Dünya
ABD Başkanı Trump, Suriye’den asker çekmeye devam ediyor


ABD Başkanı Donald Trump, Savunma Bakanı Mark Esper ile görüşmesinin ardından, iki ateş arasında kalma riski olan askerlerini geri çekilmesi yönünde talimat verdi.
ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’dan ise Türkiye’ye yönelik yeni bir yaptırım tehdidi geldi: Türkiye’ye İran’a uygulananlardan beri en ‘felç edici’ yaptırımlar olacak.
BOLD – ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’nin kuzeyinde bulunan bir grup Amerikan askerini daha bölgeden çekme kararı aldı.
Konuyla ilgili olarak Amerikan medyasına açıklamalarda bulunan ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Amerikan askerlerinin bölgede iki ateş arasında kalma riskinin olduğunu ve bu durumun sürdürülemeyeceğini ifade etti.
Amerikan hükümetinin hiçbir Amerikan askerinin zarar görmemesini güvence altına almak istediğini belirten Mark Esper, Trump’ın talimatı ile Kuzey Suriye’den asker tahliyesine başlandığını bildirdi.
GRAHAM’DAN YENİ TEHDİT: FELÇ EDİCİ YAPTIRIMLAR
Cumhuriyetçi Parti’de Türkiye’nin Suriye operasyonuna muhalefetin başını çeken Senatör Lindsey Graham, Türkiye’ye karşı, İran’a uygulanan yaptırımlardan bu yana en “felç edici” yaptırımlar üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
Turkey’s day of reckoning is coming for their outrageous assault on Kurdish Syrians.
I’m leading the effort in Congress to work with the President on the most crippling sanctions since the Iran sanctions.
— Lindsey Graham (@LindseyGrahamSC) October 13, 2019
Başkan Donald Trump ve AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Lindsey Graham, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin Kürtlere yaptığı kabul edilemez saldırıdan kaynaklanan hesap verme günü geliyor. Kongre’nin Başkan’la birlikte sürdüğü çalışmaya liderlik ediyorum, İran’a uygulananlardan beri en ‘felç edici’ yaptırımlar olacak” ifadelerini kullandı.
TRUMP’TAN YAPTIRIM AÇIKLAMASI
ABD Başkanı Donald Trump ise dün Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında Türkiye’ye ‘güçlü’ yaptırımlar uygulanması konusunda ‘büyük bir mutabakat’ sağlandığını, Hazine Bakanlığı’nın harekete geçmeye hazır olduğunu” yazmıştı.
Dealing with @LindseyGrahamSC and many members of Congress, including Democrats, about imposing powerful Sanctions on Turkey. Treasury is ready to go, additional legislation may be sought. There is great consensus on this. Turkey has asked that it not be done. Stay tuned!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 13, 2019
Trump, Türkiye’nin bunu istemediğini vurgularken “beklemede kalın!” demişti.
Avrupa Birliği dışişleri bakanları Türkiye’ye yaptırımları görüşüyor
Bunlar da ilgini çekebilir
Cezaevindeki kanser hastalarına ‘düşman ceza hukuku’ uygulanıyor
Times: Erdoğan İsrail’in mesajını almış görünüyor
Volkswagen ve Audi’yi yasaklayan Saray Mercedes’e devam edecek
Türk ve Yunan heyetleri istikşafi görüşmeler için 5 yıl aradan sonra masaya oturdu
Yunanistan’la istikşafi görüşmeler başlıyor: Tarafların beklentilerindeki farklar neler?
Uluslararası Kriz Grubu’ndan Türkiye’de yükselen milliyetçilik uyarısı


