Politika
‘Kadınlar gününde bebekleri ile zındana tıkılmış garipler anımsanmalıydı’


Tutuklu CHP eski İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Eren Erdem’in Twitter hesabından bir dizi paylaşım yapıldı. Erdem, 38 tweet’ten oluşan mesajlarında Suriyeli tutuklu kadın ve çocukların sorunlarını kaleme alan Karar yazarı Yıldız Ramazanoğlu’na seslendi.
Erdem, “Ben ya da başka biri için değil, cezaevleri Yıldız hanımın hemcinsleri ile dolu. Kadınlar gününde bebekleri ile zindana tıkılmış garipleri anımsamalıydı. Suriye’deki zindan da buralar ‘residence’ mı? Serzeniyorum çünkü Yıldız Ramazanoğlu adil, namuslu bir kalemdir. Kadın mahpuslara eğilmelisiniz Yıldız hanım… Malum ‘of the record’ ifadesini ‘oprikota’ olarak algılayıp, bu yeni kavrama derin manalar yüklemek ancak bizim yüce yargımıza mahsus bir durum” dedi.
NAMUSLU HAKİM VE SAVCILAR NEFES BİLE ALAMIYOR
Erdem yine de hak yemeyeyim, namuslu hakim ve savcılar bulunduğunu dile getirerek, “Fazlacalar. Ama baskı altındalar. Nefes dahi alamıyorlar. İşte size ‘beka’ sorunu. Mesela benim dosya. Dava süreci sürdüğünden özetle şunu söyleyeyim; ‘Bir HSK üyesi ile bir bakan’ tarafından kurulup örülen bir kumpas. Vakti gelince o bakanı ve üyeyi belgeleri ile açıklarım. Bilirsiniz, ben belgesiz konuşmam” ifadelerini kullandı.
İÇ’İ YAZDIM ŞİMDİ DE DIŞ’I YAZIYORUM
Erdem, “Neyse ki AYM’miz var. O da olmazsa AİHM var. AİHM kararlarını uygulamayan yargımız var. Her şey var ama “adalet” yok. Dünya da yargıya güven sıralamasında en alt sıralardayız. Adalet yok. Hukuk güvenliği yok. Beka diyenlerin ajandasında bu krize çözüm var mı? Yok… Bu floodlara bolca RT ve fav alayım. Yazacağım, onların arzu ettiği gibi suskunluğa dalıp gitmeyeceğim. İç’i yazdım. Şimdi Dış’ı yazıyorum” paylaşımında bulundu.
UMARIM VOLTA ATMAK SURETİYLE ŞİDDETSİZ DARBE OLMAZ
Osman Kavala’nın yan avlusuna taşındığını belirten Erdem, “Camdan cama görüşüyoruz. Günde 6 saat yürüyor. Umarım ‘Volta atmak suretiyle şiddetsiz darbe falan olmaz’ endişeliyim. Selçuk Kozağaçlı bizim bölüme geldi. Sık sık görüyorum. Açlık grevi sürüyor. Adalet istemek dışında bir talebi yok. O da bizim ülkemizde yok maalesef. Koğuş arkadaşım her seferinde ‘çoban matına’ düşüyor” dedi.
HDP=PKK DEMEK 6 MİLYON SEÇMENE PKK’LI DEMEKTİR
Erdem siyasetteki terör tartışmalarına da değindi. Şunları dile getirdi: “Merak ediyorum, HDP=PKK demek HDP’li=PKK’li; yani 6 milyon HDP seçmenine PKK’li demek anlamına gelmez mi? Gerçekten HDP’ye oy veren herkes teröristtir imasının esas bölücülük ve terör dili olduğu gerçeğinden kopuklar mı? Oy karşılığı cennetten arazi tahsisi yapanların bu hoyratlığı, cennete yönelişi azaltma riski taşıyor.”
2 PARTİLİ BAŞKANLIK SİSTEMİNİN SOSYOLOJİSİ OLUŞTURULUYOR
Beka tartışması üzerinden halkın ayrıştırılmasının, 2 partili başkanlık sisteminin sosyolojisini oluşturma amaçlı bilinçli bir hareket olduğunu belirten Erdem, amacın demokratik çeşitliliği yok edip sistemi 2 kutuplu bir aşamaya evriltmek olduğunu kaydetti. Bunun 50 yıllık bir devlet projesi olduğunu kaydetti. “Kenan Evren’in hayaliydi. Ayrıca ‘yerel seçimin kaybı rejim tartışması yaratır’ sözü ilk kime aitse 1 Nisan da tartışmayı o başlatır” dedi.
UMARIM S-400’LER RAHİP OLAYI GİBİ OLMAZ
Erdem, “Bu iktidar 40 yılda bir akıllı bir iş yaptı. S-400 alımı doğru hamledir. Umarım bu konu rahip olayı gibi olmaz! Bu arada, Mavi Vatan tatbikatının millennium chalenge tatbikatına verilmiş gecikmeli bir cevap olduğunu düşünüyorum. Memlekette az da olsa iyi şeyler oluyor. Yolladığınız kitap ve mektuplar olmasa halimiz duman. İyi ki varsınız zalım yoldaşlar… O halde kitaba ve mektuba devam. Adres: Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampusu, 9’no lu cezaevi c10 blok 67’no lu oda.” ifadelerini kullandı.
Bunlar da ilgini çekebilir
Gezi Davası’nda Osman Kavala ve 8 kişi hakkında beraat kararı bozuldu
AP’den Türkiye’ye ‘Demirtaş ve Kavala’yı serbest bırakın’ çağrısı
İnsan Hakları İzleme Örgütü: Türkiye’de son 4 yılda asker ve polis gözetiminde işkence arttı
Tartışmalı paket Meclis’e geliyor: Hakimler AYM kararlarına uymak zorunda kalacak
İrfan Fidan AYM’nin başına geçiyor
Osman Kavala’dan AYM kararına tepki: Akıl alır gibi değil!


