BOLD – Amerika merkezli insan hakları kuruluşu Advocates of Silenced Turkey (AST), Türkiye’de hak ihlaline maruz kalan 43 kişinin kişisel eşyalarını Amerika’nın Missouri eyaletine bağlı Kansas şehrinde sergiledi.
21-26 Eylül tarihlerinde gerçekleştirdiği üç ayrı noktada açılan “Sosyal Soykırım” adlı sergide, 2017 yılında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından Kazakistan’dan kaçırılıp Türkiye’ye getirilen ve 108 gün boyunca bilinmeyen bir yerde işkence gördükten sonra tutuklanan Zabit Kişi, tatbikat var denilerek otobüse bindirilip Boğaziçi Köprüsü’nde boğazı kesilerek hayatını kaybeden Hava Harp Okulu öğrencisi Ragıp Enes Katran, cezaevinde 4. evre kanser teşhisi konmasına rağmen geç tahliye edilen kapatılan Cihan Haber Ajansı muhabiri Mevlüt Öztaş, eşinin tutuklu olması sebebiyle toplum tarafından dışlanan ve üzüntü sebebiyle kanserden hayatını kaybeden Memnune Örer, sokak ortasında kurşun yağmuruna tutulduktan sonra cenazesi 7 gün boyunca kaldırılmayan Taybet İnan, keyfi ve hukuksuz uygulamalarla ölüme götürülen 8 yaşındaki kanser hastası Ahmet Burhan Ataç, HDP eski Genel Başkanı tutuklu Figen Yüksekdağ, Nevruz kutlamalarında polis kurşunuyla hayatını kaybeden Kemal Kurkut, 2015 yılında cezaevine atılan gazeteci Mehmet Baransu, AKP milletvekilinin yakınları tarafından eşi ve 2 evladı katledilen Emine Şenyaşar’ın da aralarında bulunduğu 43 kişinin yaşadıkları anlatıldı.
TAHİR ELÇİ’NİN KRAVATI, GARİBE GEZER’İN TİŞÖRTÜ
Taybet Ana ya ait elbise yazma ve patik, Figen Yüksekdağ’ın son Van mitinginde taktığı kırmızı fular, gazeteci Mustafa Ünal’ın işe giderken kullandığı deri çanta ve kalemi, Mehmet Baransu’nun cezaevinde dinlediği radyosu, Kemal Kurkut’un gömleği ve müzik defteri, Zabit Kişi’nin işkenceye uğradığını anlatan mahkemeye sunduğu dilekçeleri, Meriç’te ölen Hatice Akçabay ve çocuklarının kıyafetleri, görüş yolunda ölen Betül Civelek’e ait kazadan iki gün önce kullandığı ayakkabı, Ahmet Burhan Ataç’ın oyuncak arabası ve tişörtü, Garibe Gezer’in cezaevinde kullandığı tişört ve tokası, kendi işlediği gül, Ragıp Enes Katran’ın okuldaki isimliği, Emine Şenyaşar’ın başörtüsü ve adalet istiyorum isimli mektubu, Tahir Elçi’nin kravatı, Haluk Savaş’ın gözlüğü sergilenen eşyalardan bazıları.
KARİ O’ROURKE: “ONLARI BURADA AĞIRLAMAK BİR ONUR”
21 Eylül 2022’de Grace and Holy Trinity Cathedral, 24 Eylül’de Leawood United Methodist Church, 26 Eylül’de Keleher Learning Commons, St. Mary Üniversitesinde ziyarete açılan sergide duygu dolu anlar yaşandı. AST gönüllüleri ziyaretçilere eşya sahiplerinin hayat hikayelerini anlatarak bilgiler verdi.
Sergi koordinatörü ve AST Danışma Kurulu Üyesi Kari O’rourke, etkinlik hakkındaki düşüncelerini paylaşarak “Bu sergiyi New Jersey’den Kansas City’ye getirmek çılgınca bir fikirdi, fakat ben motivasyonumu Allah’tan aldım. Bu benim için bir dua. Onları burada ağırlamak bizim için bir onurdu. Yaşanan zulmü bilmek zorundayız, bunu tolere edemeyiz. Zulme uğramış kişileri ve onların ailelerini hatırlamak benim için büyük bir onur. Soykırımın devam etmesine göz yumamayız ve hiç olmamış gibi davranamayız.” dedi.
“ONLARA DESTEK OLMALIYIZ”
“Sizlerin her zaman yanında olacağız.” diyen din adamı Ed Stevenson, sergide yaptığı konuşmasında; ‘’Bu insanlar, okullarını, dershanelerini, hastanelerini, Kimse Yok Mu gibi vakıflarını kaybetmiş olabilir. Kimler kaldı onlar için Bizler varız. Yerde böcek gördüklerinde bile üzerine basmayan bu insanlara destek olmalıyız.’’ ifadelerini kullandı.
Müzisyen ve Terapist Taylor Qualls ise sergide gitarı ile duygusal müzikler çaldı. Qualls, sergi hakkında duygularını şöyle ifade etti: ‘’ Türkiye’de hayatını kaybedenlerin ve acı çekenlerin hikayelerini defalarca duydum ve ağladım ve bu programın bir parçası olmak bana onların acısını tekrar hatırlattı.’’
Etkinlik, Sosyal Soykırım Sergisi’ne emeği geçen isimler; Kari O’Rourke, Terri Handley, Ed Stevenson, Jude Huntz, Tyler Kaufman, Fatima Umar, Taylor Qualls’ teşekkür plaketlerinin verilmesiyle son buldu.