Ekonomi
Halka göre krizin sebebi korona salgını değil iktidar!


2010’dan bu yana her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Türkiye Eğilimleri Araştırması 2020 sonuçlarına göre halkın koronavirüs salgınından sonraki en önemli sorunu hayat pahalılığı ve işsizlik oldu. Halk, ekonomik sıkıntının temel sorumlusu olarak salgını değil iktidarı görüyor.
BOLD – Salgın, hayat pahalılığı ve işsizlik 2020’ye damgasını vurdu. Kur dalgalanmaları ile yükselen hayat pahalılığı dolayısıyla geçim sıkıntısı yaşayanların sayısında büyük artış yaşandı. Toplumun yüzde 51.8’i ekonominin kötüye gittiğini düşünürken, bunun sorumlusunun pandemi değil, iktidarın uyguladığı politikalar olduğuna inanıyor.
HAYAT PAHALILIĞI VE İŞSİZLİK BÜYÜK SORUN
Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre Kadir Has Üniversitesi’nin desteğiyle 2010’dan bu yana her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen “Türkiye Eğilimleri Araştırması” 2020 sonuçlarına göre vatandaşın koronavirüs salgınından sonraki en önemli sorunu 2019 yılında olduğu gibi yine hayat pahalılığı ve işsizlik oldu. Toplumun yüzde 51.8’i ekonomik durumunun kötüye gittiğini belirtirken, her iki kişiden biri ise yaşanan ekonomik zorlukların temel nedenleri arasında hükumet ve Merkez Bankası politikaları ile yüksek faizleri sıraladı.
HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN SINIRLANDIRILMASI DA LİSTEDE
2020 sonuçlarına göre, Türkiye’nin en önemli sorunu yüzde 23.5’lik oran ile ‘koronavirüs salgını’ oldu. İkinci sorun ise bu yıl da değişmeyerek yüzde 20.7’lik oranla ‘hayat pahalılığı ve işsizlik’ oldu. Üçüncü sırada yüzde 12.3’le ‘ekonomide yaşanan sorunlar’ yer aldı. ‘Hak ve özgürlüklerin sınırlanması’ (yüzde 12.3) salgını dışarıda bıraktığımızda ekonomik sorunlardan sonra ikinci sıraya yerleşti. ‘Terörle mücadele’ listede (yüzde 8) ilk kez beşinci sıraya düştü.
KRİZİN MÜSEBBİBİ HÜKUMET
Araştırmada ‘Türkiye’de yakın dönemde yaşanan ekonomik zorlukların temel nedeni nedir’ sorusuna toplumun yüzde 22.4’ü ‘hükumet politikaları’, yüzde 14’ü ‘Merkez Bankası politikaları’, yüzde 13.9’u ise ‘faizlerin yüksek olması’ yanıtı verdi. Toplumun yüzde 50.3’i iktidarı işaret ederken, yalnızca yüzde 3’ü ekonomik zorlukların temel nedeni olarak koronavirüs salgınını gösterdi.
VATANDAŞ AİLESİNİ GEÇİNDİREMİYOR
Araştırmada “Son bir yılda yaşanan ekonomik gelişmeler sizi nasıl etkiledi” sorusuna toplumun yüzde 51.8’i ekonomik olarak daha kötüye gittiğini belirtirken, yüzde 51.1 ‘kendimi/ailemi geçindiremiyorum’ yanıtını verdi. ‘Borçlarımın seviyesinden endişe duyuyorum’ diyenlerin oranı yüzde 48.9 oldu. Türkiye’de siyasal kutuplaşma olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 55.9 ile 4 yılın en yüksek düzeyine ulaştı.
Boğaziçi takıntısı yeni değil: Komünist, vatan haini, terörist…
Bunlar da ilgini çekebilir
-
Silahlanan AKP’li gençlik hazır, Erdoğan’dan emir bekliyor
-
Kan donduran işkence yöntemleri öneren ancak hakaretten hapsi istenen Cem Küçük kimdir?
-
Hükumet satmaya devam ediyor, 7 ildeki 19 taşınmaz satışa çıkarıldı
-
Kontrol edilemeyen korona sonrası halka “Hastaneye gelmeyin” dendi
-
Aşı yaptırmayanlar için ikna ekibi kuruluyor: Sert tedbirler yolda
-
Kayıp 128 milyar $ için 15 temel soru


Dolar 8,47 liraya çıktığında satan vatandaşlar, 8,20 liranın altını alım fırsatı olarak değerlendirdi. 6-7-8 Nisan’da vatandaşlar 2.1 milyar dolarlık alım yaptı. Döviz mevduatı 245.8 milyar dolara yükseldi.
BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanını görevden alması sonrası 12 milyar dolar satan şirketler ve vatandaşlar, ucuzdan dolar toplamaya başladı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun günlük verilerine göre 6-7-8 Nisan’da yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı yeniden yükselişe geçti ve üç günlük değişim 2.1 milyar dolar oldu. Dolar/TL’nin 8.20 liranın altına gerilediği günlerde alımda ticari işletmeler öne çıktı.
5 Nisan’da yurtiçi yerleşiklerin 243 milyar 745 milyon dolar olan döviz mevduatı 8 Nisan’da 245 milyar 845 milyon dolara yükseldi. Üç işgününde 2.1 milyar dolarlık toplam artış yaşandı.
EN ÇOK ŞİRKETLER ALDI
Gerçek kişilerin döviz mevduatı 5 Nisan’dan 8 Nisan’a 462 milyon dolar arttı. 5 Nisan’da 157 milyar 218 milyon dolar olan gerçek kişilerin döviz mevduatı 8 Nisan’da 157 milyar 680 milyon dolara çıktı. Şirketler ise daha hızlı bir alım yaptı. 5 Nisan’da 86 milyar 526 milyon dolar olan tüzel kişilerin döviz mevduatı 8 Nisan’da 88 milyar 164 milyon dolara yükseldi. Bu 1 milyar 638 milyon dolarlık alım yaptıklarını gösteriyor.


