Ekonomi
BİM de fiyat artışından şikayetçi: Uygun fiyatla şeker tedarik etmekte zorlanıyoruz


Rekabet Kurumu’nun geçtiğimiz hafta 1 milyar liraya yakın ceza kestiği Türkiye’nin en büyük market zincirlerinden BİM, şeker fabrikalarının son günlerde satışı azaltması nedeniyle uygun fiyatlı şeker tedarikinde zorlandıklarını açıkladı.
BOLD – AKP yönetimi, artan döviz kuru ve yüksek zamlarla mücadele etmekte zorlanıyor. Çareyi, suçu toptancılara ve marketlere atmakta buluyor. İktidarın günah keçisi ilan ettiği ve en yüksek cezayı kestiği market zinciri ise daha önce AKP’ye yakınlığıyla bilinen BİM marketler zinciri.
Son günlerde toz ve küp şekerin bulunmadığı iddia edilen BİM, yaptığı açıklamayla bir gerçeği ortaya koydu ve temel gıda ürünlerinden birisi olan şekeri ‘uygun fiyatla tedarik etmekte zorlandıklarını’ açıkladı.
İKTİDARIN GÜNAH KEÇİSİ OLDU
Rekabet Kurumu tarafından açılan soruşturmada fahiş fiyat uygulama suçundan 2 milyar 671 milyon lira idari para cezası kesilen 5 zincir market ile 2 tedarikçi firmadan en çok cezayı BİM marketler zinciri almıştı. 958 milyon TL ceza kesilen BİM market zincirinde 1 haftadır toz şeker ve küp şekerin bulunmadığı ve rafların boş kaldığı yönünde iddialar sosyal medyada dolaşıyordu.
Bir sosyal medya kullanıcısının “Bulunduğum şehirdeki BİM mağazalarında 1 haftadır şeker yok; toz da, küp de.” ifadelerini kullandığı stok sorununa ilişkin BİM, bir açıklama yaptı.
TEDARİKTE ZORLANIYORUZ
Açıklamada, “Şeker fabrikaları son günlerde satışı azalttı. Bu nedenle uygun fiyatlı şeker tedarikinde zorlanıyoruz” denildi.
Türkiye’deki şeker üretiminin AKP iktidarı döneminde özelleştirilen Türkiye Şeker Fabrikaları tarafından yapıldığını hatırlatan BİM, “Şekerin piyasa fiyatı da devletimizin yönetimindeki üretici kuruluşun satış fiyatına göre oluşmaktadır. Şirketimiz bu şekilde oluşan şeker piyasasından temin ettiği şekeri, düşük kar ve asgariye indirilmiş işletme maliyeti ile tüketiciye ulaştırmak gayreti içindedir.” dedi.
Şeker fabrikalarının son günlerde şeker satışını neredeyse durdurduğunu vurgulayan BİM, “Diğer üreticilerin satış fiyatının yüksek olması sebebiyle, tüketicimize uygun fiyatlı şeker tedarik etmekte zorlanmaktayız.” açıklamasını yaptı.
Erdoğan sinyali verdi, Rekabet Kurumu cezayı kesti: Listenin başında BİM var
İlginizi Çekebilir
-
Boş baklava, dilim karpuz ve çeyrek lahanadan sonra şimdi de parmak kaşar
-
İnşaat sektöründe yanlış politikalar sektörü uçurumun kenarına getirdi
-
Her 100 kişiden 83’ü alım gücünün düşmesinden şikayetçi
-
Savaştan sonra don vurdu: Buğday, mercimek, kayısıya zam yolda
-
5 yerden maaş alanlara dokunmayan AKP, 542 bin vatandaşın maaşını iptal etti
-
Borcunu ödeyemeyenlerin sayısında patlama: Batık kişi sayısı üçe katlandı