Büyük oy kaybı yaşayan AKP, Cumhur İttifakı’na yeni üye arayışlarını sürdürüyor. Bu kapsamda AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bir dizi ziyaretler gerçekleştirirken, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ittifaka şartlı kapı araladı.
BOLD – Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, AKP ile ittifak konusunda “talep gelirse konuşulacağını” ifade ederek, “AK Parti’yle ittifak yapılabilir mi? Yapılabilir. Hangi şartlarda? Doğru bulmadığımız politikalarını değiştirmesi şartıyla” dedi.
ZİYARETLERİ OLUMLU GÖRÜYORUZ
Habertürk TV’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karamollaoğlu, gündeme ilişkin konularla ilgili açıklamalarda bulundu. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk’ü evinde ziyaret etmesiyle ilgili bir soruya Karamollaoğlu, “Bu ziyaretleri olumlu görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanının bütün liderleri ziyaret etmesi, bütün liderleri masa etrafında oturup konuşması daha makul neticelerin elde edilmesine vesile olur kanaatindeyim. Bu ziyaretleri olumlu görüyorum. Buradan ne çıkar? Onu şimdiden söylemek mümkün değil. Seçim süresi başladığı zaman, seçim sathi mailine girildiğinde konuşulması gereken bir konudur diye düşünüyorum” dedi.
AKP İLE İTTİFAK YAPILABİLİR
AKP tarafından ittifaka ilişkin bir talep gelirse konuşulacağını söyleyen Karamollaoğlu, “AK Parti’yle ittifak yapılabilir mi? Yapılabilir. Hangi şartlarda? Doğru bulmadığımız politikalarını değiştirmesi şartıyla. Biz ilkeler üzerinde duruyoruz. Sanki bizim tabanımız bir yere yönlendirilmeyi bekliyormuş vs. gibi intibaların doğru olmadığı kanaatindeyim. Siz tabanın elbette sesine kulak verirsiniz, ama esas olan bizim ilkelerimiz, prensiplerimiz, bu ülkenin yaşadığı sıkıntılardan kurtulabilmesi için hangi adımların atılması gerekir, bu noktadaki politikalar. Biz birinci mesele olarak Türkiye’de kavganın ortadan kalkması, kargaşanın kalkması, mutlaka diyalog ortamının oluşması gerekir dedik” diye konuştu.