Faize karşı görüşleri ile bilinen ve faiz indirmek için Merkez Bankası başkanlığına getirilen Şahap Kavcıoğlu, yaptığı ilk Para Politikaları Kurulu toplantısında faizi sabit tuttu. Geçen ay yapılan toplantı sonrası 200 baz puan artırılarak yüzde 19’a çıkarılan faiz sonrası eski başkan Naci Ağbal görevden alınmıştı.
BOLD – Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu Toplantısı ile faiz kararını belirledi. Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu Toplantısı yeni Başkan Şahap Kavcıoğlu tarafından ilk kez yapıldı. Merkez Bankası Toplantısında faiz kararı açıklandı. Açıklanan faiz kararına göre bir haftalık repo faizini sabit tuttu.
KARARDAN PİYASALAR ETKİLENMEDİ
Merkez Bankası’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda “15 Nisan 2021 Tarihli PPK Kararı: 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı sabit tutuldu” denildi. Merkez Bankası faiz kararı sonrasında dolar kuru 8 lira 4 kuruşta seyrederken, altın fiyatları 452 lira bandında seyrediyor.
FAİZLER YÜZDE 19’A ÇIKARILMIŞTI
Merkez Bankası’nın Nisan ayı faiz kararı öncesi faizler yüzde 19 bandında yer alıyor. Merkez Bankası 2021 yılında Ocak ve Şubat aylarında faiz yüzde 17’lerde sabit tutulmuş Mart ayında ise 200 baz puan artırılarak yüzde 19’a çıkarılmıştı. Merkez Bankası karar metninden, “Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır” ifadesini çıkardı.
Şahap Kavcıoğlu kayıp 130 milyarı açıklayınca başkanlığı kaptı


Cumhuriyet tarihinde özelleştirme rekoru kıran AKP hükumetleri kamu mallarını satmaya devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Hazineye ait 7 ilde bulunan 19 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştireceğini duyurdu.
BOLD – AKP hükumeti özelleştirmelere tam gaz devam ediyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, özelleştirme süreçlerine ilişkin yatırımcılara duyurusu Resmi Gazete’de yayımlandı.
TAŞINMAZLAR PAZARLIKLA SATILACAK
Buna göre, Adana, Ankara, Aydın, Kilis, Malatya, Mersin ve Şanlıurfa’da bulunan 19 taşınmaza ilişkin ihaleler birden fazla teklif sahibinden kapalı zarfla teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulüyle gerçekleştirilecek. Gerekli görüldüğü takdirde ihaleler, pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımıyla açık artırma suretiyle sonuçlandırılabilecek. İhalelere gerçek ve tüzel kişiler, ortak girişim grupları (OGG), kooperatiflerle kuruluş belgelerinde taşınmaz edinebileceklerine dair hüküm bulunan dernek ve vakıflar katılabilecek.
İHALEYE KATILABİLMEK İÇİN GEÇİCİ TEMİNAT GEREKİYOR
Teklif sahiplerinden ihalelere katılabilmesi için ilanda belirtilen tutarlarda geçici teminat alınacak. İhale bedeli peşin veya vadeli olarak ödenebilecek. İllere ve taşınmazlara göre değişen ihalelerdeki son teklif verme, geçici teminat ve ihale şartnamesi bedelleri de Resmi Gazete’nin bugünkü sayısındaki duyuruda yer alıyor.



Yunan mevkidaşından Çavuşoğlu’na canlı yayında yaptırım tehdidi


AKP’li belediyenin skandal Ramazan kolileri


Erdoğan selamı da kesti: CHP’ye kapatma davası mı geliyor?
Popular
-
Videohaber15 saat önce
Sedat Peker Fas’a kaçtı: Operasyondan sansürsüz bilgiler
-
Dünya2 gün önce
Libya ve Yunanistan deniz yetki alanlarını belirlemek için masaya oturacak
-
Gündem2 gün önce
Tahliye olan emekli amirallerden bol ‘Fetö’lü açıklama
-
Analiz2 gün önce
4 maaşlı ‘hiç’: İbrahim Kalın kimdir
-
Dünya2 gün önce
Almanya’yı ‘evi’ gören Türklerin sayısı artıyor
-
Videohaber20 saat önce
ABD’ye gönderilen Fethullah Gülen dosyasında neler var?
-
Gündem1 gün önce
Ahmet Altan hakkında tahliye kararı
-
Gündem17 saat önce
Ankara Emniyeti’nde vali ve kaymakamlara işkence iddiası