Türkiye’deki ekonomik kriz, korona salgınının da etkisiyle yoksulluğu artırdı. Merkez Bankası rezervleri erirken başarısız askeri operasyonlar nedeniyle kamuoyunun iktidara güveni kalmadı. Bunların üstüne parti içi sıkıntılar de eklenince Erdoğan zorda kaldı.
BOLD – Salgına rağmen lebalep dolu kongrelerde imajını korumaya çalışan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çözmesi gereken sorunlar her geçen gün artıyor. Ekonomik kriz ve pandemi nedeniyle artan yoksulluk, kaybolan Merkez Bankası rezervleri, başarısız askeri operasyonlar, parti içi sıkıntılar Erdoğan’ı zorluyor. Erdoğan’ın bu sorunlara karşı yaptığı hamleler ise karşılık bulmuyor.
ARTAN KRİZLER GİZLENEMİYOR
Birgün’den Mehmet Emin Kurnaz’ın haberine göre Saray yönetimi iç ve dış politikada köşeye sıkıştı. Lebalep dolu kongrelerinden verilen ‘güçlüyüz’ imajı, yaşanan krizi örtmeye yetmiyor. Çıkış yolu bulamayan Erdoğan’ın aya astronot gönderme, yerli ve milli araba gibi açıklamalar artık kamuoyunda karşılık bulmuyor.
ERDOĞAN ARTIK SAVUNMADA
Hızla artan yoksulluk, kaybolan Merkez Bankası rezervleri, başarısız askeri operasyonlar, parti içinde yaşanan rahatsızlıkla AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı savunma pozisyonuna çekti. Pek çok kritik konuda peş peşe gelen sorunların boyutu giderek derinleşirken çözüm yolu bulmayan Erdoğan bu kez kaldıramayacağı kadar ağır yükün altına girdi.
REZERV DOLARI DİZGİNLEMEK İÇİN HARCANDI
Pandemiyle artan kriz ekonomiyi yerle bir etti. Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasına kadarki süreçte dolar 8.50 bandını aştı. Erdoğan, muhalefetin “Merkez Bankası’nda kaybolan 128 milyar dolar rezerve ne oldu?” sorusunu ise bu dönemde doları dizginlemek için harcadıklarını söyledi.
PANDEMİ POLİTİKASI İFLAS ETTİ
Bahar döneminde 5 maskeyi dağıtamayan hükumet, bugün gelinen noktada ise aşı meselesine takıldı. Öte yandan halk, aylardır kepenk açamazken Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin ‘lebaleb’ kongrelerinden başarılarını anlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise katıldığı cenazede sosyal mesafenin hiçe sayıldığı görüntülerin yayılmasının ardından özür diledi.
DIŞ POLİTİKA İÇİNDEN ÇIKILMAZ HALDE
Hükumet dış politikada da sorunlar yaşıyor. Batı’ya yeni sayfa açma mesajı verilirken Rusya’dan satın alınan S-400’ler için önce Girit modeli önerildi. Buradan da sonuç alamayan AKP, ABD’nin yaptırım kararlarına karşı F-35 programına dönmek için 750 bin dolar harcayarak lobi faaliyetine başladı.
MÜJDE YERİNE ŞEHİT HABERİ VERDİ
Başarısız operasyonun ardından Gara’da PKK’nın yıllardır elinde tuttuğu 13 kişi yaşamını yitirdi. Müjde vermeye hazırlanan Erdoğan, kötü haber için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı görevlendirdi. Muhalefet, operasyonun başarısızlığına ortak edilmeye çalışılsa da hamle boşa düştü. Muhalefetten yükselen “siyasi sorumluluk Saray’da” çıkışı Erdoğan’ı çok kızdırdı. Operasyon fezlekeler üzerinden HDP’ye yöneldi.
PARTİDEKİ SORUNLAR ARTTI
Partideki belirsizlik ise sürüyor. İstanbul’da parti teşkilatında yaşanan değişiklik bir yenilenme çabasını gösterirken il başkanlarının atamayla belirlenmesi huzursuzluk oluşturdu. Gözler martta yapılacak büyük kongreye çevrildi. Erdoğan’ın yeniden AKP Genel Başkanı olup olmayacağı tartışmalar arasında. Erdoğan’ın genel başkanlık görevini bırakacağı, kendisinin rahatça kontrolünde olacak bir ismin genel başkanlığa geleceği konuşuluyor. Numan Kurtulmuş, Süleyman Soylu ve Binali Yıldırım öne çıkan isimler arasında. Damat Berat Albayrak’ın yeniden siyaset sahnesine dönmesi durumunda hangi göreve getirileceği de merak konusu.
Erdoğan’ın partililerle toplu ‘Rabia’ seansı meşhur Nazi üçlemesini anımsattı