Gündem
Uygulanmayan yargı reformunun dördüncü paketi bugün açıklanacak


AKP’nin 2019’dan beri paket paket açıkladığı ancak uygulanmayan yargı reformunun 4’üncü paketi olan İnsan Hakları Eylem Planı, Beştepe’de düzenlenecek programla kamuoyuna duyurulacak.
BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın Kasım ayında gündeme getirdiği yargı reformunun 4’üncü paketi olan İnsan Hakları Eylem Planı, Beştepe’de düzenlenecek programla kamuoyuna duyurulacak. İnsan Hakları Eylem Planı, 11 ilke, 9 amaç ve çok sayıda hedeften oluşuyor. Ekonomi reformu ile ilgili paket ise Mart’ın ikinci haftasında açıklanacak.
PAKETTE MÜLKİYET HAKKINA ÖZEL VURGU
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak olan İnsan Hakları Eylem Planı’nın, Türkiye’nin temel politika belgesi olması planlanıyor. Düzenlemenin mevzuat ve idari faaliyetleri hukuki öngörülebilirlik, şeffaflık ve hesap verilebilirlik temelinde ele alması öngörülüyor. Mülkiyet hakkına, kazanılmış haklara, suç ve cezanın şahsiliğine, masumiyet karinesine güçlü bir vurgu yapılan planla, bu alanlarda çeşitli değişiklikler hedefleniyor. Bunun yanı sıra planda, yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını güçlendirecek önemli faaliyetler de öngörülüyor.
HİZMET HAREKETİNİN 62 MİLYARLIK MÜLKLERİNE ÇÖKÜLDÜ
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün açıklayacağı yargı paketi ile mülkiyet hakkına ve kazanılmış haklara vurgu yapacak. Erdoğan’ın mülkiyet hakkı vurgusuna karşın 17/25 Aralık 2013 yolsuzluk soruşturmalarından sonra Hizmet Hareketi’ne yakın oldukları gerekçesiyle yönetimlerine kayyım atanan ve 15 Temmuz 2016 sonrası da tamamen hukuksuz şekilde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilen 955 şirketin aktif büyüklüğü ise 62 milyar liraya ulaştı.
CEZALARINI ÇEKMELERİNE RAĞMEN BIRAKILMIYORLAR
AKP’nin 2019’dan beri paket paket açıkladığı ancak uygulanmayan maddelerden bazıları ise şu şekilde… Daha önce çıkarılan yargı paketine göre uzun tutukluluk halinin ortadan kaldırılması amacıyla soruşturma aşaması için ayrı bir azami tutukluluk süresi belirlendi. Suça sürüklenen çocuklar için azami tutukluk süreleri kısaltıldı. Ancak tutukluluk süreleri dolmasına karşın serbest bırakılmayan çok sayıda hizmet hareketi mensubu cezaevinde bulunuyor.
DOĞUM YAPAN KADINLAR EVLERİ YERİNE CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ
Önceki yargı reformlarında yeni doğum yapan ve toplam 3 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan kadın hükümlülere cezalarını konutunda infaz edebilme imkanı getirildi ve hamile kadınların cezasının 1,5 yıl ertelenebileceği hükme bağlandı. Ancak çok sayıda hizmet mensubu kadın, polis nezaretinde doğum yaparken, doğumdan kısa süre sonra da evleri yerine cezaevlerine gönderildi. Şu an cezaevlerinde bine yakın bebek ve çocuk, anneleri ile birlikte cezaevlerinde bulunuyor.
SON ANLARINDA YANLARINDA OLAMADILAR
Hükümlülerin eş veya çocuklarının sürekli hastalık veya malullükleri halinde infaza ara verilebilmesine imkan tanındı. Çocuk hükümlülere verilebilecek ödül imkanının kapsamı genişletildi. Bu hüküm de Hizmet Hareketi mensuplarına uygulanmadı. Sürekli hastalıkları bulunan birçok hizmet hareketi mensubu, yakınlarının son anlarında ve cenaze törenlerinde yanlarında olamadı.
KADINA ŞİDDET VE KADIN CİNAYETLERİ ÖNLENEMEDİ
Her yargı paketinde yeni düzenlemelerin yapıldığı kadına yönelik şiddet konusunda yine özel önlemler alındı. Bu kapsamda 2019’da “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun Uygulanması” konulu genelge yayımlanarak birçok yeni uygulamaya işaret edildi ve somut adımlar belirlendi. Ancak bu durum da kadına şiddet ve kadın cinayetlerinin önlenmesinde etkili olamadı.
Selahattin Demirtaş: Daha cesur olmanın vakti çoktan geldi de geçiyor
Bunlar da ilgini çekebilir
-
Hainler Mezarlığı, Kadir Topbaş ve Gökhan Açıkkollu: ‘Adil bir mahkemede hesap günü’
-
678 bin sağlık çalışanına Çin aşısı vuruldu
-
CHP’den iktidara “Türkiye kara para cennetine dönüşür” uyarısı
-
Erdoğan’dan ‘Sözde Cumhurbaşkanı’ tepkisi
-
Yurt dışından gelen negatif PCR testi zorunluluğu getirildi
-
Canlı yayında fenalaşınca kürsüden indirildi


TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın Meclis’te çekilen öfkeli bir fotoğrafı, kayıp atlarla ilgili hesap soran bir paylaşımda kullanılınca sosyal medyada viral oldu.
BOLD – İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB), MHP’li Hatay Dörtyol Belediyesine hibe ettiği ve güvenlik amacıyla çip de taktığı 50 at kayıplara karıştı.
KRT televizyonu muhabiri Çağdaş Ulus, Dörtyol’daki dere kenarlarında kesik at başları bulunduğuna ilişkin canlı yayında bilgi paylaştı.
Olayın ardından partisinden istifa ettiğini açıklayan Belediye Başkanı Fadıl Keskin atların sucuk yapıldığı iddialarını da yalanladı.
KAYMAKAMLIK SORUŞTURUYOR
Keskin açıklamasının devamında: “İnsanların attan sucuk yapmaya ihtiyacı yok. Atları teslim ettiğimiz kişi atları elinden kaçırdı. Kaymakamlık da bunu soruşturuyor” ifadelerini kullandı.
Açıklamalar kamuoyunu tatmin etmedi. Sosyal medyada konuyla ilgili pek çok paylaşım yapıldı. Yapılan paylaşımlarda atların akıbetinin bir an önce ortaya çıkarılması istendi.
Öte yandan sosyal medyada esprili bir paylaşım viral oldu. Milletvekillerinin kavga ettiği bir ana ilişkin çekilen fotoğrafın kullanıldığı paylaşım yüzlerce beğeni aldı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın AKP sıralarına yönelik tepkisinin yer aldığı fotoğraf “Nerde lan atlar” notuyla paylaşıldı.
https://mobile.twitter.com/ataegemenc/status/1384457062923472905


Ünlü ekonomist Özgür Demirtaş’tan, kendisini para karşılığı hedef almakla suçladığı AKP’li sosyal medya kullanıcısına “2 katını vereyim susun” teklifi geldi.
BOLD – Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı ekonomist Özgür Demirtaş’ın AKP’li bir sosyal medya kullanıcısına verdiği cevap olay oldu.
Sosyal medyada Bekir Tiryaki adlı AKP’li kullanıcı son paylaşımında ekonomist Özgür Demirtaş’ı hedef aldı. Tiryaki paylaşımında, “Yol, köprü, havalimanı, hastane, adliye sarayları.. Medeniyettir, gelişmişliktir. Bütün bunlara ticari kaygıyla bakan Özgür Demirtaş kafalı profesörler olduğu için bir adım ileri gidememiştik. Erdoğan yaptı! Demirtaş gibilere rağmen yaptı. Tepe tepe kullanıp 7/24 küfrediyorlar” ifadelerini kullandı.
İKİ KATINI VEREYİM SUSUN
Adının paylaşımda geçmesine tepki gösteren Demirtaş ise, “Bekir bey: Bana her gün yalan ve iftira ile saldırmak için ayda ne kadar alıyorsunuz? İki katını vereyim susun” diyerek cevap verdi.
AKP’li hesaba para karşılığı susmasını teklif eden Demirtaş’a takipçilerinden destek yağdı.
https://mobile.twitter.com/BekirTiryakii/status/1384565304299302914


