Peace Now grubu ortaya çıkardıktan sonra AFP tarafından ele geçirilen resmi bir bildiriye göre, Ürdün Vadisi’ndeki 12,7 kilometrekarelik arazi Haziran ayında resmi olarak “devlet mülkü” ilan edildi. İsrail hükümetinin yılbaşından bu yana Batı Şeria’da toplam 23.7 kilometrekarelik bir alana el koyduğu belirtildi.
Peace Now, “İlan için belirlenen alanın büyüklüğü (1993) Oslo Anlaşmalarından bu yana en büyük alan ve 2024 yılı devlet arazisi ilanlarının kapsamı açısından bir zirveye işaret ediyor” açıklamasında bulundu.
İsrail hükümeti, bir toprağı “devlet malı” ilan ettiğinde, Filistinlilerin özel mülkiyet haklarını kaybediyor ve bu toprakları kullanmalarının yasaklanıyor.
İsrail 1967 Arap-İsrail savaşında Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridini ele geçirdi. O tarihten bu yana 490 binden fazla İsrail vatandaşının yaşadığı Batı Şeria’da, uluslararası hukuka göre yasadışı sayılan onlarca yerleşim birimi inşa edildi. Batı Şeria’da yaklaşık üç milyon Filistinli yaşıyor.
İsrail 1980’lerde yüzlerce kilometrekarelik araziye el koymuş, 1992’de el koyma işlemlerini durdurmuştu. Başbakan Benjamin Netanyahu’nun ilk hükümeti 1996’da bu uygulamalara yeniden başladı.
Birleşmiş Milletler, İsrail’in 7 Ekim’de başlayan Gazze savaşından bu yana yasadışı yerleşim inşaatlarına hız vermesinin, yaşayabilir bir Filistin devleti olasılığını ortadan kaldırma riski taşıdığı uyarısında bulunmuştu.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yerleşimlerin genişletilmesini Filistinlilerle “kalıcı bir barışa ulaşmaya ters” olarak nitelendirmişti.
İsrailli yerleşimciler, Batı Şeria’da yaşayan Filistinliler’e devamlı olarak saldırılar düzenliyor ve mülklerine el koyuyor. Çok sayıda Filistinli yasadışı İsrailli yerleşimcilerin saldırılarında hayatını kaybetti. ABD, önceki aylarda yasadışı yerleşimcilere yaptırım uyguladığını duyurmuştu.