Teknoloji
Windows, macOS ve Ubuntu kıyaslamasından hiç beklenmedik bir sonuç çıktı


Uzmanlar, son tüketicilerin kullandığı en popüler üç işletim sistemini kıyasladı.
Windows 10, Ubuntu 19.10 ve macOS 10.15’in kıyaslandığı testlerin ardından kimsenin beklemediği bir sonuca ulaşıldı.
BOLD – İşletim sistemleri akıllı telefon veya bilgisayar gibi teknolojik ürünlerde çok büyük bir önem arz ediyor. Çünkü bu sistemlerin sahip oldukları çalışma mekanikleri, tüketicilere aynı donanım kullanılsa bile daha farklı bir performans sunabiliyor.
Hal böyle olunca da tüketiciler, kullandıkları işletim sisteminin diğer işletim sistemlerine göre farklarını ve hangi işletim sisteminin en iyi performansı sunduğunu merak ediyor.
Dünyanın en popüler üç işletim sistemi Windows 10, Ubuntu (Linux tabanlı) ve Apple’ın sahip olduğu macOS işletim sistemleri kıyaslandı. Kıyaslamalar, tek bir bilgisayarda yapıldı ve işletim sistemleri 80’den fazla kriterde karşıya getirildi.
Test ekibi, üç işletim sistemini de kıyaslayabilmek için bir MacBook Pro kullandı. Bu MacBook Pro, Intel Core i7-6700HQ Skylake işlemciye, 2 adet 8 GB’lik RAM’e, 250 GB Apple SSD’sine ve AMD Radeon Pro 450 ekran kartına sahipti.
İşletim sistemleri ise sunulan son güncellemelere sahipti ve bir testin sona ermesinin ardından MacBook Pro’ya format atıldı. Yapılan testlerde Windows 10, Ubuntu 19.10 ve macOS 10.15 işletim sistemleri kullanıldı.
Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen testlerde her üç işletim sisteminin de oyun performansları, grafik performansları, internet tarayıcı performansları, yazılım geliştirme performansları gibi kriterler kıyaslandı. Ekip, test işlemlerini yapabilmek için farklı farklı test platformlarını kullandı.
Ekibin test ettiği performans kriterlerinden ilki oyunlardı. Windows 10’un oyun performansı hem macOS hem de Ubuntu’dan çok daha iyi bir sonuç gösterdi. Dünyanın en popüler oyunlarından olan Dota 2’de yapılan testlerde Windows 10’u Ubuntu takip etti. macOS ise oyun performansında sonuncu oldu.
Popüler işletim sistemlerinin kıyaslandığı testteki ikinci önemli kriter ise genel grafik performansıydı. Bu kriterde sonuçlar ilginç bir şekilde bazı farklılıklar gösterdi.
Testin çoklu küreler etabında Windows daha iyi bir performans sunarken, iki boyutlu Java görsellerinin oluşturulması sırasında yazıların üretiminde macOS, görsellerin üretiminde ve render vektörlerin oluşturulmasında Ubuntu daha iyi sonuç gösterdi. Windows bu konuda beklenen etkiyi gösteremedi.
İnternet tarayıcıları konusunda ise test ekibi, dünyanın en popüler iki internet tarayıcısını da kıyasladı. Firefox kullanımında en iyi performansı macOS verdi. Ubuntu, Firefox tarayıcısının kullanımında rakiplerine oranla geride kaldı.
Google Chrome kullanımında ise Windows 10 pek çok kez rakiplerini geride bırakmayı başardı. Google Chrome performansı konusunda ikincilik kimi zaman macOS kimi zaman ise Ubuntu’ya aitti.
Tüm bu testlerin ardından ortaya çıkan nihai sonuç ise Ubuntu 19.10’un en yüksek performans sunan işletim sistemi olduğuydu.
Yapılan testlerden alınan tüm puanların aritmetik ortalaması alındığında Ubuntu 19.10’un 16.993 puan aldığı ortaya çıktı. Windows 10, yapılan testlerin ortalamasında 15.522 puan almayı başarırken, macOS ise bu testlerin sonucunda 13.121 puan almış oldu.
Bunlar da ilgini çekebilir
-
Bir Türk ve bir Alman asgari ücret ile neler alabilir?
-
Bakan, et fiyatlarında Türkiye’yi Avrupa ile kıyas etti
-
Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yüzde 38.7 azaldı
-
Sanayi rakamları açıklandı: “Bunun adı çökerek dengeleme”
-
Türkiye’de inşaat yapmak geçen yıla göre yüzde 25 daha maliyetli
-
Konut satışları hiç bu kadar düşmemişti: Geçen yıla göre yarı yarıya azaldı


