Türkiye’nin Oruç Reis araştırma gemisinin çalışmalarını 27 Ağustos’a kadar uzattığını açıklamasının ardından Yunanistan, Oruç Reis’in bulunduğu alana yakın bir bölgede 3 gün sürecek askeri tatbikat yapacağını açıkladı. Ardından Türkiye’nin tatbikat açıklaması geldi.
BOLD – Türkiye, Oruç Reis araştırma gemisinin 23 Ağustos’ta sona ermesi gereken çalışmalarını 27 Ağustos’a kadar uzattığını açıkladı. Oruç Reis gemisi için ilan edilen NAVTEX’i (denizcilere uyarı) 4 gün uzatma kararı aldı. Yunanistan ise Oruç Reis’in bulunduğu alana yakın bir bölgede 3 gün sürecek askeri tatbikat yapacağını duyurdu. Yunanistan tarafından tatbikata ilişkin yayınlanan NAVTEX’te 25 Ağustos’ta başlayacak ve 27 Ağustos’a kadar geçerli olacak bildirinin Girit, Kerpe, Rodos ve Meis adalarının güneyini kapsadığı belirtildi.
YUNANİSTAN’IN TATBİKATINA BAE DE KATILIYOR
Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de 3 gün sürecek tatbikatına Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) de katılacağı iddia edildi. Yunan medyasında çıkan haberlerde, Birleşik Arap Emirlikleri’nin tatbikata 4 F-16 savaş uçağıyla katılacağı ifade edildi. Tatbikata katılacak BAE savaş uçaklarının Girit’teki Suda Askeri Üssü’ne ulaştığı kaydedildi.
TÜRKİYE, GİRİT’İN GÜNEYİNDE ASKERİ TATBİKAT YAPACAK
Atina’nın tatbikat açıklamasına Ankara’nın yanıtı gecikmedi. Türkiye, Salı günü Girit Adası’nın güneyinde Türk ve müttefik savaş gemilerinin katılımıyla tatbikat yapılacağını duyurdu.
Türk ve Müttefik ülke deniz kuvvetleri gemileri tarafından 25 Ağustos 2020 günü, Doğu Akdeniz’de birlikte çalışabilirlik ve koordinasyonun geliştirilmesi maksadıyla kısa süreli geçiş eğitimleri icra edilecektir.#MSB #TSK pic.twitter.com/sMvAlJTug7
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) August 24, 2020
Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada “Türk ve Müttefik ülke deniz kuvvetleri gemileri tarafından 26 Ağustos 2020 günü, Doğu Akdeniz’de birlikte çalışabilirlik ve koordinasyonun geliştirilmesi maksadıyla kısa süreli geçiş eğitimleri icra edilecektir” dendi.
AKAR: GERGİNLİĞİ ARTTIRAN BİR FAALİYET
Yaşanan gelişmeleri değerlendiren Yunan hükumeti sözcüsü Stelios Petsas “Yunanistan sükunet ile karşılık veriyor ve hem diplomatik hem de operasyonel seviyede hazırlıklı davranıyor. Ulusal güven ile, egemenlik haklarını savunmak için gereken her şeyi yapıyor” dedi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Yunanistan’ın Oruç Reis araştırma gemisinin faaliyet alanı ile kısmen örtüşen bölgede saha ilan etmek suretiyle tatbikat yapacağını açıklaması için “gerginliği artıran bir faaliyet” yorumu yapmıştı.
ERDOĞAN’DAN SERT AÇIKLAMALAR
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Yunanistan’ın tatbikat için ilan ettiği NAVTEX’le ilgili Pazartesi günkü açıklamasında sert ifadeler kullandı.
Kabine toplantısı sonrası konuşan Erdoğan, “Yunanistan’ın bölgede böyle bir NAVTEX ilanına hakkı yoktur… Türkiye ne Oruç gemimizin, ne ona refakat eden donanma ordumuzun faaliyetlerinden en küçük bir geri adım atmayacaktır. Tam tersine bu bölgede hakkını ve hukukunu koruma konusunda çok daha kararlı hareket edecektir. Bundan sonrasını düşünecek ve oraya çıkacak sonuçlara katlanacaklar Navtex ilan ettiğimiz bölgede karşımıza çıkacak olanlardır.”
