DW Türkçe’ye konuşan Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa’ya bağlılık konusundaki ifadelerini olumlu bulduklarını ancak somut reformlar beklediklerini söyledi.
BOLD – Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa’ya bağlılık konusundaki ifadelerini olumlu bulduklarını ancak somut reformlar beklediklerini söyledi. İspanyol parlamenter, “Söylemlerinizin eylemlerinizle ahenk içinde olduğunu kanıtlamalısınız” diye konuştu.
Amor, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’yi, bir kez daha, Avrupa Birliği tarihine, kültürüne ve politik alanına bağlayan son açıklamalarını olumlu buluyorum ancak biz Türk makamlarından pratik uygulama bekliyoruz. ‘Daha fazla aşk mektubu göndermeyin, sadece pratik uygulama gönderin’ diyorum. Söylemlerinizin eylemlerinizle ahenk içinde olduğunu kanıtlamalısınız. Reform da AİHM kararlarını yerine getirmek ve AB yoluna pratik uygulamalarla yaklaşmaya çalışmaktan geçiyor.”
“TÜRKİYE’NİN AİHM’LE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMESİNİ İSTİYORUZ”
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın salıverilmesi ile ilgili kararları ve bu kararları AKP hükumetinin uygulamamasını değerlendiren Avrupalı parlamenter,
“Türkiye Avrupa Konseyi üyesi ve AİHM kararlarını yerine getirmekle yükümlü. Bizim siyasi bir tutum olarak talepte bulunmamız söz konusu değil. Ülkenin imajı söz konusu. Şayet uluslararası yükümlülüklerinizi yerine getirmiyorsanız dünyadaki ortaklarınızın güvenini kaybedersiniz. Bu nedenle ısrar ediyorum.” diye konuştu.
Türkiye’nin Kavala ve Demirtaş davalarıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmemesinin Türkiye-AB ilişkilerine etkisini değerlendiren Amor, “Kavala, Demirtaş ve diğer birçok davayı Türkiye’de demokratik standartlardaki muazzam gerilemenin kurbanı ve imajı olarak görüyoruz. Türkiye gerçek ve samimi bir aday ülke olmak istiyorsa başta insan hakları ve hukukun üstünlüğü olmak üzere birçok alanda Avrupa standartlarıyla yakınlaşmak zorunda.” dedi.
AMOR, BU YIL DA MÜZAKERELERİN ASKIYA ALINMASINI İSTEYECEK
Geçen yılki raporda Türkiye ile Avrupa Birliği üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını isteyen Amor, bu yıl aynı talebi yineleyeceklerini söyledi.
Amor, şöyle devam etti:
“Türkiye’den aday ülke olarak bir şeyler istiyorsak, net ve dürüst olmalıyız. Türkiye sonuçta kriterleri yerine getiriyorsa -ki o noktadan henüz çok uzaktayız- kültürel, dini, kimliksel mücadele olamaz. Burası çok net. Teklifimiz işin en başında samimi olmalı zira ancak bu şekilde Türkiye’den taleplerde bulunabiliriz. Türkiye insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında gerekeni yapmadı, çok net gerileme var, bu kaygı verici durum tüm uluslararası raporlarda dile getiriliyor. Müzakerelerin resmen askıya alınmasını istiyoruz çünkü Türk makamlarının bu alanlarda ilerleme kaydetme konusunda siyasi iradeye sahip olmadığı kanaatine vardık. Bu nedenle, artık yeni bir eylem planı okumak istemiyorum. Savcıların sadece bir tweet attıkları için üniversite öğrencileri hakkında suç duyurusunda bulunmadıklarına dair haberler okumak istiyorum. Ya da terörist kavramının çok geniş çerçevede herhangi bir kişiye karşı yargı tarafından kullanılması veya broşür yayımlayan bir kişinin Cumhurbaşkanına fiziki saldırıdan suçlanması gibi. Biz bu konularda ilerleme istiyoruz, sadece daha fazla belge, daha fazla plan ya da reform taslağı değil.”
https://boldmedya.com/2022/01/26/ceza-hukukcusu-ozgenc-khklilarin-magduriyetleri-kanunla-telafi-edilmeli/