İtalya’da Başbakan Giuseppe Conte Cumhurbaşkanına istifasını sundu. Conte, koalisyon ortağının desteğini çekmesi üzerine meclisteki çoğunluğu kaybetmişti.
BOLD – İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, birkaç haftadır devam eden siyasi krize çözüm bulunamaması üzerine istifa etti. Conte bugün Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile görüşerek istifasını sundu.
Görüşmenin ardından cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Conte’nin istifasının ardından siyasi krizi aşmak üzere resmi istişarelere başlanacağı bildirildi.
Cumhurbaşkanı Mattarella’nın siyasi parti liderleriyle görüşmelere Çarşamba öğleden sonra başlayacağı, Conte’den müzakere sürecinde görevde kalarak hükumet işlerini sürdürmesini istediği kaydedildi.
Ülkede siyasi kriz, eski başbakan Matteo Renzi’nin iktidardaki merkez sol koalisyondan ayrılma kararıyla başlamış, Conte hükumeti meclisin üst kanadı Senato’daki mutlak çoğunluğunu kaybetmişti. Renzi, Agvrupa Birliği’nden gelen 209 milyar euro’luk pandemi yardım fonunun yönetimi başta olmak üzere Conte ile birçok konuda anlaşmazlık yaşadıkları gerekçesiyle 13 Ocak’ta hükumetten çekilmişti.
3. CONTE HÜKUMETİ İHTİMALİ
2018’deki genel seçimlerle başbakanlık görevine gelen Conte, 2019’da Renzi’nin desteğiyle ikinci hükumetini kurmuştu.
Başbakan Conte’nin istifasının ardından en olası görülen senaryolar arasında ilk sırada yine Giuseppe Conte tarafından yeni bir hükumet kurulması yer alıyor. Conte’nin daha geniş katılımlı bir hükumet formülü bulmaya çalışacağı, bu hükümete merkez-sağ ve Yaşayan İtalya’dan da destek arayacağı öngörülüyor.
İtalya’da 85 binden fazla can kaybına yol açan koronavirüs pandemisi ve 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en ağır ekonomik durgunluğun ortasında yaşanan mevcut hükumet krizi, istikrarsızlık endişelerine yol açıyor.


Vatandaşlarının yaklaşık yüzde 25’ine aşıyı vuran ve bu alanda liderliği elinde bulunduran İsrail aşı şampiyonu oldu. Filistinlilerin ne zaman ve kimden aşı temin edeceği konusu ise belirsizliğini koruyor.
BOLD – İsrail’de Sağlık Bakanı Juli Edelstein’ın açıklamasına göre 25 Ocak itibarı ile ülkede aşı olan vatandaşların sayısı 2 milyon 590 bine yükseldi. Böylece ülke nüfusunun yüzde 25’inden fazlası aşılanmış oldu.
60 yaşın üstündeki İsraillilerin yüzde 80’inin aşılandığı belirtiliyor. Bir milyondan fazla İsrailli ise ikinci doz aşıyı da oldu.
Tüm bu sayılarla İsrail, dünyada vatandaşlarını açık ara en hızlı şekilde aşılayan ülke konumunda. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da bu durumun altını çizmek için açıklamalarında sık sık “ilkiz, en iyiyiz, en hızlıyız” ifadelerini kullanıyor.
FİLİSTİN’E AŞININ NE ZAMAN GELECEĞİ HALA BELLİ DEĞİL
Filistinlilerin ise ne zaman aşıya kavuşacağı belirsizliğini koruyor. Filistin yönetimi 5 bin doz Sputnik V aşısının geçen hafta geleceğini açıklamış, İsrail hükümeti de aşıların Ürdün üzerinden Batı Şeria’ya geçişine izin vermişti.
Gelecek aşı ile Filistin’deki sağlık personelinin aşılanması hedefleniyordu, ancak Rus hükumetinin “insani jest” olarak tanımladığı bu plan, herhangi bir gerekçe bildirilmeden sonuçsuz kaldı.
Rusya’nın vaat ettiği Sputnik V aşısının yanı sıra Filistin özerk yönetimi İngiliz AstraZeneca şirketinden de aşı talebinde bulundu ve Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) de yardım istedi. DSÖ ise sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’e, neden Filistinlilere aşı temin etmediği sorusunu yöneltti.
Zira Pfizer ile iyi ilişkilere sahip olan Başbakan Netanyahu yönetimindeki İsrail, yaklaşık 9 milyon 250 binlik nüfusuna yetip de artacak dozda aşıya sahip. İsrail, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimcileri de aşıladı.
İSRAİL’E CENEVRE SÖZLEŞMESİNE UYMA ÇAĞRISI
Batı Şeria ve Gazze’deki aşılama programından kimin sorumlu olacağına dair bir uzlaşma bulunmuyor. Bazıları, bir bölgeyi işgal eden gücün, ki bu durumda bu güç İsrail, kamu sağlığından sorumlu olması gerektiğini söyleyen Cenevre Sözleşmesi’ne dikkat çekiyor.
Bazılarıysa, 1993’te İsrail ve Filistin Kurtuluş Örgütü arasında varılan Oslo Anlaşmaları’na işaret edip, Filistin Yönetimi’nin sorumlu olması gerektiğini belirtiyor.
Uluslararası Af Örgütü de İsrail hükümetine bir çağrı yaparak koronavirüs aşılarının Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde yaşayan 5 milyon 100 bin Filistinliye “adil ve eşit bir biçimde dağıtılmasını” istedi.
Açıklamada aksi takdirde İsrail’in Cenevre Sözleşmesi’nin ilgili maddelerini ihlal etmiş olacağı belirtildi. Söz konusu sözleşme, işgalci gücün yerel halkın sağlık hizmetlerine erişimini yerel sağlık kurumlarıyla iş birliği yaparak sağlamaktan sorumlu tutuyor. Filistin özerk yönetimi de İsrail’e, “işgalci güç olarak sorumluluklarını yerine getirmeme” ve “etnik ayrımcılık” suçlamasında bulunsa da resmi bir yardım talep etmiş değil.
İSRAİLİLER VE FİLİSTİNLİLER İÇ İÇE YAŞIYOR
İsrail tarafında da Filistinlilerin de aşılanması gerektiği yönünde talepler giderek artıyor. Ahlaki ve yasal gerekçelerin yanı sıra tıbbi olarak da bu bir gereklilik olarak kendini dayatıyor. Zira İsrailliler ve Filistinliler iç içe yaşıyor ve yaklaşık 200 bin Filistinli düzenli olarak çalışmak ya da aileleriyle bir araya gelmek için Batı Şeria ile İsrail toprakları arasında gidip geliyor.
Bu arada Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi’nde pandeminin tamamen kontrolden çıktığı belirtiliyor. İsrail Sağlık Bakanı Yuli Edelstein, hükümetin kendi halkının aşılanmasına devam edeceğini ancak “belli bir noktadan sonra” Filistinlilerle de ilgileneceğini dile getirdi.


