Gerçek gündemden Seyhan Avşar’ın haberine göre, Türkiye, devletin en önemli kurumu olan Varlık Fonu’nun 25 milyon dolar zarara uğratılmasına rağmen soruşturmanın en önemli şüphelisi Mehmet Bostan hakkında verilen takipsizlik kararını ve Bostan’ın ‘kirli ilişkilerinin’ araştırılmamasını konuşuyor. Bostan zenginleşmesinin nedeninin, Doğuş Grubu’na ait bir şirketten aldığı paradan kaynaklı olduğunu itiraf etmişti. Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in Bostan’a ne karşılığı bu kadar yüklü ödeme yaptığı bilinmezken Bostan’ın dudak uçuklatan mal varlığına Gerçek Gündem ulaştı.
Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) 25 milyon dolar zarara uğratıldığı iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma ise geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Soruşturma çerçevesinde o dönem gözaltına alınan ve tutuklanan eski Türkiye Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan hakkında ise takipsizlik kararı verildi.
‘TALİMATI YILDIRIM VERDİ’
Hazırlanan iddianame de soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan, tutuklanan Mehmet Bostan’ın adının geçmemesi dikkat çekti. Halbuki Bostan 21 Haziran 2023 tarihinde İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’ne verdiği ifade çarpıcı açıklamalarda bulunuyordu. Bostan ifadesinde, pek çok işlemi eski Başbakan Binali Yıldırım’ın talimatıyla yaptığını itiraf ediyordu.
MAL VARLIĞI ARTIŞINI KABUL ETTİ
Türkiye Varlık Fonu büyük bir zarara uğramışken Mehmet Bostan’ın mal varlığındaki artış ise oldukça dikkat çekiciydi. Bostan mal varlığındaki artışın Dubai merkezli, Doğuş Grubu’na ait bir şirketle 2019 yılında yaptığı danışmanlık sözleşmesinden kaynaklandığını belirterek şunları söyledi:
“Benim varlık fonundaki görevim son bulduktan bir süre sonra hatırladığım kadarıyla 2019 yılında Doğuş Grubunda Doğuş Holdingin patronunun danışmanlığını yaptım. Geçen seneye kadar ben bu görevde kaldım ve ben bu süre içerisinde de gerçekten maddi olarak hem maaş ve hem de komisyon aldığım için o dönem mal varlığımda gerçekleşen artış bununla alakalı olabilir. Mesela Doğuş Grubunun bir şirketlerini sattım ve bundan komisyon aldım. Bu artış bununla alakalıdır. Yoksa varlık fonunda gerçekleşen para transferiyle bir alakası yoktur. Bu sözleşme kapsamında bana yaklaşık 1 milyon 400 bin dolar ödeme yapılması gerekiyordu, yalnız 250 bin ila 300 bin dolar civarı fazla ödeme yapıldı. Bu ödemenin nedeni de benim danışmanlık sözleşmem bittiği halde çalışmaya devam ettim, bu ödemenin bu yüzden olduğunu tahmin ediyorum. Mal varlığımdaki artış budur. Gerçekten iyi para kazanıyordum ve mal varlığımda artış meydana geldi. Ayrıca ben Özelleştirme İdaresi başkanı iken sunmuş olduğum mal varlığı değerlerindeki bilgileri ile 2022 yılında benden istenen ve Devlet Denetleme Kuruluna sunmuş olduğum mal varlığı değerleri arasında büyük bir fark vardır doğrudur. Nedenini açıkladım”
ARSA ZENGİNİ…
Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in bu desteği Mehmet Bostan’a ne karşılığı verdiği bilinmezken Bostan’ın mal varlığına Gerçek Gündem ulaştı. Ulaştığımız bilgilere göre Bostan’ın Çanakkale Eceabat’ta 4,5 dönüm, Burhanlı’da 3,5 dönüm tarla, Çanakkale Ezine’de 51,5 dönüm zeytinlik, Dalyan’da bahçeli villa, Çengelköy’de 900 m2 büyüklüğünde dubleks dairesi bulunuyor. Bostan’ın eşi Şebnem Bostan’ın ise Çanakkale Eceabat’ta 30 dönüm tarla, Çanakkale Ezine’de 23,5 dönüm zeytinlik, Bodrum’da 14 dönüm arsası mevcut.
