinin artması, maaşların asgari ücret ve etrafında kümelenmesi sonucu satın alma gücünün düştüğüne dikkat çekti. Halkın gıda satın alma güçlerindeki düşüşte hem arz zayıflığı hem de gelir düşüşünün etkili olduğunu belirten Kubilay, “İthalatla dengelenebilen fiyat artışları, makul fiyatlı zirai üretimin başarılamadığını ve kendi kendine yeterliliğin kısmen yitirildiğine işaret ediyor. Ücretlerdeki reel düşüş de sürüyor. Yüksek gıda fiyatları, nitelikli işlerin karşılığının asgari ücrete indirgenmesi orta ve dar gelirlilerin satın alma gücünü gittikçe buharlaştırıyor” dedi.
İNGİLTERE’DE ÜRÜNLERİN FİYATLARI HEP AYNI
İngiltere’de oturum ve iş kurma danışmanlığı şirketi Plusture’un kurucusu Enis Behar Menda da Londra’da market alışverişinin maaş içindeki payının yüzde 5, en fazla yüzde 10 olduğunu söyledi. Haftalık market alışverişinin 25-35 sterlin (254.5-356 TL) tuttuğunu vurgulayan Menda, “İngiltere’de ortalama yıllık gelir 30 bin 420 sterlin. Benim en çok dikkatimi çeken şey, ürün fiyatlarının hep aynı aralıkta kalması. Salgın döneminde bile fiyatlarda aşırı bir yükselme olmadı. Bu nedenle, aynı marketten hep aynı ürünleri alıyorsanız hiçbir alışverişinizde şaşırmazsınız. Salgında çok uzun süre Türkiye’de kaldığım için pahalılığı net şekilde görebildim” dedi.
Biden’ın yemin töreninde görevli 12 muhafız şüphe üzerine görevden alındı


