Dünya
NASA’dan Türkiye’ye kuraklık uyarısı: Ülkenin altı kurudu!


NASA, Türkiye’nin yer altı su rezervlerini gösteren bir harita yayınladı. Resmi sitede yer alan bilgiye göre Türkiye’deki yer altı suları ortalama seviyenin altında.
BOLD – Geride bıraktığımız 2020’nin son aylarında Türkiye’de yağış oranları neredeyse her ay ortalamanın altında kaldı.
Yağış oranlarındaki düşüş baraj seviyelerini etkimiş durumda. Son günlerde görülen etkili kar yağışının bu baraj seviyelerini artırması beklense de NASA’nın açıklamasına göre kuraklık sorunu ciddi bir seviyede.
Multiple seasons of below-average rainfall have affected #Turkey‘s drinking water supplies and groundwater reservoirs. @NASA ‘s GRACE-FO satellite measurements show the country’s shallow groundwater storage and root zone soil moisture. https://t.co/woX1ULeCfs pic.twitter.com/J6fdiBmCed
— NASA Earth (@NASAEarth) January 18, 2021
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nden (NASA) yeni bir Türkiye paylaşımı geldi. NASA bu defa Türkiye’nin yer altı su rezervlerini gösteren bir harita yayınladı.
Gravity Recovery and Climate Experiment Follow On (GRACE-FO) uydularıyla 11 Ocak 2021 itibarıyla Türkiye’deki yer altı sularının durumu hesaplandı.
Yayınlanan karedeki mavi kısımlar, normalden fazla su olan bölgeleri, kırmızı ve turuncu renkteki kısımlar ise normalden az su olan bölgeleri gösteriyor.
KURAKLIK SON 2 YILIN BİRİKİMİ
Türkiye’deki kuraklık sadece 2020 yılında ortaya çıkmadı. Son 2 yılın birikimi olarak ortaya çıktı.
Kuraklık 2019’dan beri yağışlarda görülen düşüşle birlikte arttı. 2019’un yaz ve sonbahar mevsimlerinde yağışlar neredeyse hiç yoktu. 2020 ise son 5 yılın en kurak yılı olarak geçti.
2020 yılı Temmuz ayından 2021 yılı Ocak ayına kadar neredeyse bütün iller aylık bazda hep ortalamanın altında yağış aldı. Ekim ayından Aralık ayına kadar geçen süredeki yağış miktarı ise 1981-2010 yılı ortalamasının yüzde 48 altında gerçekleşti.
Bunlar da ilgini çekebilir
-
ABD Cemal Kaşıkçı cinayetiyle suçladığı Veliaht Prens Selman’a karşı neden adım atmıyor?
-
Ekonomi durdu ancak Türkiye son çeyrekte 5.9 büyüdü!
-
Türkiye’nin Kuzey Irak operasyonları Tahran ve Ankara’yı karşı karşıya getirdi
-
Anne ve babası tutuklu Serdar’ın feryadı: Mal da mülk de sizin olsun, yeter ki bizi rahat bırakın!
-
Libya’da ele geçirilen Rus hava savunma sistemi ABD iş birliğiyle Türkiye’ye getirildi
-
Yunanistan, mülteci kampındaki 13 Afgan’ı zorla bota bindirip Türkiye’ye geri itti


ABD Temsilciler Meclisi’nden 180 üye, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e bir mektup yazarak Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerine karşı hareke geçme çağrısında bulundu.
BOLD – ABD Kongresinin Temsilciler Meclisi üyesi yaklaşık 180 milletvekili Türkiye’de artan insan hakları ihlalleri yüzünden harekete geçti.
Üyeler, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e yazdıkları mektupta, ihlallere karşı hareke geçilmesi çağrısı yaptı.
İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNE ZARAR VERİYOR
Mektupta Erdoğan yönetiminin insan hakları ihlallerinin yanı sıra, iki ülke ilişkilerine zarar verdiği, yargıyı zayıflattığı, muhalif siyasetçilerle gazetecileri hapse attığı ve ülkede demokratik gerilemeye neden olduğu da vurgulandı.
Türkiye’deki ifade özgürlüğüne ilişkin kaygıları da anlatan mektup hem Cumhuriyetçi hem Demokrat üyelerin imzalarını taşıyor.
Mektupta Erdoğan yönetiminin 2016’dan bu yana 80 binden fazla Türk vatandaşının tutuklattığı, bin 500 den fazla sivil toplum kuruluşunu da kapattığı belirtildi.
DAVALARI YAKINDAN TAKİP ETME ÇAĞRISI
ABD’li vekiller temelsiz iddialarla tutuklanan kişiler arasında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından istihdam edilen üç Türk personelin de olduğunu hatırlattı. Üyeler, Biden yönetimine bu isimlerin serbest kalması için davaları yakından takip etme çağrısı yaptı.
ABD Senatosu’nun 54 üyesi de 10 Şubat’ta ABD Başkanı Joe Biden’e mektup yazarak benzer taleplerde bulundu.
Erdoğan, görüşemediği Biden’e medya üzerinden mesaj gönderdi


