Ekonomi
Türkiye’nin ihraç ettiği ürünler günden güne değersizleşiyor


Türkiye’nin yurt dışına sattığı ürünlerin birim bazında değerini ifade eden ihracat birim değer endeksi 6 aydan beri aralıksız düşüyor. Söz konusu endeks, ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.5 geriledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak 2019 dönemine ilişkin Dış Ticaret Endeksleri’ni açıkladı.
Buna göre, ihracat birim değer endeksi ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.5 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 4.8, hammaddelerde (yakıt hariç) yüzde 4.7, yakıtlarda yüzde 16.5 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek ve tütün hariç) yüzde 5.1 düştü.
Aynı dönemde ithalat birim değer endeksi ise yüzde 3.1 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 2.3, hammaddelerde (yakıt hariç) yüzde 0.9 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek ve tütün hariç) yüzde 4 azalırken, yakıtlarda yüzde 1.8 arttı.
YÜKTE AĞIR, PAHADA HAFİF
Buna karşın ihracat miktar endeksi Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.9 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 4.2, yakıtlarda yüzde 65.1 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek ve tütün hariç) yüzde 11.4 artarken, hammaddelerde (yakıt hariç) yüzde 13.7 azaldı.
İthalat miktar endeksi de yüzde 24.9 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 29.3, hammaddelerde (yakıt hariç) yüzde 20.9 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek ve tütün hariç) yüzde 25.2 azalırken, yakıtlarda yüzde 4.1 arttı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2018 Aralık ayında 157,1 olan ihracat miktar endeksi yüzde 3,7 artarak, 2019 Ocak ayında 162,8 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise 2018 Ocak ayında 129 olan ihracat miktar endeksi yüzde 11,9 artarak, 2019 Ocak ayında 144,4 oldu.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2018 Aralık ayında 110,2 olan ithalat miktar endeksi yüzde 6.9 artarak, 2019 Ocak ayında 117,9 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise 2018 Ocak ayında 145 olan ithalat miktar endeksi yüzde 25.3 azalarak, 2019 Ocak ayında 108,3 oldu.
İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2018 yılı Ocak ayında 104,1 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 2,5 puan azalarak, 2019 yılı Ocak ayında 101,6 oldu.
Bunlar da ilgini çekebilir
TÜİK’e göre gıda zamlarına rağmen halkın ekonomiye güveni artıyor
Yabancı yatırımcının Türkiye’ye güveni kalmadı
Koronavirüs Şeffaflık Endeksi açıklandı: Türkiye sondan dördüncü
Hasta sayısı bin 713’e, ölen sayısı da 202’ye geriledi
Dolara hücum: Halk kur düşüşünü alım fırsatı olarak gördü
Ekonomik güven endeksi Aralık ayında yüzde 3,5 geriledi


Türkiye’de halk banka borçları nedeniyle zor günler geçirirken, bir kamu bankasının kumar borçlarıyla gündemden düşmeyen şarkıcı Serdar Ortaç’ın kredi borcunu 8 ay ertelediği ortaya çıktı.
BOLD – Şarkıcı Serdar Ortaç, bir devlet bankasının kredi borcunu 8 ay ertelediğini açıkladı. Üç ay önce yaptığı açıklamada AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı öven Ortaç’ın bu sözleri sosyal medyada eleştirildi.
“ÖZEL BANKA OLSA DONUMU ALIRDI”
Posta’ya verdiği röportajda son aldığı krediyi ödeyemediğini belirten Ortaç, “Valla en son aldığım krediyi ödeyemediğim için koskoca devlet bankası, ‘Sen Serdar Ortaç’sın seni mahkemeye verir miyiz evlat?’ dedi ve borcumu 8 ay erteledi. Ama özel banka olsa belki donumu alırdı. Zamanında çok yatırım yaptım. Hepsi kötü alışkanlıklarımdan dolayı gitti. Ticari aklım yok benim. Zamanında kazandıklarımı doğru değerlendiremedim maalesef” dedi.
SOSYAL MEDYADA ELEŞTİRİLDİ
Serdar Ortaç’ın bu sözleri sosyal medyada eleştirildi. Yapılan sosyal medya paylaşımlarında, Ortaç ve kamu bankasının tutumuna tepki yağdı ve “Serdar Ortaç’ın kumar borcuna af mı?” ve “Devlet bankası sıradan vatandaşın borcunu ertelemez” gibi yorumlar yazıldı.
AKP’Lİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’I ÖVMÜŞTÜ
Serdar Ortaç, geçen ekim ayında yaptığı açıklamada AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a övgüde bulunmuştu. Erdoğan ve AKP’nin icraatlarını beğendiğini belirten Ortaç, “Türk liramızı bile kıymetli hale getirdiler. Sadece değer açısından değil, görünüş açısından bile” ifadesini kullanmıştı.
Gergerlioğlu’dan bebek mahkum tepkisi: Bu çocuklar geleceğimiz


CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, sorunlu kredilerin 510 milyar lirayı geçtiğine dikkat çekerek, konunun Meclis’te araştırılmasını talep etti.
BOLD – CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, pandemi öncesinde bilançoları bozulmaya başlayan reel sektör firmalarının, pandemi döneminde plansızca dağıtılan kredilerle birlikte daha da kırılgan hale geldiğini söyledi. CHP Grubu’nun konu ile ilgili Meclis Araştırması istediğini dile getiren Budak, 2021 yılında ekonominin en büyük sorununun iflas eden şirketler ve batık krediler olacağını kaydetti.
KREDİ ÖDENMESİNDE SORUN YAŞANIYOR
Reel sektörde yaşanacak sıkıntıların bankacılık sistemine sıçrayabileceğini ifade eden Budak, “İktidar önlem almak yerine batık kredi sorununu halının altına süpürdü. Pandemiyle birlikte iktidarın piyasaya ucuz kredi pompalaması ve takipteki alacaklar üzerine yapılan düzenlemeler şirketlerin ve bankaların içinde bulundukları gerçek durumun perdelenmesine neden oluyor. Halının altı doldu, taştı. Bankacılık Sistemi içerisindeki Tahsili Gecikmiş Alacak (TGA) miktarı 150 milyar liraya, yakın izlemede olan kredi miktarı ise 360 milyar liraya ulaştı. İktidarın tüm makyajlama çabalarına rağmen ödemesinde sorun yaşanan kredi tutarı 510 milyar liraya ulaştı” dedi.
ŞİRKETLERİN ÖZKAYNAKLARI ERİDİ
Budak ve 21 CHP milletvekilinin imzaladığı araştırma önergesinin gerekçesinde, “Son 11 yılda şirketlerin borçlarının hızla arttığı ve şirketlerin özkaynaklarınm çok hızlı bir biçimde eridiği görülmekte. 2009’da yüzde 40.3 düzeyinde olan özkaynakların toplam varlıklara oranı, henüz pandeminin etkisinin görülmediği 2019 yılında yüzde 28.3’e kadar gerilemiştir. Aynı dönem için borçların toplam varlıklara oranı ise yüzde 59,7’den yüzde 71,2’ye yükselmiştir” denildi.
6 AYDA PİYASAYA 765 MİLYAR LİRA POMPALANDI
Pandemiyle birlikte, iktidarın piyasaya mart ile ekim arasında 765 milyar lira kredi pompaladığını vurgulanan gerekçede, “Tahsili gecikmiş alacaklar [TGA), şirketler lehine düzenlenmiş, 90 gün olan takibe düşme süresi 180 güne çıkarılmış olmasına rağmen, yine Finansal İstikrar Raporu’na göre, TGA miktarı 150 milyar liraya, yakın izlemede olan kredi miktarı ise 360 milyar liraya ulaşmıştır. Daha bugünden ödemesinde sorun olan kredi tutan 510 milyar liraya ulaşmıştır” denilerek konu ile ilgili Meclis Araştırması açılması talep edildi.
Gergerlioğlu’dan bebek mahkum tepkisi: Bu çocuklar geleceğimiz
Ekonomi
“Dükkanlar kapanmıyor” diyen Erdoğan’ı TOBB yalanladı: 24 bin 136 kepenk indirildi


AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Dükkanlar kapanmıyor” açıklamasının gerçekleri yansıtmadığı ortaya çıktı. TOBB’un 2020 verilerine göre Türkiye’de geçen yıl 24 bin 136 gerçek kişi ticari işletme kapısına kilit vurdu.
BOLD – Ekonomik krizde esnafın kepenk kapattığı iddialarını yalanlayan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları tartışmaları beraberinde getirdi. Erdoğan “Dostlar ‘Dükkanlar kapanıyor’ diyor; öyle bir şey yok!” dedi. Buna karşın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) rakamlarına göre geçen yıl 24 binden fazla esnaf kepenk indirdi.
‘KAPANAN DÜKKAN YOK’ İDDİASI
Tayyip Erdoğan, TÜGİK Genel Başkanı ve Kabulünde konuştu. Ekonomik krizde iş yerlerinin kepenk kapattığı iddialarını yalanlayan Erdoğan, “Bazı dostlar geldi, “Dükkanlar kapanıyor” dedi. İşte rakamlar ortada, kapanan falan yok. Bazı kimseler nemalanmak istiyorlar” iddiasında bulundu.
TOBB: 24 BİN 136 KEPENK İNDİRİLDİ
Ne var ki, TOBB’un verileri Erdoğan’ın açıklamalarının doğruları yansıtmadığını ortaya koydu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’niin verilerine göre; 2020 yılında 24 bin 136 gerçek kişi ticari işletme kapısına kilit vurdu. Rakamlara göre kapanan şirket sayısı ise yüzde 16,44 artışla 15 bin 366 oldu.
“YÜKSEK FAİZE KESİNLİKLE KARŞIYIM”
Diğer yandan Erdoğan ekonomi değerlendirmesinde “Ekonomi ve hukuk alanındaki reform gündemimizle ilgili yoğun bir hazırlık dönemini geride bıraktık. Yakında kapsamlı reform paketini sunacağız. Kur istikrarı enflasyonla mücadelede önemli bir yer tutuyor. Yüksek faize kesinlikle karşıyım. Bu konuda sizlerin mesajları önem arz ediyor. Niye? Çünkü siz şu anda yatırımcı konumundasınız” ifadelerini kullandı.


SP lideri Karamollaoğlu’ndan AKP ile ittifaka şartlı evet


Afrika’da Türk gemisine korsan saldırısı: 1 mürettebat öldürüldü


Sırası gelmeden aşı olan genelkurmay başkanı istifa etti
Popular
- BOLD ÖZEL2 gün önce
Soylu vuruşa vuruşa ilerliyor
- Videohaber2 gün önce
Albayrak’ın ipini hangisi çekti?
- Ekonomi2 gün önce
Memur-Sen gerçeği gördü: Hayalleri değil gerçekleri konuşalım
- Gündem2 gün önce
AKP’li Miroğlu: Joe Biden’in Kürt olduğunu söyleyenler var
- Analiz2 gün önce
Mavi Vatan Doğu Akdeniz’de karaya oturdu
- Politika2 gün önce
Türkiye’nin kurulması yasak partisi: PİA
- Dünya1 gün önce
Koronavirüsün hızla bulaşan yeni mutasyonu daha ölümcül çıktı
- Gündem1 gün önce
Soylu’nun annesine küfreden kişi Erdoğan’a hakaretten tutuklandı