Karar’ın haberine göre, Türkiye’nin dış politikasında önemli gelişmeler, ülke içinde resmi makamlarca açıklanmadan önce Rusya tarafından Türk kamuoyuna duyuruluyor. Bu durum, Türkiye’nin dış politika hamlelerinde şeffaflık eksikliğini bir kez daha gündeme getirdi. Açıklamaların Rusya’dan gelmesini eleştiren muhalefet ise söz konusu gelişmelere ilişkin herhangi bir açıklama yapmayan Dışişleri Bakanlığına tepki gösterdi.
ESAD’A ASKER ÇEKME SÖZÜ VERİLDİ Mİ?
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönmesi karşılığında, Suriye’deki askerlerini geri çekmeye hazır olduğu bilgisini paylaştı. Lavrov, “Türk tarafı bu konuda hazır, ancak belirli detaylar üzerinde henüz mutabakat sağlanamadı” ifadelerini kullandı. Bu kritik açıklama, Türkiye’nin Suriye politikası konusunda yeni bir döneme işaret ederken, Türkiye’deki resmi makamlarca henüz bir teyit ya da açıklama yapılmadı.
ERDOĞAN BRICS ZİRVESİNE GİDECEK Mİ?
Benzer şekilde, Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov’un açıklaması da dikkat çekti. Uşakov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan’da düzenlenecek BRICS Zirvesi’ne katılacağını duyurdu. Türkiye tarafından bu konuda herhangi bir resmi açıklama yapılmazken, Rusya’dan gelen bu bilgi de dış politika hamlelerinin Türkiye’de şeffaf bir şekilde duyurulmadığını gözler önüne serdi.
❓BRICS'e kim giriyor?
📍Türkiye, BRICS’a katılmak için başvuru yaptı.
📍Girişim Türk kamuoyoundan gizlendi.
📍O kadar ki Dışişleri bürokratları bile habersiz.
📍İmzayı Hakan Fidan’ın attığı ortaya çıktı.
📍BRICS; Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşuyor. pic.twitter.com/7GToIXOMwf
— BOLD (@BOLDmedya) September 5, 2024
TÜRKİYE BRICS’E KATILACAK MI?
Son olarak, Bloomberg’in geçtiğimiz günlerde ortaya attığı Türkiye’nin BRICS’e tam üyelik başvurusu yaptığı iddiası da Türkiye’de resmi makamlarca doğrulanmamıştı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, bu iddiaya ilişkin “Somut bir gelişme olursa sizinle paylaşırız” diyerek belirsizliği korumuştu. Ancak Kremlin’den gelen bir başka açıklamayla Türkiye’nin BRICS’e üyelik başvurusunun doğrulandığı öğrenildi. Uşakov, yaptığı açıklamada Türkiye’nin BRICS’e tam üyelik başvurusunda bulunduğunu teyit etti.
Türkiye’nin dış politikasında hayati önem taşıyan bu adımların, Türkiye’deki yetkililer tarafından değil, Rusya tarafından duyurulması, kamuoyunda dış politikada şeffaflık ve bilgilendirme eksikliği olduğu yönündeki eleştirileri artırıyor. Özellikle Suriye politikası ve BRICS’e katılım gibi stratejik hamlelerde Türkiye’nin kendi halkını bilgilendirmekte gecikmesi, dış politikadaki önemli gelişmelerin yabancı yetkililerden öğrenilmesine yol açıyor.
‘ALO ORADA MISINIZ? HABERLERİ TEYİT EDİYOR MUSUNUZ?’
Türkiye’ye ilişkin son gelişmelerin Rus yetkililerin açıklamasıyla gündeme gelmesine tepki gösteren DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, sosyal medya paylaşımında Dışişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ı etikeleyerek, “Alo orada mısınız? Haberleri teyit ediyor musunuz?” dedi.
Ekmen’in paylaşımı şu şekilde:
“Suriye’de anlaşma halinde askerimizi tamamen çekme haberini de, BRICS’e resmi katılım başvurusunda bulunduğumuzu da Rus yetkililer ve kaynaklarından öğreniyoruz. Alo orada mısınız? Haberleri teyit ediyor musunuz?”
Suriye’de anlaşma halinde askerimizi tamamen çekme haberini de, BRICS’e resmi katılım başvurusunda bulunduğumuzu da Rus yetkililer ve kaynaklarından öğreniyoruz.
Alo orada mısınız? @TC_Disisleri @HakanFidan
Haberleri teyit ediyor musunuz? https://t.co/B364sRM4Ok
— Mehmet Emin Ekmen (@emin_ekmen) September 4, 2024
BRICS NEDİR?
Gelişmekte olan ülkelerin uluslararası konularda daha çok söz sahibi olmasını isteyen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin 2006’da, “BRIC” grubunu kurdu. Grup adını, bu ülkelerin İngilizce baş harflerinden alıyor. 2011’de Güney Afrika’nın da katılmasıyla grubun adı “BRICS” oldu.
Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak’ta BRICS’e katıldı. Suudi Arabistan ise davete karşın henüz gruba katılmış değil.
Gruba davet edilen bir diğer ülke olan Arjantin ise Javier Milei’nin Devlet Başkanı seçilmesinin ardından başvurusunu geri çekmişti. Azerbaycan ve Tayland da BRICS’e katılmak istiyor.
Grubun genişletilmiş hali için herhangi bir isim açıklanmadı ama grubun adının “BRICS+” olacağı düşünülüyor. BRICS ülkeleri yıllık zirve toplantılarında kararlar alıyor.
Grup üyesi ülkeler sırayla, bir yıllığına grubun dönem başkanı oluyor.