Mehmet Kamaç ve arkadaşları İçişleri Bakanlığı önünde başlattıkları parti kurma eyleminin 9. gününde. Eylemin gerekçesi 2,5 yıldır devam ettikleri ama başarılı olamadıkları parti kurma mücadelesi.
BOLD – Mehmet Kamaç ve arkadaşlarının parti kurmaya karar vermelerinin üzerinden 2,5 yıl geçti. Ancak İçişleri Bakanlığı, İnsan ve Özgürlük Partisi’nin (PİA) kuruluş dilekçesini 2,5 yıldır çeşitli gerekçelerle almamaya direniyor. Türkiye’deki geçerli yasalara göre parti kurmak için İçişleri Bakanlığı’na internet üzerinden imzalı bir dilekçe vermek yeterli. PİA kurucuları, imzalı dilekçeyi vermek için 2,5 yıldır her yolu denediler. Ancak İçişleri Bakanlığı PİA’nın kuruluş başvurusunu almamakta kararlı.
OYLARIN BÖLÜNME KAYGISI
turkishminute.com’un haberine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yönetimindeki İçişleri Bakanlığı’nın dilekçeyi almamaktaki direncinin arkasında kurduğu ittifaka zarar verebileceği endişesi var.
PİA, barışçıl Kürt İslamcılar olarak nitelenebilecek bir hareketin temsilcisi olarak kurulmak isteniyor. Ancak Erdoğan’ın ittifak halinde olduğu Hüdapar isimli başka bir Kürt İslamcı parti var. Türk Hizbullahı’nın temsilcisi olan Hüdapar, daha radikal görüşlere sahip bir yapılanma ve uzun yıllardır Erdoğan’a verdikleri destekle biliniyorlar.
PİA’nın kurulması, Erdoğan’ın ittifak halinde olduğu Hüdapar’ın oylarında bölünme anlamı taşıyor. PİA ayrıca Kürt Hareketi’nin en büyük partisi HDP’yle de iyi ilişkileri olan bir grup. HDP, Erdoğan’ın en önemli hedeflerinden biri ve HDP’nin genel başkanı Selahattin Demirtaş, 4 yılı aşkın süredir tutuklu.
Gazeteci İrfan Aktan’a göre; PİA’nın kuruluş dilekçesinin alınmaması devletin Kürt İslamcılar arasında yaptığı ideolojik tercihin yansıması.
https://twitter.com/MemetkamacKamac/status/1351445600844308481?s=20
İlk başvuru 2018’de
PİA, ilk kuruluş dilekçesini 14 Mayıs 2018’de internet üzerinden yaptı. Başvuru işleme bir ay boyunca konmadı. Bakanlık ardından “başvuruyu posta yoluyla yapın” şeklinde bildirim yaptı. Kurucu heyet evrakları posta yoluyla da gönderdi. Ardından bizzat İçişleri Bakanlığı’na giderek başvurunun sonucunu sordular. Yaklaşık iki yıl boyunca her defasında aldıkları cevap, “evraklar inceleniyor” şeklinde oldu.
Partiyi kurmak isteyen heyetin başındaki isim olan Mehmet Kamaç, geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanlığı yetkililerine dilekçeyi bu kez elden teslim etmek için mücadele ederken gözaltına alınmak istendi.
Bakanlığın PİA’ya verdiği son yanıtta parti iç tüzüğünde bulunan “Kürtlere anadilde eğitim talebinin” Anayasaya aykırı olduğu ve düzeltilmesi talep edildi.
İçişleri Bakanlığı’nın parti tüzüğünü denetleme yetkisi bulunmadığını, kuruluş dilekçesini almak zorunda olduğunu belirten PİA kurucu heyeti, İçişleri Bakanlığı önünde “evrakları teslim nöbeti” başlattı. 9 gündür devam eden eylemde, Bakanlık yeni bir faza geçti ve PİA kurucu heyetindeki isimlerin Bakanlık binasına girişleri yasaklandı.
Tayyip Erdoğan’ın son dönemde demokrasi ve hukuk reformu söylemlerini yeniden gündeme getirmesine atıf yapan Mehmet Kamaç, “Anayasa rafa kalkmış, bu ülkede parti kurdurulmuyor. Siz hangi reformdan bahsediyorsunuz?” diye soruyor.
30’dan fazla başvuru
“Süreç aylarca sürse de her gün bakanlığın önüne gidip oturmaya kararlıyız” diyen Kamaç, 30’dan fazla başvuru yaptıklarını ama Bakanlığın almamakta ısrarlı olduğunu söylüyor.
Türkiye’de yakın dönemde başka siyasi partilerin kurulduğunu, İçişleri Bakanlığı’nın tavrının sadece kendilerine olduğunu belirten Kamaç, Bakanlık tarafından başvurularının kabul edilmemesini yürüttükleri Kürt merkezli siyaset ve seçimde HDP ile kurdukları ittifakın da etkisinin olduğunu düşünüyor. Kamaç yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:
“Anlaşılan tabanı Kürdistan’da olan Kürt siyasi partilerin kurulmasına müsaade edilmiyor. İnsan ve Özgürlük Partisi dindar-muhafazakar kökenden gelen bir parti. Kanaatimce Kürt ve Kürdistan meselesini hak, adalet ve özgürlük ekseninde ele alan ve modern dünyanın değerleriyle birlikte İslami değerler ile meseleyi ortaya koyan partimizi bir tehdit olarak algılamış olabilirler. Olay bir parti meselesi olmaktan çıktı. Bu hukuk ve demokrasi meselesine dönüştü. Konuyu hukuk ve demokrasi olarak gören ve önceleyen kesimlerle paylaşarak mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Başvurumuz kabul edilene kadar bakanlıktaki bekleyişimiz devam edecek.”