Uygun fiyata çay satan ve kâr elde eden özel çay fabrikalarına karşın ÇAYKUR, 46 çay fabrikası ve pahalı ürünleriyle zarar açıklıyor. ÇAYKUR’un son yıllarda 5.3 milyar liraya kadar çıkan borç yükü, yapılan yüzde 44 zamla halka ödettirilecek.
BOLD – Türkiye’de günde 250 milyon bardak çay içiliyor ama ÇAYKUR, Varlık Fonu’na devredildiğinden bu yana zarar ediyor. Her yıl milyonlarca lira zarar eden ÇAYKUR, çaya yüzde 43.71 oranında zam yaparak, zararı da halkın sırtına yükledi.
VARLIK FONU ÖNCESİNDE KAR AÇIKLIYORDU
Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre 2015 yılında 22 milyon lira, 2016’da 82 milyon kâr eden ÇAYKUR, 2017’de Varlık Fonu’na devredildi ve zarar yılları başladı. ÇAYKUR, 2017’de 267 milyon TL, 2018’de 657 milyon TL, 2019’da 635 milyon TL, 2020’de 547 milyon TL, 2021’de ise 503 milyon TL zarar etti.
ÇAYKUR’UN YÖNETİMİ AKP’Lİ İSİMLERE EMANET
Genel müdürlüğünü AKP Rize İl Başkanı İshak Alim’in kardeşi Ziya Alim’in yaptığı ÇAYKUR yönetiminde de AKP’li Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ve AKP Rize eski Milletvekili Hikmet Ayar bulunuyor.
BANKALARA 5.3 MİLYAR LİRA BORCU VAR
ÇAYKUR’un 2019 dönem sonu itibarıyla 3 milyar 498 milyon lira olan bankalara kredi borcu 2020 sonunda 667 milyon 550 bin lira artarak 4 milyar 165 milyon liraya çıktı. 2021 yılı sonu itibarıyla borç 5 milyar 241 milyon TL’yi buldu. Kurumun 41 milyon 134 bin 374 TL ticari borcu, 37 milyon 147 bin 972 TL de diğer çeşitli borçları bulunuyor.
ZARAR ETTİREN YÖNETİCİLERE ÖDÜL GİBİ YÜKSEK MAAŞ
ÇAYKUR’un 2021 yılı faaliyet raporuna göre, yönetim kurulu üyeleri, genel müdür ve genel müdür yardımcılarına bir yılda sağlanan ücret ve benzeri ödemelerin toplam tutarı 1 milyon 314 bin 499 TL oldu. ÇAYKUR, 2021 yılında 38 milyon 139 bin 849 TL reklamlara, 1 milyon 14 bin 565 TL ise festival ve etkinliklere harcama yaptı.
AKP’li Pütürge Belediyesi, 4.7 milyon liraya ‘Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’ yapacak


Naksan Plastik’i 6’da 1 fiyatına satan TMSF, şimdi de Naksan’a ait iplik fabrikalarını satmak için ihaleye çıkıyor. İhale 120 milyon 500 bin muhammen bedelle 28 Haziran ‘da yapılacak.
BOLD – Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Naksan Plastik ve Royal Halı’ya ait iplik fabrikasını satışa çıkardı. İhale 120 milyon 500 bin muhammen bedelle 28 Haziran ‘da yapılacak.
ARAZİ VE TÜM MAKİNELERİ İLE BİRLİKTE SATILACAK
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, el koyduğu iki şirkete ait mal ve varlıkların bir bölümüyle ilgili satış kararını açıkladı. Fon, Royal Halı ve Naksan Plastik’e ait, Gaziantep 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan halı ipliği üretimi fabrikasına ilişkin gayrimenkul, makine-ekipman, demirbaşlar ve sözleşmelerden oluşan varlığı, 120 milyon 500 bin lira muhammen bedelle satacak.