Elon Musk, insanlık için bir dönüm noktası olarak gösterilen deneyler için tarih verdi. İnsan ve bilgisayar arasında doğrudan bağlantı kuracak olan Neuralink çipinin insanlı deneylerine bu yılın sonlarında başlanması planlanıyor.
BOLD – Elon Musk, sosyal medyadan yaptığı açıklamayla dikkatleri bir kez daha üzerine çekti. Musk, beyni bilgisayara doğrudan bağlamayı planlayan çalışmaların insanlı deneylerine yıl sonunda başlanabileceğini açıkladı.
İNSANLI DENEYLER İÇİN İZİN BEKLENİYOR
Neuralink, geçtiğimiz yıl kamuoyuna tanıtıldığında büyük ses getirmişti. Hatta ABD Gıda ve İlaç İdaresi çipi ‘çığır açan cihaz’ olarak isimlendirdi. Buna karşın henüz insan üzerinde deney yapılmasına imkan verecek izinleri verilmedi.
DENEY TARİHİ İÇİN HEDEF YIL SONU
Twitter üzerinden sorulara cevap veren Musk, “Neuralink implant güvenliğini sağlamak için çok sıkı çalışıyor ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi ile yakın iletişim içerisindeler. İşler iyi giderse, bu yılın sonlarında ilk insan deneylerine başlayabiliriz” ifadelerini kullandı.
Neuralink’i geçtiğimiz yıl tanıtan milyarder girişimci, beyin implantının; hafıza kaybı, depresyon ve görme engeline kadar çeşitli nörolojik sorunları ve omurga yaralanmalarını çözebileceğini iddia etmişti.
Musk’ın 2016 yılında hayata geçirdiği Neuralink adlı şirketin amacı çok yüksek bant genişliğine sahip beyin-makine ara yüzleri geliştirmek.
MUSK ÇALIŞMALARIYLA DİKKAT ÇEKİYOR
Diğer yandan Musk’un sahibi olduğu SpaceX firması yaklaşık 10 gün önce uzaya tek seferde 143 uydu fırlatarak rekor kırdı. Uyduların 133’ü ticari ve devlet uydusu. 10’u ise Starlink uydusu. Daha önceki rekor ise 104 uydu ile Hindistan’a aitti.
SpaceX’in yanı sıra elektrikli otomobil Tesla ve toplu taşımada çığır açmayı hedefleyen Hyperloop’un da sahibi olan Elon Musk, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un ardından dünyanın en zengin ikinci insanı olma unvanına sahip.


Kullanıcılarını zorladığı yeni gizlilik sözleşmesi nedeniyle tepkilerin hedefi haline gelen WhatsApp, geri adım atarak daha önce 8 Şubat’ta geçileceğini açıkladığı yeni sözleşmeyi 15 Mayıs’a erteledi.
BOLD – Kullanıcılara getirilen veri paylaşma zorunluluğu tartışmaları üzerine, mesajlaşma uygulaması Whatsapp’tan erteleme açıklaması geldi. Yapılacak değişiklik 15 Mayıs’a ertelendi.
Sosyal medya platformu Facebook’un bünyesinde bulunan WhatsApp, verilerini Facebook ile paylaşmayan kullanıcılarına yasak getirmeye hazırlanıyor. Kullanıcılarını zorladığı yeni gizlilik sözleşmesi nedeniyle tepkilerin hedefi haline gelen WhatsApp, önce güncellemenin kabul edilmesi için son tarih olan 8 Şubat’ta kimsenin hesabının silinmeyeceğini açıkladı, şimdi de yapılacak değişikliği daha iyi anlatabilmek için 15 Mayıs’a ertelediğini duyurdu.


Gazeteci Fatih Akalan, güvenlik politikasını değiştireceğini açıklayan Whatsapp’a alternatif arayan kullanıcılar için ‘Hangi uygulamayı kullanmalı?’ sorusunu konunun uzmanına sordu.
BOLD – Dünya çapında milyarı geçen kullanıcıya sahip haberleşme uygulaması Whatsapp’ın yaptığı açıklama günlerdir tartışılıyor. Whatsapp, yeni kullanıcı sözleşmesi ile gizlilik politikasını değiştirme kararı aldığı açıkladı. Kararın ardından, Türkiye ve dünyada Whatsapp’ın artık güvenli olmadığını düşünen insanlar başka uygulamalara yönelmiş durumda. En çok zikredilen uygulamalar ise Signal, Telegram, BİP..
HANGİSİNİ KULLANMALI
Peki Whatsapp gerçekten güvenli değil mi? Hangi uygulama daha güvenli. Gazeteci Fatih Akalan Whatsapp’ın yaptığı açıklamayla alevlenen tartışma sonrası ‘Hangi uygulamayı kullanmalı?’ sorusunu siber güvenlik uzmanı Selçuk Şahin’e sordu.


Soylu ve Bahçeli kadın katilleri ve tecavüzcülerin ülkücü bağlantılarından rahatsız


Devlet ‘Loves Erdogan’



Vatandaş fırından bayat ekmek, marketten çürük sebze meyve topluyor
Popular
-
Gündem21 saat önce
Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Burhan Kuzu’nun ölümündeki sır
-
Gündem2 gün önce
Erdoğan’ı zorlayan ikinci Halkbank Davası
-
Ekonomi2 gün önce
TMSF Başkanı: Mahkemelerden 1-2 onama bekliyoruz
-
Dünya2 gün önce
ABD’li üst düzey diplomat: Erdoğan ikili oynuyor
-
Gündem23 saat önce
Türkiye’deki kadın cinayetleri ve hak ihlalleri 40 şehirde protesto edildi
-
BOLD ÖZEL2 gün önce
PTT, sıvı yağa 32 lira zam yaptı
-
Gündem22 saat önce
Eski eşini sokak ortasında tekmeleyen İbrahim Zarap tutuklandı
-
Gündem2 gün önce
4 milyonluk ziyaret: Başkanın makamına gitti, ihaleyi kaptı