Tüketici Hakları Derneği, TÜİK’in verilerinin yanıltıcı olduğunu öne sürerek, 84 milyonluk Türkiye’de 16 milyon kişinin aç, 50 milyon kişinin ise yoksul olduğunu öne sürdü. Dernek, aç ve yoksul sayısının belirlenmesinde Türk-İş ve TÜİK verilerini kullandığını duyurdu.
BOLD – Son yıllarda artarak devam eden ekonomik kriz ve 16 aydır ekonomiyi durma noktasına getiren salgın nedeniyle halkın geçim sıkıntısı katlandı. Resmi veriler kullanılarak hazırlanan aç ve yoksul sayısı da bu durumu gözler önüne seriyor. Tüketici Hakları Derneği’ne göre Türkiye’de yaşayan her 4 kişiden 3’ü aç veya yoksul.
ARAŞTIRMADA TÜİK’İN VERİLERİ KULLANILDI
Aç ve yoksul sayısını belirlemede Türk-İş ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) istatistikleri kullanıldığını belirten Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, “2021 yılı Haziran Ayı itibariyle Türkiye’de 66 milyon kişi aç ve yoksul. Derneğimizin yaptığı araştırmaya göre, 2021 yılı Haziran Ayı itibariyle Türkiye’nin nüfusu 83.8 milyon dolayındadır. Türk-İş’in araştırmasına göre, 2021 yılı Haziran Ayına ilişkin 4 kişilik hanenin açlık sınırı 2 bin 865 TL, yoksulluk sınırı ise 9 bin 332 TL’dir. Türkiye’de hane halkının ortalama büyüklüğünün 3.25 kişi olduğu dikkate alındığında, ortalama bir hanenin Haziran 2021’de açlık sınırı 2 bin 327.8TL, yoksulluk sınırı ise 7 bin 582.25 TL’dir” dedi.
TÜİK OLMASI GEREKENİ DEĞİL, OLANI DİKKATE ALIYOR
Türk-İş’in 2021 yılı Haziran Ayı açlık ve yoksulluk rakamları ile TÜİK’in “yıllık hane halkı kullanılabilir gelir dağılımı” karşılaştırıldığında, 16 milyon kişinin aç, 50 milyon kişinin ise yoksul olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Çakar, “Türk-İş, 4 kişilik bir ailenin açlık ve yoksulluk sınırını hesaplarken, bilimsel olarak olması gereken araştırmaları yaparak bu sınırları belirliyor. Yani, 4 kişilik hanenin yeterli ve dengeli beslenebilmesi için gerekli olan bedel ile açlık sınırı, tüm gereksinimlerinin karşılanabilmesi için gerekli olan bedel ile yoksulluk sınırı belirleniyor. TÜİK ise, hanelerin mevcut gelirlerini ve gıdaya ayırdıkları, (gıdaya harcadıkları) bedel ile diğer harcamalarını dikkate alarak açlık ve yoksulluk sınırlarını belirliyor. TÜİK’in bu şekildeki açlık ve yoksulluk hesaplaması bilimsel değildir” dedi.
BEKAR BİR ÇALIŞANIN YAŞAM MALİYETİ 3 BİN 473 TL
Türk-İş’in araştırmasına göre özellikle gıda fiyatlarında ve genel olarak temel mal ve hizmet ürünlerindeki fiyat artışı nedeniyle çalışanların satın alma gücü her geçen gün eriyor. Türk-İş Araştırmasının Haziran 2021 ayı sonucuna göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 865 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 9.332 TL açıklandı. Araştırmada ayrıca bekâr bir çalışanın “yaşama maliyeti” ise aylık 3.474 oldu.