KALIN: YUNANİSTAN’IN TAVRIYLA YENİ BİR SÜRECE GİRDİK
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Doğu Akdeniz’deki gerilimin Yunanistan – Mısır arasında imzalanan anlaşmayla tırmandığını ifade etti ve Türkiye’nin geri adım atmayacağını vurguladı.
Hürriyet gazetesine bir mülakat veren Kalın, “Türkiye, Yunanistan’dan veya bir başka ülkeden gelen tehdit, yaptırım gibi açıklamalara prim vermeyecektir. Biz aslında iyi bir noktaya da getirmiştik bu işi. Türkiye ve Yunanistan karşılıklı olarak müzakerelerin ve istikşafi görüşmelerin yeniden başlamasıyla ilgili açıklamaları yapacakken bir gün önce Yunanistan, Mısır’la anlaşma yaptığını açıkladı ve bütün bu süreci baltalamış oldu. Orada ciddi bir güven krizi ortaya çıktı. Müzakerelerin bu noktaya gelmesinde Cumhurbaşkanımızın oynadığı yapıcı rol kritik bir öneme sahip. Almanya’nın kolaylaştırıcı rolü de son derece önemliydi. Yunanistan’ın bu tavrıyla şu anda yeni bir sürece girmiş olduk. Çünkü Yunanistan ile Mısır anlaşması orada duruyor. Hiçbir şey olmamış gibi hareket etmemiz mümkün değil” ifadelerini kullandı.
HEİKO MAAS’TAN ATİNA VE ANKARA ZİYARETİ
AB’nin Dönem Başkanı Almanya Doğu Akdeniz’de sismik araştırmalar nedeniyle Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerginliğin dinmesi için arabuluculuk yapıyor. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas,, Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerilimin azaltılması için Salı günü (bugün) Atina ve Ankara’da olacak. Maas’ın Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmeden önce Atina’da Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir araya gelmesi öngörülüyor.
ALMANYA: YANLIŞ BİR SİNYAL
Ancak ziyaret öncesi 2 ülkenin karşılıklı tatbikat açıklamaları ve Oruç Reis için NAVTEX’in uzatılması olumsuz sinyaller olarak değerlendiriliyor. Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christofer Burger, dün düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin Oruç Reis’in çalışma süresini uzatma kararından üzüntü duyduklarını söyledi ve bu adımın Maas’ın ziyaretinden önce verilmiş “yanlış bir sinyal” olduğu değerlendirmesini yaptı. Sözcü, Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerilimin AB’yi de içine alabilecek ağır sonuçlar yaratmasından kaygı duyduklarını ve gerilimin mutlaka düşürülmesi gerektiğini de iletti.
“BÜTÜN TARAFLARA SADECE ZARAR VERİR”
Alman Dışişleri Bakanlığı Maas’ın Atina ve Ankara ziyaretiyle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklama Maas’ın ziyaretle ilgili görüşlerine yer verildi. Açıklamada Maas, “Türkiye ve Yunanistan NATO müttefiklerimiz. Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama faaliyetleriyle ilgili tartışmalı konular sadece devletler hukuk temelinde ve birlikte içten diyalogla çözülebilir. Gerginlikler sadece Türkiye ile AB arasındaki ilişkiyi sıkıntıya sokmakla kalmıyor. Gerginliğin tırmanması bütün taraflara sadece zarar verir, özellikle de bölgedeki taraflara” dedi.
Yunanistan’la Türkiye arasındaki diyalog penceresinin açık kalmaya devam etmesi, kapanmaması gerektiğini vurgulayan Maas, “Bunun için yeni provokasyonlar yerine gerginliğin dindirilmesine dönük adımlara ve doğrudan görüşmelerin başlamasına ihtiyacımız var. Bunu elimizden geldiğince desteklemek istiyoruz” dedi.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borell‘in geçen aylarda Türkiye ile önemli görüşmeler yaptığını ve kendilerinin de bunun desteklediğini hatırlatan Maas, “AB Dışişleri Bakanları ile Berlin’de Türkiye ile ilişkileri tartışacağız, bu görüşmelerde Yunanistan’ın görüşleri özellikle ağırlık taşıyacak. Bu nedenden ötürü de bölgede yeniden doğrudan görüşme arayışı benim için önem taşıyor” dedi.
Eğer birileri iktidar olmak istiyorsa KHK’lıları görmek zorunda