BoldMedya
Video Galeri
Foto Galeri
  • BOLD ÖZEL
  • Gündem
  • Analiz
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Spor
  • Kültür
    • Müzik
    • Sinema
    • Nostalji
    • Eskimez Yazılar
No Result
View All Result
  • BOLD ÖZEL
  • Gündem
  • Analiz
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Spor
  • Kültür
    • Müzik
    • Sinema
    • Nostalji
    • Eskimez Yazılar
No Result
View All Result
BoldMedya
No Result
View All Result
Ana Sayfa BOLD ÖZEL

AİHM, ihraç hakim İbrahim Kozan’ın başvurusunda hak ihlali kararı verdi

01/03/2022
AİHM, ihraç hakim İbrahim Kozan’ın başvurusunda hak ihlali kararı verdi
Share on FacebookShare on Twitter

AİHM, HSK’nın disiplin cezası verdiği ihraç hakim İbrahim Kozan’ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Kozan’a 10 bin euro tazminat ödenecek. Bold’a konuşan Kozan, “Bu karar, hukuka dönüş için inşallah bir başlangıç olur. HSK’nın yapısının etkin bir hukuk yolu olmadığını çok net bir şekilde ortaya koydu.” dedi.

SEVİNÇ ÖZARSLAN | BOLD ÖZEL

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2015 yılında Hukuk Medeniyeti adlı Facebook gurubunda 17 Aralık soruşturmalarını yürüten yargı mensuplarının ihraç edilmelerine ilişkin Hakimler Savcılar Yüksel Kurulu’nu eleştiren bir haberi paylaşan ihraç hakim İbrahim Kozan’a disiplin cezası verilmesini haksız buldu.

Bugün açıklanan karara göre mahkeme, Kozan’ın ifade özgürlüğü ve etkili başvuru hakkının ihlal edildiğine hükmetti. AİHM, Türkiye’yi 6 bin euro manevi tazminat ile 4 bin euro masraf ve giderlerini ödemeye mahkum etti. AİHM’de Türkiye’yi temsil eden yargıç Saadet Yüksel’in de yer aldığı heyette karar oybirliğiyle verildi.

“BAŞSAVCI VEKİLİ SAHTE BİR EVRAK ÜRETTİ”

Bold Medya’ya konuşan İbrahim Kozan, “Bu karar kınama cezasıyla ilgili. Aslında bizim ihraçlarımızla ilgili bir karar olsa daha mükemmel olurdu. Bu da önemli bir karar tabi ki. HSK’nın yapısının etkin bir hukuk yolu olmadığını çok net ortaya koyan bir karar.” dedi.

Bir Facebook grubunda hiçbir yorum yapmadan bir haber paylaştığı için kendisine disiplin cezası verildiğini söyleyen Kozan, “Van başsavcı vekili sahte bir evrak düzenleyerek, yani oradaki yorumların bana ait olmadığını bilmesine rağmen farklı yorumlar da katarak bir evrak düzenliyor ve HSK’ya bildiriyor.” ifadelerini kullandı.

“HSK’NIN YAPISINDA ETKİN BİR HUKUK YOLU YOKTUR”

Kendisine disiplin cezasını veren 6 kişilik heyetin, daha sonra 12 kişilik HSK Genel Kurulu’nda oy kullandığına dikkat çeken Kozan şöyle devam etti: “Genel kurulda bu kararın değişme ihtimali hiçbir şekilde yoktu. HSK’nın yapısında bu şekilde fiili bir durum var. Yani 6 üye ceza veriyor, itiraz ediyorsunuz. 12 kişilik heyet itirazınızı değerlendiriyor, 6’sı zaten size ceza veren heyet oluyor. Diğer 6’sı yanlış karar dese, oy çokluğu sağlanamadığı için etkin bir hukuk yolu hiçbir şekilde oluşmuyor.” dedi.

Van başsavcı vekili hakkında daha önce suç duyurusunda bulunan ve şikayeti işleme konulmayan Kozan, AHİM kararı sonrasında savcı vekili hakkında tekrar suç duyurusunda bulunacağını da sözlerine ekledi.

20 AY HAPİS YATTI

2004’te göreve başlayan ve en son Sivas’ta görev yapan İbrahim Kozan, 15 Temmuz’dan sonra ihraç edilen 2 bin 740 hakim ve savcı arasında yer alıyor. 16 Temmuz 2016’da gözaltına alınan Kozan, dört gün Sivas Emniyeti’nde kaldıktan sonra tutuklandı. Sivas ve Keskin cezaevlerinde toplam 20 ay hapis yatan Kozan, Gülen Hareketi’ne üyelik iddiasıyla yürütülen soruşturmalar kapsamında 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dosyası Yargıtay’da bulunuyor.

Cezaevinde bulunduğu dönemde haksız yere ihraç edildiğine ve tutuklandığına dair AİHM’ne başvuran ancak iç hukuk yollarını tüketmediği için başvurusu reddedilen Kozan, Yargıtay’ın vereceği son karara göre dosyasını önce Anayasa Mahkemesi’ne sonra da tekrar AİHM’ne taşıyarak hukuk mücadelesine devam edecek.

AVUKATLIK YAPMASI DA ENGELLENDİ

İhraç edildikten sonra avukatlık için başvuru yapan İbrahim Kozan’ın başvurusunu İstanbul Barosu “Kamunun memuriyet yaptırmadığı bir hukukçunun, avukatlık yapabilmesinin kabul edilmesi olası değildir” gerekçesiyle reddetti.

Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) itirazda bulunan Kozan’ın itirazını TBB kabul etti. Ancak Adalet Bakanlığı, hakkında devam eden bir ceza davası olduğu için Kozan’ın avukatlığının iptali için dava açtı. Şu anda yürütmeyi durdurma kararı verildiği için Kozan avukatlık yapamıyor.

21 aydır tutuklu Yusuf Bekmezci’ye Aziz Nesin hikayesini yaşattılar: 60 sayfalık yakarış

Hüseyin Yüce: 1431 gündür içerideyim, 80 gündür hukuk dışı bırakılmıyorum, 17 dilekçe verdim

Etiketler Avrupa İnsan Hakları MahkemesiFeaturedhak ihlali kararıhakim İbrahim kozanihraç hakimler

Son Haberler

Fatma Şahin: 60 bin nüfuslu ilçenin yarısından fazlası yok

Fatma Şahin: 60 bin nüfuslu ilçenin yarısından fazlası yok

Enkaz altında kalan futbolcu Christian Atsu kurtarıldı

Enkaz altında kalan futbolcu Christian Atsu kurtarıldı

Bölgede kar yağıyor, depremzedeler soğuk hava ile de mücadele edecek

Deprem bölgelerinde gelmeyen yardımlar nedeniyle tepkiler artıyor

Depremler nedeniyle 7 gün süreyle milli yas ilan edildi

Depremler nedeniyle 7 gün süreyle milli yas ilan edildi

Boldmedya.com bir International Journalists Association e.V. kuruluşudur. https://www.youtube.com/boldmedya kanalından görsel içerik de üretmektedir.

Bizi Takip Edin

  • Datenschutzerklärung

© 2018 - 2022 Bold Medya - Designed by INCREASES

No Result
View All Result
  • BOLD ÖZEL
  • Gündem
  • Analiz
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Spor
  • Kültür
    • Müzik
    • Sinema
    • Nostalji
    • Eskimez Yazılar

© 2018 - 2022 Bold Medya - Designed by INCREASES