Gazeteci Can Dündar, bugün Erdoğan rejiminin temellerinin 50 yıl önce atıldığını savundu. 20 yıllık Erdoğan iktidarındaki birçok ismin, o dönem kurulan Milli Türk Talebe Birliği’nde yetiştiğini vurgulayan Dündar, ‘’İtiraf ediyorum, onların vizyonunu örnek almamız lazım.’’ dedi.
NECDET ÇELİK | LONDRA
Sürgündeki gazeteci Can Dündar, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilişinin 50. yılı nedeniyle Londra’da düzenlenen anma programında konuştu. Dündar, Gezmiş ve arkadaşlarının mücadelesini anlatırken aynı dönemde filizlenen ve bugün AKP iktidarında kendini gösteren İslamcılık hareketini anlattı.
Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının estirdiği devrimci sol rüzgara karşı, 1966’da sağ hükümet destekli Milli Türk Talebe Birliği’nin (MTTB) kurulduğunu anlatan Dündar, TBMM’nin 27. başkanı İsmail Kahraman’ın bu yapının ilk başkanı olduğunu hatırlattı.
TAYYİP ERDOĞAN’I O HAREKETE KATAN İSİM
Gazeteci Can Dündar, Tayyip Erdoğan ve yol arkadaşlarının MTTB ile tanışmasını şöyle anlattı: ‘’1969 yılında MTTB binasında bir patlama oldu. Patlamada Mustafa Bilgi öldü. Bilgi, Tayyip Erdoğan’ı o yapıya kazandıran genç idi. Nitekim Bilgi’nin defnedilişine ait bir fotoğraf karesinde, Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte Abdullah Gül, Cemil Çiçek, Abdülkadir Aksu ve Ali Coşkun’u görüyoruz.”

“ÖRNEK ALMAMIZ GEREKEN BİR HAREKET”
Deniz Gezmiş’in, karşıt görüşlerin iyice zıtlaştığı 1968’de İstanbul Üniversitesi’ne almadığı ve MTTB ile güçlü bağı olan kişinin Abdullah Gül olduğunu hatırlatan Dündar, bugünkü iktidarın tüm çekirdek kadrosunun Milli Türk Talebe Birliği’nde yetiştiğini kaydetti. Dündar, “Bunu her yerde söyleyemem; örnek almamız gereken bir hareket. O kadar uzun vadeli bakabilen bir hareket, elbette başarıya ulaşacaktı.” ifadelerini kullandı.
DENİZ GEZMİŞ’İN İDAMI
Marksist-Leninist görüşlere sahip 1968 devrimci gençlik hareketinin öğrenci liderleri ve siyasi aktivistleri olan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, 12 Mart Muhtırası sonrası 6 Mayıs 1972’de idam sehpasına götürülmüştü. Üç kişinin idamı için 450 üyeli TBMM’de yapılan oylamada hazır bulunan 323 milletvekilinden 273’ü ‘evet’ oyu kullanmıştı. Alparslan Türkeş ve Süleyman Demirel’in lehte oy kullandığı oylamaya Necmettin Erbakan katılmamıştı. 48 hayır oyundan 47’sinin çıktığı CHP’de, neden 30 milletvekilinin idam lehinde oy kullandığı yıllarca tartışma konusu oldu.
Soylu’ya meydan okuyan Özdağ’ı polis engelledi: Korkak herif, görevin bitince tutuklanacaksın