Milyonluk arsa sahipleri olan çiftin banka hesap hareketleri, hisse senetleri ya da herhangi bir bankada ne kadar paralarının bulunduğu ise şu aşamada bilinmiyor.
BÜLENT GÖKTUNA SANIKLAR ARASINDA: BENİ BİNALİ YILDIRIM DAHİL ETTİ
Türkiye Varlık Fonu’nu (TVF) 19 milyon dolar dolandırdıkları iddiasıyla haklarında “Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık” ve “Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama” suçlarından toplamda 6’şar yıldan 17’şer yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Mineks İnternational LTD şirketinin sahibi ev hapsindeki Bülent Göktuna ile tutuksuz sanık şirket avukatı Burhan Afas Şafak ve avukatları hazır bulundu.
İRAN’A UYGULANAN YAPTIRIMLAR DELMEK İÇİN
Savunmasında Göktuna, sözleşme gereği ödemenin Allen Associates şirketine yapılması gerektiğini bildiklerini söyleyerek, “O dönem TVF Başkanı olan Mehmet Bostan, İran’a yönelik yaptırımların delinmesiyle ilgili ABD’de görülen Halkbank davasını gerekçe göstererek ödemenin benim şirketime yapılmasını teklif etti. Bunun sözleşmeye göre usulsüz olduğunu söyledim. Mehmet Boston ise ‘düzenlemeyle hallederiz’ dedi. Beni bu projeye dahil eden Binali Yıldırımdır” dedi.
‘İYİ NİYETLE YAPTIK’
Göktuna, savunmasının devamında, “Tamamen iyi niyetle yapılan bir çalışmanın neticesidir. Varlık Fonu’nda bir usulsüzlük vardır evet ama bunu tamamen iyi niyetle yaptık. Bu işin detaylarını Mehmet Bostan’a sormalısınız. Mehmet Bostan’la ayak üstü konuştuk. Bana iç anlaşmazlıklardan dolayı çalışma arkadaşlarıyla anlaşmazlığa düştüğünü belirtti. Bana Varlık Fonu’yla alakalı bir dava açılmadı. Burhan benim arkadaşımdır. Zaman zaman avukatlığımı da yapmıştır. Benim herhangi bir finansal yöneticiliğimi yapmamıştır” diye konuştu.
‘KURULUMUNDAN SORUMLUYUM’
Duruşmada tanık olarak ifadesi alınan TVF eski Başkanı Mehmet Bostan, Varlık Fonu’nu kurmakla görevlendirildiğini söyleyerek, “Varlık Fonu kurulduktan sonra bunu yönetmek bana verildi ve yönetildi. Bu fon bir borçlanma programıydı. Ben sadece bu fonun kurulumundan sorumluydum” dedi.
ÖRTÜLÜ ÖDENEKTEN PARA ALINDI’
Mehmet Bostan, soruşturma kapsamında daha önce alınan ifadesinde dönemin başbakanı Binali Yıldırım’ın talimatıyla hareket ettiğini, 25 milyon doların ödendiği tarihte Varlık Fonu’nun parası olmadığını, bu nedenle örtülü ödenekten paranın alındığını, Bülent Göktuna’yı da Binali Yıldırım’ın kendisine yönlendirdiği o dönem danışmanı olan Salih Orakçı’dan tanıdığını ifade etti.
Varlık Fonu 19 milyon dolar zarara uğratılırken ara kararını açıklayan mahkeme, net zararın tespiti için Türkiye Varlık Fonu’na müzekkere yazılmasına ve net zarar belli olana kadar da sanıkların mal varlıkları üzerindeki tedbirlerin devamına karar verdi. Sanıklar hakkındaki adli kontrollerin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 28 Ocak 2025’e erteledi.