NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le görüşen Yunan Başbakanı Miçotakis, Türk-Yunan istikşafi görüşmelerinin başlamasıyla Türkiye’nin ne denli samimi olduğunun anlaşılacağını söyledi.
BOLD – NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Atina’da Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos ve Miçotakis’in diplomasi danışmanı Eleni Surani ile görüştü.
Stoltenberg, Türkiye’den sonra ziyaret ettiği Yunanistan’da, NATO’da oluşturulan mekanizmanın Türk-Yunan diyaloğuna katkıda bulunduğunu açıkladı.
MİÇOTAKİS: GERGİNLİKTEN TÜRKİYE SORUMLU
Başkent Atina’da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’i ağırlayan Yunan lider, toplantı sonrası yaptığı açıklamada Doğu Akdeniz’de yaşanan gerginlik için, Türkiye’nin bölgedeki yasa dışı olarak nitelediği faaliyetlerini sorumlu gösterdi.
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hukuk dışı faaliyetleriyle, yalnız Yunanistan’ın değil, AB’nin, NATO’nun ve hatta kendi çıkarlarına da zarar verdiğinden söz eden Miçotakis, Oruç Reis gemisinin bölgeden ayrılmasını Türkiye’nin attığı olumlu bir adım olarak niteledi.
Türk-Yunan istikşafi görüşmelerinin başlamasıyla Türkiye’nin ne denli samimi olduğunun anlaşılacağını söyleyen Miçotakis, “(Ankara’nın) bu girişiminin samimi veya kısa vadeli bir hamle olup olmadığını göreceğiz” diye konuştu.
Yunanistan Başbakanı Miçotakis, “Biz her zaman diyaloğa hazırız ve bu çerçevede Türkiye’nin gerginliğin giderilmesi yönündeki ilk adımını olumlu karşılıyoruz.” dedi.
Doğu Akdeniz’in tüm NATO üyelerini ilgilendirdiğini vurgulayan Miçotakis, Türkiye’nin bölgede tahriklerde bulunduğunu iddia etti.
STOLTENBERG: KIRMIZI HAT DİPLOMASİ İÇİN ALAN AÇABİLİR
Stoltenberg ise NATO içinde oluşturulan ayrıştırma mekanizmasının, önümüzdeki günlerde başlayacağı açıklanan Türk-Yunan siyasi diyaloğuna katkısı olduğunu belirtti. Stoltenberg, mekanizmanın günün 24 saatinde bölgeyi gözetlemeyi ve taraflar arasında “kırmızı hat” olarak tanımlanan açık bir telefon hattı bulundurmayı öngördüğünü açıkladı.
Stoltenberg, Brüksel’de iki taraf arasında NATO himayesindeki ayrıştırma usulleriyle ilgili yapılan teknik toplantıların verimli geçtiğini de belirtti.
İki müttefike söz konusu çabaları için teşekkürlerini sunan Stoltenberg, “Bu mekanizma, diplomatik çabalar için bir alan açabilir” diye konuştu.
Doğu Akdeniz’de yaşanan gerginlikten sonra NATO’nun devreye girmesiyle, Türk ve Yunan donanmaları ve savaş uçakları arasında olası bir kazanın önlenmesini öngören bir mekanizmanın kurulmasına karar verildi. Bu amaçla, Türkiye ve Yunanistan’ın NATO’daki daimi temsilcileri arasında bir diyalog süreci başlatıldı.
Putin’den hipersonik silah açıklaması: ABD yüzünden geliştirdik