Acil tedavi edilmesi gerektiği doktorlar tarafından belirtildiği halde 4,5 aydır tedavisi yapılmayan tutuklu Hepatit B hastası Miktad Doğan, TBMM Adalet Komisyonundan yardım talep etti.
SEVİNÇ ÖZARSLAN | BOLD ÖZEL
Bir hasta tutuklunun daha canı tehlikede. Yanlış teşhis, yanlış tedavi ve sağlık hizmetlerine çok geç ulaştığı için hastalığı ilerleyen tarih öğretmeni Miktad Doğan, TBMM Adalet Komisyonu’na iletilmek üzere 25 Ocak Pazartesi günü avukatına bir mektup teslim etti. Mektubunda maruz kaldığı hak ihlallerini, durumunun ciddiyetini ve aciliyetini anlatan Doğan, dün hastaneye götürüldü. Şu anda Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinde yatan Miktad Doğan’a doktorun 4 ay önce istediği biyopsi yapılacak.
“HASTALIĞIM BULAŞICI VE HER GÜN İLERLİYOR”
Mektubunda hastalığının ilk teşhisinden bu yana 4,5 ay geçmesine rağmen ve acil tedaviye başlanması gerektiği halde hala bir sonuca varılmadığını yazan Doğan, “Hastalığım bulaşıcı ve her geçen gün ilerliyor. Önlem alınmazsa karaciğer sirozu ve karaciğer yetmezliği vuku bulacak. Bununla beraber kaldığım karantina koşullarında daha başka enfeksiyonlar kapmam muhtemel.” dedi.
Her hastaneye gittiğinde dönüşte tek kişilik hücrede, insan sağlığı ve onuru için uygun olmayan koşullarda yaşamaya mecbur kaldığını belirten Doğan, “Kısıtlı imkanlar içinde, her türlü hijyenden yoksun bir ortamda Kovid tedbiri nedeniyle karantinada kalmak zorundayım. 17 aydır tutukluyum. Ağır hasta olmama rağmen bunun 4 ayını hücrede bu koşullarda (ağırlaştırılmış müebbetin bile kalmadığı yerde) geçirdim, geçiriyorum. Tutukluluk bir tedbir kararı olmasına rağmen şahsıma yargılama sürecinde bir ceza olarak uygulanıyor.” diye yazdı.
DOKTOR ACİL SEVK YAPTI, CEZAEVİ 1,5 AY SONRA HASTANEYE GÖTÜRDÜ
17 aydır Kırklareli E Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan tarih öğretmeni Miktad Doğan’a Eylül 2020’de vertigo teşhisi konularak bir ay boyunca ilaç tedavisi uygulandı. Sağlık durumu daha da kötüleşince 21 Eylül 2020’de Kırklareli Devlet Hastanesi’ne sevk edilen Doğan’a bu kez kronikleşmiş Hepatit B teşhisi konuldu. Yapılan kan tahlilleri ve çekilen ultrason sonucunda karaciğer enzim değerinin aşırı yükseldiği, karaciğerinin büyüdüğü ve aşırı yağlandığı görüldü. Hastanenin enfeksiyon birimi tarafından acil olarak Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edilen Doğan, durumu acil olmasına rağmen ancak 1,5 ay sonra 4 Kasım 2020’de hastaneye götürüldü.
Burada yapılan tahliller sonucunda da karaciğer enzim değerlerinin normalden 25 kat daha fazla çıktığını söyleyen Doğan, “Biyopsi yapılması gerektiği söylendi. Hastaneye 4. gelişimde MR çekildi. Bu şekilde beş defa T.Ü.T.F. hastanesine gidip geldim. Mahkeme süreci için 16 Aralık 2020’de sevk edildiğim adli tıp kurumu ‘gerekli poliklinik kontrolleri sağlandığı sürece cezaevinde kalabilir’ raporu verdi.” ifadelerini kullandı.
TRAFİK KAZASI GEÇİRMİŞTİ
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan tahlil sonuçlarını defalarca talep etmesine rağmen kendisine verilmediğini ve bu nedenle mektubuna ekleyemediğini vurgulayan Miktad Doğan, TBMM Adalet Komisyonu’ndan taleplerini şöyle sıraladı: “Tedavimin uygun koşullarda yapabilmem için yargılama süresince tutukluluğumun kaldırılarak adli kontrol şartı ile kelepçe veya ev hapsine çevrilmesini, Meclis Adalet Komisyonu Başkanlığı tarafından da bu konuda gerekli yazıların ilgili kurumlara yazılmasını ve mağduriyetimin giderilmesini istiyorum.”
Bir süre sözleşmeli öğretmen olarak görev yapan 30 yaşındaki Miktad Doğan 2017’de geçirdiği trafik kazasında birçok kaburgası ve omuz küreği kırıldığı için mesleğini bırakmak zorunda kaldı. Tanık ifadelerine dayanılarak ve Bylock kullandığı gerekçesiyle 3 Eylül 2019’da tutuklanan Doğan, 4 aydır SEGBİS ile katıldığı Kırklareli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nden her duruşmada heyete anlatmaya durumunu çalıştı ancak dikkate alınmadı.
“MÜVEKKİLİM ÖLÜME TERK EDİLDİ”
Yanlış teşhis, yanlış tedavi ve kaybedilen zamanın müvekkilinin yaşam hakkını tehlikeye attığını söyleyen Miktad Doğan’ın avukatı Münevver Öz, cezaevi doktoru ve görevli memurlar hakkında 3 ay önce suç duyurusunda bulundu. Öz dilekçesinde, tuvaleti tıkalı, suyu akmayan, sıcak su verilmeyen, yeterli beslenme koşullarının sağlanmadığı bir hücrede müvekkilinin ölüme terk edildiğine, memurların görevlerini kötüye kullandığına, sistematik bir şekilde müvekkiline kötü davranıldığına dikkat çekti. Kişilerin cezalandırılması için kamu davasının açılmasını talep eden Öz’ün başvurusuyla ilgili henüz bir sonuç çıkmadı.
MİKTAD DOĞAN’IN TBMM ADALET KOMİSYONU’NA GÖNDERDİĞİ MEKTUP
Miktad Doğan’ın mektubunun ikinci sayfasında yer alan tarih ve imza kısmı cezaevi yönetimi tarafından kesilerek avukata teslim edildi. “İmzalı bir şekilde veremeyecekleri” söylendi.
SUÇ DUYURUSU
MİKTAD DOĞAN’IN 9 ARALIK 2020’DE AVUKATINA GÖNDERDİĞİ FAKS