Yunanistan, Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis’i yeniden Meis adasının yakınlarına göndermesine tepkilerini sürdürüyor. Yunanistan Hükumet Sözcüsü Petsas, “Oruç Reis bölgede kaldığı sürece Türkiye ile istikşafi görüşmeler yapmayacağız” dedi.
BOLD – Yunanistan, Türkiye ile planlanan istikşafi görüşmelerden sismik araştırma gemisi Oruç Reis’in yeniden görevlendirilmesi nedeniyle çekilebileceği mesajını verdi.
Yunan Skai Radyosu’na konuşan Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelyos Petsas, “Oruç Reis gemisi bölgede var oldukça Türkiye ile istikşafi görüşmeler yapamayız” dedi.
ADALARIN SİLAHSIZLANDIRILMASI TALEPLERİ TARTIŞILMAYACAK
Stelyos Petsas, Türkiye’nin Doğu Ege’deki adaların silahsızlandırılması ile ilgili taleplerinin tartışılamayacağını da söyledi.
Petsas buna gerekçe olarak, Yunan adalarının savunmasının “ulusal güvenlik” konusu olmasını ve savunma hakkının Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51. maddesine dayanmasını gösterdi.
Yunanistan Hükümet Sözcüsü, Meis konusunda ise “Bu ada 1947’de Yunanistan ile İtalya arasında yapılan Paris Antlaşması ile Yunanistan’a geçti. Türkiye bu anlaşmada taraf olmadığı için söz hakkı olamaz. Yunanistan casus belli’lerle (savaş sebebi) tehdit edildikçe hiçbir Yunan hükümeti adaların silahsızlandırılmasını tartışmaya açamaz” dedi.
Petsas, Yunanistan ile Türkiye arasındaki kıta sahanlığı sorununun çözümüne yönelik görüşmelerden sonuç alınamazsa, tarafların uluslararası mahkemelere başvurması yolundaki Atina’nın önerisini yineledi.
DIŞİŞLERİ BAKANI DENDİAS’TAN AÇIKLAMA
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Kanadalı mevkidaşı François-Philippe Champagne ile Atina’daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Oruç Reis için Doğu Akdeniz’de NAVTEX (denizcilere duyuru) ilanının “provokasyon” ve Türkiye’nin bu bölgede “istikrarsızlık unsuru” olduğunu iddia etti.
Dendias, “Oruç Reis bölgeden ayrılmadığı müddetçe Türkiye ile istikşafi görüşmelere oturmayacağız.” ifadesini kullandı.
Kanada Dışişleri Bakanı Champagne ise Türkiye ile Yunanistan arasında tansiyonun düşürülmesi adına ara buluculuk yapmaya hazır olduklarını kaydederek, krizin çözümü için diyalogdan yana olduklarını söyledi.
DOĞU AKDENİZ KRİZİ
Doğu Akdeniz’de 40 gün süren gerginliğin Almanya’nın girişimleriyle Oruç Reis’in 12 Eylül’de Antalya Limanı’na çekilmesi sonrası Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin yeniden başlayacağı açıklanmıştı.
Ancak görüşmelerin başlama tarihinin açıklanması beklenirken, Oruç Reis’in tekrar aynı bölgeye ve Meis adasının 6,5 mil yakınına gönderilmesi sonrası Atina, “bu şartlar altında istikşafi görüşmelerin yapılamayacağını” duyurmuştu.
ERDOĞAN’DAN AB’YE SOMUT ADIM ÇAĞRISI
Bu arada AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel’le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Görüşmede, öncelikli olarak Doğu Akdeniz’de, Türkiye’nin yürüttüğü doğal kaynak arama faaliyetleri nedeniyle başta Yunanistan olmak üzere AB’yle Türkiye arasındaki gerilim ele alındı.
Cumhurbaşkanlığı tarafından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada “Türkiye’nin iyi niyetli yaklaşımına rağmen Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de gerilimi tırmandıran adımlarına devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin önerdiği Doğu Akdeniz Konferansının gerçekleşebilmesi için AB’den somut adımlar beklediklerini dile getirdi” denildi.
Putin’den hipersonik silah açıklaması: ABD yüzünden geliştirdik