Ekonomi
TÜİK verilerini inceleyen DİSK işsizliği yüzde 27 olarak hesapladı


TÜİK’in Ekim ayı rakamlarına göre işsizlikte düşüş devam ediyor. Açıklanan rakamlara göre geçen yılın aynı dönemine kıyasla işsizlik 391 bin kişi azalarak yüzde 12,7’ye geriledi. Ancak TÜİK’in rakamlarını yorumlayan DİSK’in araştırmasına göre işsizlik yüzde 27 oldu.
BOLD – TÜİK tartışmalı işsizlik rakamlarına bir yenisini daha ekledi. Ekim 2020 Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarını açıklayan TÜİK’e göre, dar tanımlı işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 391 bin kişi azalarak 4 milyon 5 bin kişi oldu. Dar işsizlik oranı ise 0,7 puanlık azalış ile %12,7 seviyesinde gerçekleşti.
TÜİK’E GÖRE İŞSİZLİK YİNE DÜŞTÜ
TÜİK’in rakamlarına karşın DİSK Araştırma’dan (DİSK-AR) çarpıcı bir açıklama geldi. DİSK-AR’a göre geniş tanımlı işsizlik yüzde 27, geniş tanımlı işsiz sayısı 9 milyon 681 bin kişi oldu. İstihdam kaybı 900 bin. Ümitsiz işsiz sayısı ise 1,5 milyonu aştı.
DİSK’E GÖRE TÜİK’İN YÖNTEMİ HATALI
DİSK-AR’a göre, işten çıkarma yasağı ve TÜİK hesaplama metodu nedeniyle dar işsizlik verileri gerçek durumu yansıtmıyor. Raporda, “TÜİK’in dar tanımlı işsizlik hesaplaması salgın döneminde iş kaybını yansıtmıyor” ifadelerine de yer verildi.
İŞSİZLİK YÜZDE 27
Cumhuriyet’in haberine göre DİSK-AR, Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı rakamlara dayanarak geniş tanımlı işsizliği ortaya koydu. Buna göre geniş tanımlı işsizlik yüzde 27 olurken, geniş tanımlı işsiz sayısı 2 milyon 379 bin kişi arttı. Böylece işsiz sayısı 9 milyon 681 bine yükseldi.
İş aramayıp çalışmaya hazır olanların sayısı 2 milyon 175 binden 4 milyon 348 bine yükseldi. Ümidini kaybeden işsizlerin sayısı 668 binden 1 milyon 511 bine yükseldi.
Salgına bağlı olarak, zamana bağlı eksik istihdam (normal çalışma süresinden daha az çalışanlar) 351 binden 1 milyon 246 bine yükseldi.
TÜİK’e göre işgücü 2020 yılı Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 288 bin kişi azalarak 31 milyon 452 bin kişiye geriledi. İşgücüne katılma oranı ise 3,0 puanlık azalış ile %50’ye düştü.
İşgücüne dahil olmayanlar ise 29 milyon 96 binden 31 milyon 483 bine yükseldi. 2 milyon 467 bin kişi işgücü piyasasının dışına çıktı.
İstihdam edilenlerin sayısı 2020 yılı Ekim döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 896 bin kişi azalarak 27 milyon 447 bin kişiye, istihdam oranı ise 2,3 puanlık azalış ile %43,6’ya düştü.
Bunlar da ilgini çekebilir
-
İşten çıkarma yasağı uzatıldı: Milyonlarca işçi çalışıyormuş gibi gözükecek
-
PTT, sıvı yağa 32 lira zam yaptı
-
Babacan TÜİK’e Algıları Ayarlama Enstitüsü ismi verdi
-
Türkiye’de kadınlar güvende değil!
-
Damat Berat Albayrak’ın ekonomi karnesi ‘çokomelli’
-
Temmuz 2019’dan beri en yüksek enflasyon: Yüzde 15,61


