ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Ankara’da Dışişleri yetkilileri ile görüştü. Jeffrey, ardından Savunma Bakanı Hulusi Akar ile bir araya geldi. Görüşmelerde Suriye’de oluşturulması planlanan güvenli bölge ele alındı.
BOLD – ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey başkanlığındaki Amerikan heyeti Ankara’da temaslarına başladı. Dışişleri Bakanlığı ile Jeffrey başkanlığındaki heyetin ilk görüşmesinde, Suriye’de güvenli bölge kurulması, İdlib vilayetindeki son durum ve anayasa komitesi konuları ele alındı.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal’ın katıldığı toplantı, yaklaşık üç saat sürdü.
Bu görüşmeden hemen sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nın Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefonda görüştüğü haberinin gelmesi dikkat çekti. İki bakanın Suriye ve İdlib konularını ele aldığı belirtildi.
Görüşmelerde ana gündem maddesi Suriye’de oluşturulması planlanan güvenli bölge idi. Toplantıda Suriye’ye ilişkin İdlib, anayasa komitesi ve siyasi süreç konuları da ele alındı.
James Jeffrey, Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmenin ardından Savunma Bakanı Hulusi Akar ile biraraya geldi.
ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin Türk hükümetinin davetiyle Ankara’ya gittiği belirtilmişti.
Jeffrey’nin 22-23 Temmuz’da Türk yetkililerle görüşeceği kaydedilen açıklamada, “Büyükelçi Jeffrey ve Türk yetkililer, Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarını, Suriye ihtilafının çözülmesine yönelik Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının uygulanması ve DAEŞ’in yenilgisinin kalıcı hale getirilmesi gibi devam eden çabalarımızı ele alacak” denilmişti.
ÇAVUŞOĞLU: GÜVENLİ BÖLGE OLUŞMAZSA HAREKATI BAŞLATIRIZ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, özel bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, ABD’nin Münbiç Yol Haritası konusunda sözünde durmadığını ve 90 günde bitmesi planlanan uygulamanın üzerinden yaklaşık 14 ay geçmesine rağmen sonuç alınmadığını belirtti.
Çavuşoğlu, Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluştutulmaması ve buradan teröristlerin temizlenmemesi durumunda Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna harekat başlatacağını vurguladı.
Çavuşoğlu, “Bu tehdit devam ederse ve bir çözüm bulunmazsa biz, buradan Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı kesindir, askerlerimiz hazırlıklarını zaten yaptılar, bu harekata gireriz, bu bizim ulusal güvenlik meselemizdir. Fırat’ın doğusunda tabii. Hazırlıklar bunun için.” ifadelerini kullandı.
GÜVENLİ BÖLGE TANIMLARI ÇELİŞİYOR
Türkiye, güvenli bölgede terör örgütü PKK’nın Suriye kanadı YPG unsurlarının bulunmaması gerektiğini savunuyor. ABD ise terör örgütü YPG’nin ana unsuru olduğu Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) IŞİD’e karşı mücadelede önemli bir ortağı olarak görüyor.
Türkiye ve ABD’nin güvenli bölge tanımları ve amaçları bu anlamda tamamen birbiriyle çelişiyor.
ABD, güvenli bölgeyi Suriyeli Kürtleri hem Esed rejiminden hem de Türkiye’nin saldırılarından koruyacak bir yapı olarak düşünüyor.
Trump-Erdoğan görüşmesi öncesi konsolosluk çalışanıyla ilgili karar