TMSF, Naksan Holding bünyesindeki iplik fabrikalarını da satışa çıkardı.
SATIŞ İLANI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI
Resmi Gazete’de yayımlanan ilanda “Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun kayyum olarak atandığı Naksan Plastik ve Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ ve Royal Halı İplik Tekstil Mobilya Sanayi ve Ticaret AŞ’ye ait mal ve varlıklardan Fon Kurulu Kararı ile oluşturulan ve satışına karar verilen BCF 1 Ticari ve İktisadi Bütünlüğü, 6758 sayılı Olağanüstü Hal kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun’un 19 ve 20’nci maddeleri ile 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 134’üncü maddesi ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Tarafından Ticari ve İktisadi Bütünlük Oluşturan Mahcuzların Satışına İlişkin Yönetmelik kapsamında, kapalı zarf ve açık artırma usullerinin birlikte uygulanması suretiyle cebri icra yoluyla haciz, rehin gibi yasal takyidatlardan ari olarak ihale şartnamesinde belirtilen kayıt ve şartlarla satışa çıkarılmıştır” denildi.
İHALEDE KAPALI ZARF VE AÇIK ARTIRMA USULLERİ UYGULANACAK
28 Haziran’da yapılacağı duyurulan ihaleye 27 Haziran’a kadar teklif verilebilecek. İhalede, kapalı zarf ve açık artırma usullerinin birlikte uygulanacak. “Kurul”un onayı ile sonuçlandırılacak.
NAKSAN PLASTİK, GERÇEK DEĞERİNİN 6’DA 1’i FİYATINA SATILDI
15 Temmuz’dan sonra el konulan Naksan Holding şirketleri, dava süreçleri tamamlanmadan TMSF tarafından satışa çıkarılıyor. Rekabet Kurulu, Holding’in en büyük şirketi Naksan Plastik’in gerçek değerinin 6’da biri fiyatına 1 milyar 476 milyon 180 bin liraya yandaş bir firma olan Aby Plastik Ambalaj tarafından devralınmasına geçen ay izin verdi. Naksan Plastik’i bünyesinde barındıran 1940 yılında Gaziantep’te temelleri atılan ve Türkiye sınırlarını aşarak dünyaya uzanan Naksan Holding, bugün plastik ambalajdan, tekstile, enerjiden, lojistiğe ve bilişme kadar birçok alandaki faaliyetlerini sektör lideri olarak sürdürüyor.


AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla, mülkiyeti Hazine, TEİAŞ ve EÜAŞ’a ait 17 ilde toplam 243 arazi özelleştirme kapsamına alındı. Satışa konulan yerler arasında Akyaka, Datça, Bodrum, Çeşme, Alaçatı, Didim, Ayvalık, Antalya gibi Akdeniz ve Ege sahillerindeki araziler de var.
BOLD – Mülkiyeti Maliye Hazinesi, Elektrik Üretim A.Ş.’ye (EÜAŞ) ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’ye (TEİAŞ) ait araziler özelleştirme kapsamına alındı.
Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya ve Muğla olmak üzere 17 ilde toplam 243 araziyle ilgili özelleştirme kararı AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalandı.
SATIŞLAR 2025’E KADAR TAMAMLANACAK
Cumhurbaşkanı Kararı şöyle: “Mülkiyeti Maliye Hazinesi, Elektrik Üretim A.Ş.’ye (EÜAŞ) ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’ye (TEİAŞ) adına kayıtlı olan ve ekli listede yer alan taşınmazların ve hisselerin; 1. Özelleştirme kapsam ve programına alınmasına, 2. Satış, kiralama, gelir ortaklığı modeli ve işin gereğine uygun sair hukuki tasarruflar, mülkiyetin gayri ayni hakların tesisi veya işletme hakkının verilmesi yöntemlerinden biri ya da birkaçının birlikte uygulanarak özelleştirilmesine, 3. Özelleştirme işlemlerinin 31 Aralık 2025 tarihine kadar tamamlanmasına karar verilmiştir.”
Camide 9 yaşındaki çocuğu taciz eden imam: 15 Temmuz’da sela okuduğum için…


Sezgin Baran Korkmaz’ın iadesine siyasiler karar verecek



Kimsenin anlatamadığı SADAT gerçekleri



Sokaklar AKP ağzıyla konuşanlara dar oldu
Öne Çıkanlar
-
BOLD ÖZEL2 days önce
Antalya’da kız öğrenciler ve öğretmenler iki gündür gözaltında
-
Dünya1 day önce
Çavuşoğlu, NATO girişimleri sürdüren İsveçli mevkidaşına bağırdı
-
Dünya1 day önce
Almanya gurbetçiye Türkiye’deki malvarlığını bildirme zorunluluğu getirdi
-
BOLD ÖZEL14 hours önce
Yeni gelişme: Karabük’te serbest bırakılan 9 kız öğrenciden 5’i tutuklandı
-
Gündem2 days önce
AKP’den aile boyu zulüm: Polis tutuklanan Alparslan Kuytul’un eşini gece gündüz takip ediyor
-
BOLD ÖZEL2 days önce
Karabük’te gözaltında tutulan 14 kız öğrenciden 3’ü tutuklandı: Cezaevine gitarımı ve flütümü gönderin
-
Dünya2 days önce
Alman basını: Erdoğan krizlerden avantaj sağlamayı seven bir kumarbaz
-
Gündem2 days önce
Camide 9 yaşındaki çocuğu taciz eden imam: 15 Temmuz’da sela okuduğum için…