Karayipler ülkesi Porto Riko’da, kadınlara yönelik şiddeti önlemek için olağanüstü hal ilan edildi.
BOLD – 2019 yılı rakamlarına göre her hafta ortalama bir kadının şiddet yüzünden öldüğü Karayipler ülkesi Porto Riko’da olağanüstü hal ilan edildi.
Olağanüstü Hal uygulaması kapsamında eşcinseller ve transseksüellerin korunması sağlanacak.
Koruma altına alınacaklar, cep telefonlarına indirilecek uygulamalarla tehdit ve tehlike anında güvenlik güçlerinden yardım isteyebilecek.
İstismarcılarına yönelik “yanına yaklaşmama kararı aldırmış” kadınların korunmasına yönelik program çerçevesinde bu kadınların daha iyi izlenmesi sağlanacak.
Kurulacak komite aracılığıyla alınacak önlemlerin etkinliği güvence altına alınmaya çalışılacak. Bu komite yine ayrıca kadınları korumaya yönelik yeni öneriler sunma imkanına sahip olacak.


Gökhan Güneş bulundu illegal işler ortaya döküldü: Kaçırılanlar bunları mı yaşıyor?



Cezaevindeki kanser hastalarına ‘düşman ceza hukuku’ uygulanıyor


Şivan Perwer’den çevrim içi konser
Popular
- Spor2 gün önce
NBA’de ilk kez bir Türk oyuncu 5.000 ribaund barajını aştı
- BOLD ÖZEL2 gün önce
İlayda Tekgöz’ü iki çocuğuyla hücreye attılar: “Bizi çıkarın!”
- BOLD ÖZEL2 gün önce
4 yılda tam 41 insan Türkiye cezaevlerinde kanser olup öldü
- BOLD ÖZEL1 gün önce
ABD’den Saray’a uzanan bir yolsuzluk ve kara para hikayesi
- Gündem17 saat önce
Boğaz Köprüsü’nde katledilen Harbiyeli Murat Tekin’in ailesinden tazminat istediler
- Gündem13 saat önce
Kaçırılan Gökhan Güneş işkenceyi anlattı: Darp edip elektrik verdiler
- Gündem2 gün önce
Nuriye Gülmen’den mektup var: “Yalnız bırakmayacağınızı biliyorum”
- Gündem1 gün önce
Gökhan Güneş’in kaçırılma olayı Meclis’e taşındı