Birleşmiş Milletler (BM), iç savaşla boğuşan Yemen’de kıtlığa karşı 3,85 milyar dolar acil yardıma ihtiyaç olduğunu açıkladı. BM, ülkede 5 yaş altındaki 400 bin çocuğun açlıktan ölmek üzere olduğuna dikkati çekti.
BOLD – Birleşmiş Milletler, Yemen’de açlık tehlikesine karşı acil insani yardımlar için 3 milyar 850 milyon dolarlık bağış çağrısında bulundu.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Yemen’de pek çok insan için yaşamın katlanılamaz durumda olduğunu belirterek Yemen’de çocuk olmanın ise özel bir cehennem anlamına geldiğini söyledi. Savaşın bir nesli yuttuğu uyarısı yapan Guterres, “Buna son vermeliyiz. Bu, Yemen’den geri çekilme zamanı değil” diye konuştu.
İsveç ve İsviçre’nin ev sahipliğinde bugün sanal ortamda düzenlenen bağış konferansına, aralarında zengin Körfez ülkelerinin de bulunduğu 100’ü aşkın ülke ve kuruluş katılıyor. Konferansta, Birleşik Arap Emirlikleri 230 milyon dolarlık yardım taahhüdünde bulundu.
BM İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi (OCHA), ülkede büyük çapta bir kıtlığı engelleyebilmek için bu yıl 3,85 milyon dolara ihtiyaç bulunduğunu vurguladı. OCHA, geçen yıl koronavirüs salgınının da etkisiyle sadece 1,9 milyar dolarlık yardım toplanabildiğine dikkat çekti. 2020’de pek çok insani yardım programı kaynaksızlık nedeniyle faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmıştı.
24 MİLYON KİŞİ YARDIMA MUHTAÇ
İç savaş koşullarında yaşam mücadelesi veren 29 milyon nüfuslu ülkede BM verilerine göre 24 milyon kişi insani yardıma muhtaç durumda. 16 milyon Yemenli’nin bu yıl açlıkla karşı karşıya kalacağı, 50 bin kişinin halihazırda kıtlık koşullarında ölüme karşı mücadele verdiği belirtiliyor.
Akut yetersiz beslenmeden muzdarip çocuk sayısının 2,3 milyon ile rekor seviyeye tırmandığı, 5 yaş altındaki yaklaşık 400 bin çocuğun acil gıda yardımı yapılmaması durumunda ölme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu belirtildi.
2015 yılında iç savaşa sürüklenen Yemen’de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon Yemen hükümetini, İran ise Husileri destekliyor. BM Yemen’deki durumu ‘dünyanın en kötü insani krizi’ diye nitelendirmişti.
YARIM KURULUŞLARINDAN UYARI
Uluslararası faaliyet gösteren 12 yardım kuruluşu Cuma günü yaptıkları ortak açıklamada kaynak aktarımındaki kesintilerin sürmesi durumunda Yemen’i bir felaketin beklediği uyarısında bulundu.
Açıklamada, kapsamlı kesintilerin ülkede çekilen acıyı daha da derinleştirdiği belirtilerek üç milyonu çocuk olmak üzere altı milyon kişinin koronavirüs salgını döneminde temiz suya ve tıbbi hizmetlere erişiminin olmadığı vurgulandı.
ABD’deki Halkbank davasının olası sonuçları: Türkiye kriz yıllarına dönebilir


