Güney Kıbrıs Rum Kesimi medyası, Türk araştırma gemisi Barbaros’un Perşembe akşamı Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi’nden (MEB) ayrıldığını açıkladı. Türkiye’ye ait Yavuz sondaj gemisi ve Oruç Reis sismik araştırma gemisi de son günlerde çalışmalarına ara vermişti.
BOLD – Güney Kıbrıs Rum Kesimi medyası, Doğu Akdeniz’de araştırma yürüten Türk araştırma ve sondaj gemilerinden üçüncüsü olan Barbaros’un Güney Kıbrıs’ın ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi’nden çekildiğini duyurdu.
Kıbrıs Haber Ajansı (CNA), geminin Perşembe akşamı 22:00 sularında Kıbrıs’ın doğusuna hareket ettiğini ve Cuma sabahı Kıbrıs’ın kuzey batısında görüldüğünü belirtti.
CNA’ya konuşan Rum yetkililer, geminin uluslararası sularda araştırma yapmadan seyahat ettiğini ve Barbaros’un araştırma yapması için Türkiye tarafından yayınlanmış yeni bir Türk Navtex’inin (denizcilere uyarı) olmadığını söyledi.
Türkiye, 18 Eylül’de sismik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa’nın operasyonlarını 18 Ekim’e kadar uzatan bir Navtex yayınladı. Türkiye, Barbaros’un çalışmaları için 18 Ekim’den sonrasına ilişkin bir Navtex yayınlamadı.
TÜRKİYE’YE AİT DİĞER 2 GEMİ DE DOĞU AKDENİZ’DEN AYRILDI
Ankara, 15 Eylül’de de Yavuz sondaj gemisinin operasyonlarını 12 Ekim’e kadar uzatmıştı. Ancak Yavuz, bölgeden 4 Ekim’de ayrıldı ve Türkiye’ye döndü.
Doğu Akdeniz’de araştırma yapan bir diğer Türk gemisi olan Oruç Reis sismik araştırma gemisi de 13 Eylül’de Antalya’ya dönmüştü.
Yunanistan, Türkiye’yle masaya oturmak için Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yürüttüğü sondaj ve araştırma faaliyetlerini sonlandırmasını istemişti.
Putin’den hipersonik silah açıklaması: ABD yüzünden geliştirdik