Ramazan öncesi yeni koronavirüs önlemlerini açıklayan Erdoğan, yeni kısıtlamalar etkili olmazsa ‘çok sert uygulamalara’ başvuracaklarını söyledi. Son toplantıdan bu yana vaka sayılarında patlama yaşandı. Bir çok ilin yoğun bakım ünitelerinde sıkıntılar baş gösterirken, İstanbul ve Ankara’da sağlık hizmetleri durma noktasına geldi. Artık herkes Erdoğan’ın atacağı sert adımları merak ediyor.
BOLD – Ramazan arifesi gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kısıtlama saatinin 2 saat daha uzatıldığını açıkladı. Seyahatler, lokanta ve restoranlarla 65 yaş üzeri vatandaşlar için yapılan yeni düzenlemeleri de aktaran Erdoğan: “İki haftalık dönemde hedeflediğimiz oranda iyileşmeyi temin edemezsek devamında çok daha sert uygulamaların gelmesi kaçınılmaz hale gelecek” dedi.
Kararlara, Erdoğan’ın nakdi destek ve tam kapanma açıklaması bekleyen vatandaşlardan tepki geldi. Sağlık Bakanlığının açıkladığı veriler, bir haftadır önlemlerin hiçbir işe yaramadığını gözler önüne serdi.
BİR GÜNDE 61 BİN YENİ VAKA
Bugün açıklanan verilere göre, son 24 saatte 346 kişinin yaşamını yitirdi, yapılan testler sonucu da 61 bin 28 kişi daha koronavirüse yakalandı.
YOĞUN BAKIMLAR ALARM VERİYOR
Ağır hasta sayıları son bir ay içinde yüzde 100 arttı. Son koronavirüs dalgasının öncekilerine benzemediğini belirten Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel: “Genç hastalar, daha fazla doku tahribiyle geliyor. Virüs silah değiştirdi. Çocuk hastalarımız da artıyor. Yoğun bakımlar alarm veriyor. Lütfen herkes artık bir adım geri dursun, seferberlik varmış gibi kurallara riayet etsin. 15 gündür kırmızı alarm çanları çalıyor. Yoğun bakımlar hastanelerin sigortasıdır, tamamen dolduğu an o sigortayı kaybedersiniz ve sistem kilitlenir” uyarısında bulundu.
ANKARA VE İSTANBUL’DA DURUM VAHİM
Ankara’da koronavirüs yoğun bakımlarının yüzde 100’e yakın dolduğu, koridorlarda hasta bakıldığı öğrenildi. Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yeni yoğun bakım servisi açılırken şehir hastanesi nedeniyle kapatılan Numune Hastanesi yine salgın için devrede.
Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre, Ankara Şehir Hastanesi’nin 4 olan yoğun bakım servisi sayısı 8’e çıkarılırken Yüksek İhtisas Hastanesi’nin yeniden açılması için girişimlerde bulunuldu.
Bazı hastanelerde ise açılan yoğun bakımlardaki hastaların durumunun imkân olmadığı için merkezi monitörden izlenemediği bu nedenle hemşire ve hekimlerin giriş çıkış yaparak hastaları kontrol ettiği kaydedildi.
HASTANE ARANIYOR
İstanbul’da da, yoğun bakımda doluluk oranı yüzde 70-80 civarında. Normal sevis yataklarının koronavirüs için ayrıldığı, acilde sedyede bekleyenler için başka hastanelerde yer bulunmaya çalışıldığı kaydedildi.
Yeşilköy ve Sancaktepe’ye açılan pandemi hastaneleri tamamen doldu. Kamu hastanelerinde ise doluluk nedeniyle yeni servisler açılmaya çalışıldığı ancak açılan servislerin de hemen dolduğu kaydedildi. Hastaların acillerde bekletildiği belirtildi.
Erdoğan’ın gelecek Kabine Toplantısı sonrası tam kapanma ve ‘çok daha sert uygulamalar’ konusundaki kararı merakla bekleniyor.


Ticaret Bakanı Pekcan’ı görevden aldı yerine Mehmet Muş’u atadı


Nerde lan atlar!


Ünlü ekonomist Özgür Demirtaş AKP’li trole 2 katını teklif etti
Popular
-
BOLD ÖZEL2 gün önce
İktidarın el birliğiyle öldürdüğü Ahmet Burhan’ın fotoğrafını Kamu-Sen afiş yaptı
-
Gündem2 gün önce
Yargıtay’dan 37 askeri öğrenciyle ilgili bozma kararı
-
Dünya18 saat önce
Almanya’da ‘gri pasaport’ alarmı: Sınır dışı edilecekler
-
Analiz16 saat önce
Görgüsüzlük, şatafat ve nepotizm: 17 maaşlı Mehmet İlker Aycı kimdir
-
Analiz1 gün önce
Diyanet’in de karıştığı devlet garantili kaçakçılığın başında kim var?
-
Analiz1 gün önce
Berat Albayrak’ın 17/25 Aralık sanığıyla yolu nerede kesişti?
-
Gündem1 gün önce
O bizim çobanımız açlıktan ölsek yine Erdoğan yine AKP
-
Gündem20 saat önce
Ankesörden sonra şimdi de sabit telefon: 47 eski askeri öğrenci hakkında gözaltı kararı