Kırşehir’de bulunan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AKP ve Erdoğan’ın Türkiye’yi artık yönetemediğini belirterek, “Herkes sandığı bekliyor. Sandığı koyun önümüze diyorlar” dedi.
BOLD – CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, çeşitli temaslar için Kırşehir’deydi. Ziyaret sırasında Kılıçdaroğlu gazetecilere açıklamalarda bulundu.
SOYLU VE GÜL POLEMİĞİ
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında başlayan polemiğe değinen Kılıçdaroğlu: “Türkiye’de en sorunlu alanlardan birisi yargı. Yargıya iktidarın müdahale ettiğini ve talimat verdiğini, bu talimat çerçevesinde yargının karar aldığını biliyoruz. Ama hükümetten iki ayrı bakanın bu konuda tartışma zemini yaratmaları, bu hükümetin Türkiye’yi nasıl yönetemediğinin açık göstergesidir. AKP Hükumeti, Erdoğan artık Türkiye’yi yönetemiyor. Her alanda sorunumuz var” yorumunu yaptı.
“SANDIK BEKLENİYOR”
Ülkedeki ekonomik krizin neden olduğu işsizlik ve yoksulluk sorununa da dikkat çeken CHP lideri: “Bu milletin temelde bir sorunu var. Herkes bekliyor. Neyi bekliyor. Herkes sandığı bekliyor. Sandığı koyun önümüze diyorlar” dedi.
Bir soru üzerine Kılıçdaroğlu erken seçim için herhangi bir tahmininin olmadığını söyledi.
ABD’de göreve başlayan Joe Biden ile ilgili bir soru karşısında Kılıçdaroğlu şunları kaydetti: “Ben Türkiye’nin bütün ülkelerle barış içinde yaşamasını isterim. Türkiye’nin kendi demokrasisini geliştirmesini isterim. ‘Türkiye’de demokrasi vardır’ algısının bütün dünyaya yerleşmesini isterim. Türkiye bir baskı ve otoriter rejim içinde. Bu otoriter rejimden Türkiye’nin kurtulması lazım. Efendim, falan kişi eleştirdi, yakala hapse at. Ne yapsın bu adam, derdini de mi anlatamayacak? Derdini anlattı diye adamı yakalayıp hapse mi atarsınız, tutuklar mısınız?”


Helal Akreditasyon Kurumunun geliri başkana bile yetmiyor


Erdoğan’ın Başkanlık Sistemi’ne destek yüzde 34’e düştü


Elazığlı depremzedeler bir yıldır çadırda yaşıyor
Popular
- Gündem2 gün önce
Gergerlioğlu’dan bebek mahkum tepkisi: Bu çocuklar geleceğimiz
- Gündem2 gün önce
Ergenekon sanıklarının dikkat çeken ölümü
- Gündem2 gün önce
‘Beyaz Toros’ kabusu hortladı
- Gündem19 saat önce
Gergerlioğlu’ndan Ahmet Hakan’a: Gazetecilik gerçeği yansıtmaktır
- Kültür2 gün önce
Ressam Ali Zülfikar, Erdoğan resmini sansürleyen Alman belediye başkanı hakkında dava açtı
- Kültür2 gün önce
Unutulmayan şarkılara özel albüm
- Gündem2 gün önce
Kaçırılan Gökhan Güneş’i arayan 12 kişi gözaltına alındı
- Ekonomi2 gün önce
“Dükkanlar kapanmıyor” diyen Erdoğan’ı TOBB yalanladı: 24 bin 136 kepenk indirildi