Hazine ve Maliye Bakanlığının verilerine göre 16 bakanlıktan 14’ü ödeneklerini aştı. Tarım Bakanlığı 3.3, Gençlik Bakanlığı 4, geçiş garantili köprü ve yolların yükünü taşıyan Ulaştırma Bakanlığı da tam 29.3 milyar lira fazladan harcadı.
BOLD – Bütçe hesapları tutmayan AKP, açık vermeye devam ediyor. Türkiye’nin bütçesi 2020’de 172.7 milyar lira açık verdi. AKP yeni yıl için açık hedefini ise 139 milyar liradan 239.2 milyar liraya çıkardı.
YENİ YILDA BÜTÇE HEDEFİ 239.2 MİLYAR LİRA AÇIK
Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre de geçen yıl toplam 16 bakanlıktan 14’ü Bütçe Yasası ile verilen başlangıç ödeneğini aştı. Cumhuriyet’in haberine göre genel bütçeli toplam 40 kamu idaresinden 25’i harcamalarda başlangıç ödeneğinin üzerine çıktı.
MECLİS’TE KABUL EDİLEN BÜTÇE UYGULANMIYOR
TBMM’ye sunulan ve kabul edilen 2020 Yılı Bütçe Yasası A Cetveli’nde yer alan ödenekler “bütçe başlangıç ödeneği” olarak nitelendiriliyor. Meclis’teki uzun bütçe görüşmeleri yasadaki bu ödenekler üzerinden yapılıyor. İktidar sonrasında bu ödeneklerin yetmeyeceğini anlayınca artışa gidiyor.
Geçen yılın resmi rakamlarına göre 16 bakanlıktan 14’ü ödeneklerini aştı. Gençlik Bakanlığı 4, Tarım Bakanlığı 3.3, ödeme garantili proje bakanlığına dönüşen Ulaştırma Bakanlığı da tam 29.3 milyar lira fazladan harcadı. Bakanlığın tablosuna göre, içerisinde bakanlıkların da yer aldığı genel bütçeli idarelerden “bütçe başlangıç ödeneğini” aşanların bazıları şöyle:
– MİT Başkanlığı: Başlangıç ödeneği: 2.1 milyar TL. Harcama: 2.4 milyar TL.
– İletişim Başkanlığı: Başlangıç ödeneği: 368.1 milyon TL. Harcama: 440.2 milyon TL.
– Adalet Bakanlığı: Başlangıç ödeneği: 19.7 milyar TL. Harcama: 23.3 milyar TL.
– Milli Savunma Bakanlığı: Başlangıç ödeneği: 53.8 milyar TL. Harcama: 61.8 milyar TL.
– İçişleri Bakanlığı: Başlangıç ödeneği: 9.6 milyar TL. Harcama: 12.1 milyar TL.
– Jandarma Genel Komutanlığı: Başlangıç ödeneği: 22.9 milyar TL. Harcama: 25.2 milyar TL.
– Emniyet Genel Müdürlüğü: Başlangıç ödeneği: 38.9 milyar TL. Harcama: 40.7 milyar TL.
– Dışişleri Bakanlığı: Başlangıç ödeneği: 4.6 milyar TL. Harcama: 4.7 milyar TL.
– Hazine ve Maliye Bakanlığı: Başlangıç ödeneği: 468.2 milyar TL. Harcama: 482.4 milyar TL.
– Sağlık Bakanlığı: Başlangıç ödeneği: 58.8 milyar TL. Harcama: 64.9 milyar TL.
– Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: Başlangıç ödeneği: 3.3 milyar TL. Harcama: 3.5 milyar TL.
– Kültür ve Turizm Bakanlığı: Başlangıç ödeneği: 5.1 milyar TL. Harcama: 5.6 milyar TL.
– Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: Başlangıç ödeneği: 125.8 milyar TL. Harcama: 150.2 milyar TL.
– Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: Başlangıç ödeneği: 7.9 milyar TL. Harcama: 9.8 milyar TL.
– Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: Başlangıç ödeneği: 2.8 milyar TL. Harcama: 5.7 milyar TL.
– Gençlik ve Spor Bakanlığı: Başlangıç ödeneği. 17.8 milyar TL. Harcama: 21.9 milyar TL.
– Tarım ve Orman Bakanlığı: Başlangıç ödeneği: 40.3 milyar TL. Harcama: 43.6 milyar TL.
– Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: Başlangıç ödeneği: 29 milyar TL. Harcama: 58.3 milyar TL.
– Merkezi Yönetim Bütçesi’nde başlangıç ödenekleri toplamı 1.1 trilyon TL iken, toplam harcama da 1.2 trilyon TL’ye ulaştı.
2 BAKANLIK AŞMADI
Toplam 16 bakanlıktan sadece Milli Eğitim ile Ticaret Bakanlığı “bütçe başlangıç ödeneğini” aşmadı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlangıç ödeneği 125.3 milyar TL’ydi. Harcama 123.2 milyar TL oldu. Ticaret Bakanlığı da 5.7 milyar TL olan bütçe başlangıç ödeneğinin 5.3 milyar TL’sini harcadı. Cumhurbaşkanlığı’nın geçen yılki bütçe başlangıç ödeneği 3.1 milyar TL’ydi. Harcama ise 2.8 milyar TL oldu.


Uyuşturucu verdi, tecavüz etti, dayak attı ve serbest bırakıldı


Ayhan Bilgen’in yeni parti imasına HDP’den ‘AKP’ uyarısı



Erdoğan’a atanan kayyum kim?
Popular
- BOLD ÖZEL2 gün önce
Ekrem bebeğin annesi tutuklandı
- Dünya2 gün önce
Sedat Peker Makedonya’dan sınır dışı edildi: Beni Türkiye’ye göndermeyin!
- BOLD ÖZEL2 gün önce
Reis Sedat Peker’in hikayesi: Balkanlarda Türk mafyasına ‘kokain’ izni çıkmadı
- Videohaber11 saat önce
Türkiye’de gazeteciliğin geldiği yer!
- BOLD ÖZEL2 gün önce
Hasta tutuklu Ahmet Türkmen infaz erteleme süresi dolmadan tekrar tutuklandı
- Gündem2 gün önce
Kalyon Holding şantiyesinde böcekli yemek isyanı
- Ekonomi2 gün önce
Marketler de darbeci oldu
- Gündem2 gün önce
Ayşenur Arslan “teröristlerin anası”na cevap verdi: Ağzınızdan çıkanı kulağınız duysun