Erdoğan Yargı Reform Strateji Belgesi’ni açıkladı. Metin Feyzioğlu “Avukatlara yeşil pasaport” sözünü dakikalarca alkışladı. OHAL mağdurları için paket hayal kırıklığı oldu.
BOLD- Erdoğan kamuoyunda merakla beklenen yargı reform paketini açıkladı. Pakette kısmi af ya da infaz indirimiyle ilgili beklentiler vardı ancak bu beklentiler karşılanmadı. Paketin ne zaman Meclis’e sevkedileceği de açıklanmadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yargı Reformu Strateji Belgesi’ni aynı zamanda sonraki reform hazırlıklarının da başlangıcı olarak görebiliriz.” ifadesini kullandı.
Erdoğan, “Tutuklama tedbirinin ölçülü kullanılmasına yönelik yeni adımlar atıyoruz.” ifadesini kullandı ancak bunun nasıl olacağını belirtmedi.
Tutuklamayı istisnai tedbir, tutuksuz yargılamayı asıl yöntem olarak gördüklerini belirten Erdoğan, ancak zorunlu hallerde başvurulmasını sağlayacak değişiklikler yapacaklarını anlattı.
Mevzuatta tutukluluğun azami süresi belirlenmiş olmakla birlikte bu sürenin tüm safahatı kapsadığının altını çizen Erdoğan, “Bu kapsamda tutukluluk sürelerinin soruşturma ve kovuşturma aşamaları için ayrı ayrı düzenlenmesini planlıyoruz.” şeklinde konuştu.
İnternet erişim engelleme usüllerini gözden geçirdiklerine işaret eden Erdoğan, “Bu çerçevede bir internet sitesinin tamamına değil sadece engellenmesine karar verilen kısmına erişimin sınırlanmasına imkan verecek bir düzenleme yapılacaktır. Böylece uluslararası standartlara uygun bir mevzuat altyapısına da kavuşmuş olacağız.” dedi.
Erdoğan Hakim ve savcılara ilişkin yapacakları düzenlemeyi ise şöyle anlattı:
“Hakim ve savcılar için coğrafi teminat getiriyoruz. Mevcut tayin sistemi mesleki verimliliği olumsuz etkiliyor. Coğrafi teminat hakim ve savcıların isteği olmaksızın çalıştığı yerden başka bir yere tayin edilememesi anlamına geliyor. Bu düzenlemeyle hakim ve savcıların mesleki teminatlarının daha da güçlendirilmesini hedefliyoruz. Hakim ve savcılığa girişteki mülakat heyetini genişletiyoruz. Halihazırda mülakat kurulu Adalet Bakanının görevlendireceği bakan yardımcısı başkanlığında, teftiş kurulu başkanı, ceza işleri, hukuk işleri ve personel genel müdürlerinden oluşuyordu. Mülakat kurulunda Hakimler ve Savcılar Kurulu ile yüksek mahkemelerden de temsilciler bulundurulmasını planlıyoruz.”
CUMHURİYET SAVCILARININ TAKDİR YETKİSİ GENİŞLETİLECEK
Recep Tayyip Erdoğan, strateji belgesinin yedinci amaç başlığının “ceza adaleti sisteminin etkinliğinin artırılması” olduğuna değinerek, bu kapsamda Cumhuriyet savcılarının takdir yetkisinin genişletileceğini kaydetti.
YARGI REFORMU STRATEJİSİNDE ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR
– Yeni bir İnsan Hakları Eylem Planı hazırlanacak.
– Hakim ve savcılar ilk kez coğrafi teminata kavuşacak. Kıdem ve performans kriterleri çerçevesinde bir hakim ya da savcının görev yeri kendi isteği dışında değiştirilmeyecek.
– İlk kez hakim ve savcı yardımcılığı müessesesi oluşturulacak.
– Çevre, imar ve enerji gibi alanlarda özel mahkemeler kurulacak.
– Avukat olabilmek için ”Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı”nda başarılı olma şartı getirilecek.
– Avukatların yeşil pasaport alabilmesini sağlayan yeni bir düzenleme yapılacak.
– Tutuklama tedbiri gelişi güzel kullanılmayacak. Buna ilişkin mevzuat gözden geçirilecek. Soruşturma ve kovuşturma aşamaları için tutukluluk süresi ayrı ayrı düzenlenecek.
– Hamile, yaşlı ve çocukların cezaları evde infaz edilebilecek.
– Şiddet içermeyen bazı suçlardan hükümlü olan yaşlı, hamile ve çocukların cezalarının elektronik izleme merkezi aracılığıyla evde infazına imkan tanınacak.
Yargı reformunun kamuoyu ile paylaşılmasının ardından ilgili yasal düzenlemelerin Meclis’e gelmesi bekleniyor. Ancak bu düzenlemelerin meclise ne zaman geleceği henüz netleşmiş değil.