Ekonomi
Çiftçi tarladan kaçıyor, Türkiye buğdayda dışa bağımlı hale gelebilir


Ulusal Hububat Konseyi, buğday ekim alanlarındaki düşüşün endişe verici boyutlara ulaştığını açıkladı. 9 milyondan, 7,2 milyon hektara gerileyen buğday ekim alanlarındaki gerileme böyle devam ederse Türkiye buğday ihtiyacının tamamını ithal etmek mecburiyetinde kalabilir.
BOLD- Ulusal Hububat Konseyi, buğday üretimindeki gerilemeye dikkat çekerek, Türkiye’nin bir süre sonra tamamen dışa bağımlı hale gelebileceğine dikkat çekti.
Hububatta 2018 üretim yılını değerlendiren Ulusal Hububat Konseyi, bundan 10-12 yıl önce 9 milyon hektar olan buğday ekim alanının 7,2 milyon hektara düşmesinin üretimin sürdürülebilirliği ve arz güvenliği açısından riskler oluşturduğuna dikkat çekti.
BUĞDAY STRATEJİK BİR ÜRÜN
Dünya’dan Ali Ekber Yıldırım’ın haberine göre, Eskişehir’de düzenlenen 2018 Hububat Sektörel Değerlendirme Paneli’nden sonra yayımlanan sonuç raporunda, buğdayın stratejik ürün olduğu, üretiminden uzaklaşılmasının doğuracağı gıda arz güvenliği sorununa çözüm bulunması için ciddi önlemler alınması gerektiği ifade edildi.
Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar’ın imzası ile yayınlanan rapora göre buğdaya verilen destekleme primi 10 kuruştan 20 kuruşa çıkarılmalı. Dezavantajlı bölgelerde ürün desteği iki katına çıkarılmalı.
MAZOTTA ÖTV KALDIRILMALI
Konsey raporunda, artan döviz kurlarına bağlı olarak üretim maliyetleri yükselişi dikkate alındığında, en büyük payı alan tarımsal motorinde Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) kaldırılmasının gündeme alınması gerektiği vurgulandı.
İTHALAT KARARLARI ÇİFTÇİYE ZARAR VERİYOR
Raporda, üretimi zorlayan ve çiftçiyi buğday ekiminden uzaklaştıran uygulamalar arasında; zamansız fiyat açıklaması, fiyatın beklenenin altında olması, zamansız ithalat kararları, buğdayın kasası olarak tanımlanan kurumun yeterli stok bulundurmaması gibi hususlar sıralandı.
Bunlar da ilgini çekebilir
Buğday, arpa ve mısırda gümrük vergisi sıfırlandı
İki hafta aradan sonra ekmeğe yeni zam talebi
Çiftçiye darbe: Buğday ithal edilecek, dışarıya un hibe edilecek
Türkiye ‘olağanüstü hal’ için 500 bin ton buğday ithal edecek
Türkiye, Suriye’den yeniden hububat ithalatına başladı
Un üreticilerinden “yeteri kadar un var” açıklaması


Malatya’da Ziraat Bankası’ndan aldığı kredileri ödeyemeyen çiftçi, banka önünde kendini yakmaya çalıştı. Traktörüyle getirdiği tütünleri bankaya fırlatan çiftçinin kendini yakmaya çalışmasını çevredekiler engelledi.
BOLD – Bir tütün üreticisi, Malatya’daki Ziraat Bankası önünde borçları nedeniyle kendini yakmaya çalıştı. O anların görüntüsün paylaşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, sert sözlerle tepki gösterdi.
KENDİSİNİ YAKMASINI ÇEVREDEKİLER ENGELLEDİ
CHP’li Veli Ağbaba, bir tütün üreticisinin borçları nedeniyle kendini yakmaya çalıştığı görüntüleri sosyal medya hesabından paylaştı. Görüntülerdeki çiftçi, önce üzerine benzin döktü, sonra traktörüyle getirdiği tütünleri bankaya doğru savurdu. Kendini yakmaya çalışan yurttaşı, çevredekiler engelledi.
1 MİLYAR DOLARLIK KREDİ KAYIP
Konuya tepki gösteren Ağbaba, “Görevi üreticiyi desteklemek olan Ziraat Bankası’nın hali; bir yanda Virgin Adaları’nda 1 milyar dolarlık kayıp kredi, Serdar Ortaç’ın borç ertelenmesi, yandaşlara verilen bitmek bilmeyen destekler diğer yanda, borcu yüzünden kendini yakmak isteyen Malatyalı tütün üreticisi” dedi.
Görevi üreticiyi desteklemek olan Ziraat Bankası'nın hali;
Bir yanda,
*Virgin Adaları'nda 1 milyar dolarlık kayıp kredi,
*Serdar Ortaç'ın borç ertelenmesi,
*Yandaşlara verilen bitmek bilmeyen destekler
Diğer yanda,
Borcu yüzünden kendini yakmak isteyen Malatyalı tütün üreticisi. pic.twitter.com/oUj2dBXkRf— Veli AĞBABA (@veliagbaba) January 26, 2021
Avrupa Konseyi’nden AİHM uyarısı: Kavala’nın serbest kalması rica değil yasal zorunluluk


