Yapı Kredi, Türk Telekom’a kredi veren bankalarca kurulan, “Levent Yapılandırma Yönetimine” (LYY) yüzde 4,9 pay ile katıldı. Banka bu gelişmeyi bugün Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklama ile duyurdu.
LYY’nin diğer iştirakleri arasında yüzde 35,5598 ile Akbank, yüzde 22,1265 ile Garanti Bankası, yüzde 11,5972 ile de İş Bankası bulunuyor.
TELEKOM’DA NE OLMUŞTU?
Ojer Telekomünikasyon’un (OTAŞ) sahibi olduğu ve mevcut kredilerinin teminatını oluşturmak amacıyla kredi verenlere rehin verilen Türk Telekom’un yüzde 55 hissesine denk gelen 192 milyar 500 milyon adet A grubu paylar, resmi olarak kredi verenler tarafından kurulan özel amaçlı şirket Levent Yapılandırma Yönetimi (LYY) tarafından devralınmıştı.

Sözkonusu devir işlemiyle birlikte aralarında Mohammed Hariri’nin de bulunduğu Türk Telekom’un yönetim kurulu üyelerinden 4 kişi istifa etmişti. Yönetim kurulu üyelerinden Mohammed Hariri, Cenk Serdar, Faisal Mohammed Aldughaither ve Al-Hakam Marwan Moh’d Kanafani şirketteki tüm görevlerinden ayrılırken, Türk Telekom’un yeni Yönetim Kurulu Başkanı ise Ömer Fatih Sayan olmuştu.
Ömer Fatih Sayan, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın da ağabeyi. Sayan, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) da bir önceki başkanı.
YENİ YÖNETİM KURULU ÜYELERİ GÖREVE BAŞLADI
Türk Telekom’da, Mohammed Hariri’nin istifası üzerine boşalan üyeliğe, Hakan Aran; Cenk Serdar’ın istifası üzerine boşalan üyeliğe, Muammer Cüneyt Sezgin; Al-Hakam Marwan Moh’d Kanafani’nin istifası üzerine boşalan üyeliğe de Eyüp Engin atanmıştı.
Ayrıca Türk Telekom’un Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Hakan Dursun da görevinden ayrılmıştı. Türk Telekom, söz konusu atamaların onaya sunulması için 25 Ocak 2019 tarihinde olağanüstü genel kurul toplantısı yapma kararı da alınmıştı.
TÜRK TELEKOM BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?
Türk Telekom, 2005 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümeti tarafından, 6,5 milyar dolara, Suudi Oger Telecom’a satıldı. Şirketin özel sektöre devri gerçekleştiğinde kasasında 2 milyar dolar nakit para bulunuyordu. Telekom, devlete olan borcunu aldığı kredilerle erken kapattı. Ancak 10 yıl üst üste kâr ettiği halde banka kredilerini ödemedi. Danıştay’ın “satılmaz” kararına karşın taşınmazları satan, çalışan sayısını yarıya indiren şirket, dört yıl üst üste vergi rekortmenliğinden, müflis konumuna düştü.

DEV ŞİRKET NASIL BATIRILDI?
Türk Telekom’un özelleştirildiği dönemde başta, Cumhuriyet Halk Partili (CHP) siyasetçi Prof. Dr. Mümtaz Soysal ve çeşitli sendikalar olmak üzere onlarca dava açılmış ve kamunun zarara uğratıldığı için bu özelleştirmenin iptal edilmesi istenmişti. İhaleyi alan Lübnanlı Hariri ailesine ait Oger Telekom ise 13 yılın ardından milyarlarca dolar batık kredi bırakarak Türkiye’yi terk etti.
ADIM ADIM TÜRK TELEKOM SOYGUNU
- Türk Telekom’un yüzde 55’i, Suudi bağlantılı Lübnanlı Hariri ailesine satıldığında borcu yoktu ve kasasında da 2 milyar dolar vardı. 2005-2015 arasında 14 milyar dolar net kâr elde etti. 2016’ya dek 12,6 milyar dolar temettü ödendi. Hariri’nin Oger şirketi bunun 7 milyar dolarını aldı.
- Oger, Türk Telekom’u borçlandırmaya başladı. Satılırken borçsuz şirket 2016 sonu itibariyle 3,5 milyar dolar borca batırıldı. Üstelik bu borçlar dövize bağlı ve değişken faizli haldeydi.
- Bu arada Hariri’nin Oger şirketi özelleştirme parasını da ödemedi. Sadece ilk 1,4 milyarlık ilk ödemeyi ve sonraki 600 milyonluk iki taksiti 2013’te ödedi. Yani 7 milyar temettüyü ve kasadaki 2 milyar lirayı kasasına koydu ama borcunun yarısını bile ödemedi.
- Kısacası Oger, Telekom’un çoğunluk hissesini satın aldı, satın alma parasını ödemedi, üstelik hem şirketin içini boşalttı, hem de ayrıca boğazına kadar borçlandırdı. Bütün bunlar olurken Telekom’un ikinci büyük ortağı Türkiye Hazinesi bu soyguna ses çıkarmadı.
- Oger, özelleştirme bedelini ödeyecek parayı yurt dışından borç olarak aradı ama bulamadı. Bunun üzerine Türk bankalarına Oger’e 4,75 milyar dolar borç verdirildi.
- Böylece Hariri’nin Oger’i sırasıyla hem devleti, hem satın aldığı şirketi, hem de Türk bankalarını soydu.
- Oger’in bu banka kredilerini de ödeyemeyeceği açığa çıktığında bugün alınan karar alınsa ve Telekom’a el konulsaydı zarar yine büyük ama astronomik olmayacaktı. Çünkü Telekom’un piyasa değeri hala yüksekti.
- Hariri’nin mali durumu bilinmesine rağmen Telekom’un içine sokulduğu borçlar ve Türkiye piyasalarındaki gerileme nedeniyle şirketin kârlılığı ve piyasa değeri iyice düşene kadar hiç bir adım atılmadı. Zararın büyümesi beklendi.
- Gelinen noktada artık Türkiye’nin bütün fiber altyapısına sahip en önemli ve stratejik telekomünikasyon şirketi, batık halde dört büyük bankanın yönetiminde yoluna devam edecek.
TÜRK TELEKOM YENİ ORTAKLIK YAPISI