Fransa Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, hakkındaki ‘yolsuzluk’ ve ‘nüfuzu kötüye kullanma’ suçlarından yargılandığı davada iki yıllı tecilli üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.
BOLD – Fransa Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ‘yolsuzluk’ ve ‘nüfuzu kötüye kullanma’ suçlarıyla yargılandığı davada karar çıktı. Paris Adalet Sarayı’ndan yapılan açıklamada Sarkozy’nin iki yılı tecilli olmak üzere üç yıl hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi.
Hakim, Sarkozy’nin bir yılı, evinde, elektronik bileklikle geçirmesine karar verdi.
2007-2012 yılları arasında Fransa’da cumhurbaşkanlığı görevinde bulunan Sarkozy, hakkındaki suçlamaları reddetmiş ve mali soruşturmaları yürüten savcıların ‘cadı avının kurbanı’ olduğunu söylemişti.
Sarkozy’nin kararı temyize götürmek için on gün süresi bulunuyor. Sarkozy, ülkenin eski cumhurbaşkanlarından Jacques Chirac’ın ardından yolsuzluk nedeniyle yargılanan ikinci cumhurbaşkanı oldu.
SARKOZY NEYLE SUÇLANIYOR?
Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, nüfuzunu kullanarak, hakkındaki Bettencourt yolsuzluk davası sırasında, avukatı Thierry Herzog aracılığıyla, yargıtay hakimi Gilbert Azibert’ten,2014 yılında davayla ilgili gizli bilgileri almak ve bunun karşılığında da Azibert’e Monaco Prensliği’nde istediği göreve getirilmesini teklif etmekle suçlanıyor.
Davalı Sarkozy, avukatı Thierry Herzog ve yargıtay hakimi Gibert Azibert, karar duruşmasında hazır bulundu. Mahkeme heyeti, Sarkozy, avukatı Herzog ve hakim Azibert’i ‘mesleki gizliliği ihlal etmek ve pasif yolsuzluktan’ suçlu buldu.
İddialar, soruşturma hakimlerinin, Bettencourt davası sırasında Sarkozy ve avukatı Herzog’un telefonlarını dinlemesiyle ortaya çıkmıştı.
SARKOZY HAKKINDA 2 AYRI DAVA DEVAM EDİYOR
Sarkozy hakkında 15 gün sonra, seçim kampanyasında yolsuzluk yaptığı iddiasıyla açılan ve Bygmalion adı verilen yeni bir yolsuzluk davası başlıyor.
Eski Cumhurbaşkanı, ayrıca eski Libya lideri Muammer Kaddafi’den, seçim kampanyası sırasında, çantalar içinde nakit ve yasadışı yardım aldığı iddialarıyla ayrı bir davadan da yargılanacak.
ABD’deki Halkbank davasının olası sonuçları: Türkiye kriz yıllarına dönebilir



AKP’li Mahir Ünal’ın Bahçeli videosu: Yerli ve milli unsurlar tasfiye edildi


Erdoğan ve saraylarını korumak için bir yılda 263 milyon TL harcandı


Uygulanmayan yargı reformunun dördüncü paketi bugün açıklanacak
Popular
-
Genel2 gün önce
Ağzından kan gelen verem hastası Tenzile Acar hücrede tutuluyor
-
Gündem2 gün önce
İşte Uşak’taki çıplak aramanın belgesi
-
BOLD ÖZEL1 gün önce
Tutuklu Emniyet Amiri Ömer Köse’ye pandemi döneminde su yok
-
BOLD ÖZEL2 gün önce
En fazla aşı yapılan şehirlerde hasta çok, en az aşı yapılanlarda ise az
-
BOLD ÖZEL1 gün önce
Anne ve babası tutuklu Serdar’ın feryadı: Mal da mülk de sizin olsun, yeter ki bizi rahat bırakın!
-
Dünya1 gün önce
Türkiye’nin Kuzey Irak operasyonları Tahran ve Ankara’yı karşı karşıya getirdi
-
Dünya2 gün önce
Libya’da ele geçirilen Rus hava savunma sistemi ABD iş birliğiyle Türkiye’ye getirildi
-
Analiz2 gün önce
Pandemi AKP’nin 18 yıllık kibrini yerle bir etti: Bir bakan daha özür diledi