Koronavirüs salgını nedeniyle işverenin çalışanını işten çıkarma yasağı iki ay daha uzatıldı. Yasak nedeniyle milyonlarca işçi çalışıyormuş gibi gözükecek. Bu nedenle TÜİK’in açıkladığı işsizlik verileri düşük çıkacak.
BOLD – Cumhurbaşkanı Kararı ile işverenin çalışanını işten çıkarma yasağı, 17 Mart’tan itibaren iki ay daha uzatıldı. Hükumetin “istihdamı korumak için” uyguladığı Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.
17 MAYIS’A KADAR İŞTEN ÇIKARMA YOK
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, 4857 sayılı İş Kanunu’nda işçilerin iş akitlerinin feshedilmesinin önüne geçilmesine yönelik düzenlemeyi içeren geçici 10’uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen sürelerin, 17 Mart’tan itibaren 2 ay daha uzatılması düzenlendi.
16 NİSAN 2020’DEN BERİ YÜRÜRLÜKTE
İş Kanunu’na 16 Nisan 2020’de eklenen geçici madde ile iş veya hizmet sözleşmelerinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin faaliyetinin sona ermesi, işin sona ermesi halleri dışında, 3 ay süreyle işveren tarafından feshedilmesi yasaklanmıştı. Ayrıca geçici maddede işverene, çalışanlarını 3 aylığına ücretsiz izne ayırmasına ilişkin düzenlemeye de yer verilmişti.
MİLYONLARCA İŞÇİ ÇALIŞIYORMUŞ GİBİ GÖZÜKECEK
Hükumet koronavirüs salgını nedeniyle patronlara işçilerini çıkarmamaları için teşvik sunuyor. Milyonlarca işçi asgari ücretin yarısı kadar bir ücretle geçimini sağlamaya çalışırken, işten çıkarılmayanlar sayesinde işsizlik verileri de azalmış oluyor.
PATRONLARA İŞÇİLERİN PARASINDAN 20 MİLYAR TEŞVİK VERİLDİ
Patronlara geçen yıl 16 Nisan’dan beri işçilerin İşsizlik Sigortası’ndaki parasından 20 milyar liranın üzerinde teşvik verildi. Patronlar hem nakdi destek, kısa çalışma ödeneği gibi yardımlar sayesinde işçilere ücretli izin vermek gibi sorumluluklardan kurtarıldı. İŞKUR verilerine göre Nisan 2020-Ocak 2021 tarihleri arasında 2 milyon 471 bin 134 işçiye, 8 milyar 265 milyon 914 bin 51 TL nakdi destek ödemesi yapıldı.


Halkbank davası nedeniyle 28 ay hapis yatan Hakan Atilla, ABD ile Türkiye arasındaki gerilimi gidermek için Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü görevinden istifa etti.
BOLD – Hakan Atilla, Borsa İstanbul A.Ş’deki genel müdürlük görevinden istifa etti. Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada şöyle denildi: “Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Sn. Mehmet Hakan Atilla’nın kendi isteğiyle 08.03.2021 tarihinden itibaren Genel Müdürlük görevinden istifa etmesi nedeniyle, 08.03.2021 tarihli Yönetim Kurulu kararı ile istifası kabul edilmiştir. Borsamız kararı, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığına bildirilmiştir.”
ABD’de Halkbank davası sebebiyle 28 ay hapis yattıktan sonra Türkiye’ye döndüğünde Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü’ne getirilen Hakan Atilla’nın bu ay sonunda istifa edeceği iddia edilmişti. Hakan Atilla, iddiaya ilişkin yaptığı ilk açıklamada izne ayrıldığını doğruladı. “İddialara cevap vermek anlamlı değil o yönde bir karar alırsam borsa resmî bilgilendirme yapar elbette” dedi.
Financial Times gazetesinden Ayla Jean Yackley imzalı haberde, Atilla’nın istifa iddiası, “Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmazlığı gidermek için sembolik bir jest olabilir” şeklinde yorumlanmıştı.


Malatyalı bir fırıncı ziyarete gelen siyasilere işlerin kötü gidişini anlatırken, vatandaşın sıcak ekmek almaya gücü kalmadığını, kendisinin de artık marketteki çürük meyve sebzeye yöneldiğini söyledi.
BOLD – CHP’li Veli Ağbaba’nın Malatya’da ziyaret ettiği bir fırıncı günde ekmek satışlarının 300-400 ekmeğe düştüğünü söyleyerek isyan etti.
İnsanların bayat ekmeğe yöneldiklerini söyleyen fırıncı esnafı, çalışmasına rağmen kendisinin de marketlerdeki taze meyve ve sebzeyi alamadığı anlattı.
Doğalgaz ve elektrik faturalarının belini büktüğünü söyleyen esnaf çocuklarına çikolata bile alamadığını dile getirdi.
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI @veliagbaba PAYLAŞTI
🔴Malatya'da bir fırıncı isyan etti.
🔴"İnsanlar parasızlıktan bayat ekmek satın alıyor. Markette, manavda çürük sebze alıyorum. Her yerde yoksulluk, her yerde açlık var. Milyonları bayat ekmeğe, çürük sebzeye mahkum ettiler." pic.twitter.com/hCGJU2grUU
— KRT TV (@krtkulturtv) March 7, 2021


Mülteci çocukların barışa ihtiyaçları var ülkelerinden umutları yok!


Almanya’nın Altay tankına vermediği motor Kore’de bulundu


Doğu Akdeniz’de Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs’ın 2024 planı
Popular
-
Gündem2 gün önce
Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Burhan Kuzu’nun ölümündeki sır
-
BOLD ÖZEL23 saat önce
Üç kız kardeşin 8 Mart’ı: İkisi sürgünde biri ise tutsak!
-
Gündem21 saat önce
10 aylık Saime bebeğin annesi Yasemin Melizci’ye 9 yıl ceza
-
Gündem2 gün önce
Devlet ‘Loves Erdogan’
-
Dünya17 saat önce
Anadolu Ajansı çalışanlarının ‘Stop Erdogan’ zorbalığı FBI’lık oldu
-
Dünya2 gün önce
Papa’dan Irak ziyaretinde ‘ortak ata İbrahim’ vurgusu
-
Dünya2 gün önce
Almanya’da maske skandalına karışan milletvekili siyaseti bırakıyor
-
Analiz2 gün önce
İşte kadın kanıyla yazılan AKP tarihi