Avrasya Tüneli’nde, 1 Şubat’ta geçiş ücretleri yüzde 26 arttırılacak. Otomobiller için 36 TL 40 kuruş olan ücret, 46 TL’ye yükselecek. 54 TL 70 kuruş olan minibüs geçiş ücreti de 69 TL’ye çıkacak.
BOLD – Avrasya Tüneli’nde, devlet ile işletmeci şirket arasında imzalanan sözleşme gereğince 1 Şubat’ta geçiş ücretleri artırılacak. Oran üzerinde çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Geçiş ücretlerinin, yüzde 26 dolayında artması bekleniyor.
OTOMOBİL GEÇİŞ ÜCRETİ 46 TL’YE YÜKSELECEK
Zamla birlikte otomobiller için 36 TL 40 kuruş olan ücret, 46 TL’ye yükselecek. 54 TL 70 kuruş olan minibüs geçiş ücretinin de 69 TL’ye çıkacağı hesaplanıyor. Yeni tarife, 1 Şubat 2021 ile 31 Ocak 2022 tarihleri arasında uygulamada olacak. Habertürk’ten Olcay Aydilek’in haberine göre, kaynaklar, Avrasya Tüneli’ni işleten şirketin, sözleşmede yer alan formüller ve parametreler uyarınca hesaplamalarını yaptığını ve Ulaştırma Bakanlığı’na sunduğunu kaydetti.


Türkiye’de geçen yıl, günlük ortalama 273 esnafın kepenk kapattığı ortaya çıktı. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi verilerine göre 2020’de sadece İstanbul’da 9 bin 587, İzmir’de ise 6 bin 537 esnaf kepenk kapattı.
BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklaması ile tartışmaya açılan ‘iflas’ta resmi rakamlar ortaya çıktı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi verilerine göre 2020’de günlük ortalama 273 iş yerinin kapılarına kilit vurduğu ortaya çıktı.
“ENTÜBE OLDULAR”
Cumhuriyet’te yer alan habere göre Kovid-19 salgın sürecinin, esnafı entübe hale getirdiğini söyleyen Ağbaba, kepenk kapatan esnafın sayısını, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi verileri ile açıkladı. 2020’de en az 99 bin 588 esnaf meslekten ve sicilden terkini gerçekleştirerek kepenk kapattığını belirten Ağbaba, “Bir başka deyişle 2020 yılında her gün ortalama en az 273 esnaf iflas etmiş oldu. 2019’da ise bu sayı yıllık 114 bindi, yani son iki yılda toplamda en az 213 bin esnaf sicilden ve meslekten terkini yaparak kepenk kapatmış oldu” dedi.
İSTANBUL’DA 9 BİN 587 İFLAS
Ağbaba, 2020’de iflas ederek kepenk kapatan esnafların en yoğun olduğu 5 ili de açıkladı. Buna göre 2020’de, İstanbul’da 9 bin 587, İzmir’de 6 bin 537 esnaf, Ankara’da 5 bin 586 esnaf, Antalya’da 4 bin 735 esnaf ve Bursa’da 3 bin 993 esnaf, sicil ve meslek terkini yaparak kepenk kapattı.
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Bazı dostlar geldi, ‘Dükkânlar kapanıyor’ dedi, işte rakamlar ortada, kapanan filan yok” açıklamasına Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi verileri ile yanıt verdi. Ağbaba, “2020 yılında her gün ortalama en az 273 esnaf iflas etmiş oldu. Son iki yılda toplamda en az 213 bin esnaf sicilden ve meslekten terkini yaparak kepenk kapatmış oldu” dedi.
“Zamanında darbe girişimini eniştesinden, ekonomiyi damadından öğrenen Erdoğan’ın esnafın içler acısı halini ‘bazı dostlarından’ öğrenmesi bizi şaşırtmadı” diyen Ağbaba, Erdoğan’ın, “Eve ekmek götüremiyoruz” diyen esnafa “Bu bana çok abartılı geldi. Al keyif çayı iç” yanıtını anımsattı. Ağbaba, “Saray’da lüks ve şatafat içinde yaşayıp ekmek derdini anlatana keyif çayı fırlatan birinden esnafın halini anlamasını da beklemiyorduk zaten” ifadelerini kullandı.


Gökhan Güneş bulundu illegal işler ortaya döküldü: Kaçırılanlar bunları mı yaşıyor?



Cezaevindeki kanser hastalarına ‘düşman ceza hukuku’ uygulanıyor


Şivan Perwer’den çevrim içi konser
Popular
- Spor1 gün önce
NBA’de ilk kez bir Türk oyuncu 5.000 ribaund barajını aştı
- BOLD ÖZEL1 gün önce
İlayda Tekgöz’ü iki çocuğuyla hücreye attılar: “Bizi çıkarın!”
- BOLD ÖZEL1 gün önce
4 yılda tam 41 insan Türkiye cezaevlerinde kanser olup öldü
- BOLD ÖZEL1 gün önce
ABD’den Saray’a uzanan bir yolsuzluk ve kara para hikayesi
- Gündem1 gün önce
Nuriye Gülmen’den mektup var: “Yalnız bırakmayacağınızı biliyorum”
- Gündem8 saat önce
Kaçırılan Gökhan Güneş işkenceyi anlattı: Darp edip elektrik verdiler
- Gündem11 saat önce
Boğaz Köprüsü’nde katledilen Harbiyeli Murat Tekin’in ailesinden tazminat istediler
- Gündem1 gün önce
Gökhan Güneş’in kaçırılma olayı Meclis’e taşındı