Kıbrıs açıklarında doğal gaz arama faaliyetleri yürüten Türkiye’ye ait hidrokarbon sondaj gemisi Yavuz bölgeden ayrıldı ve Mersin Taşucu limanına çekildi. Geminin Erdoğan’ın NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile yapacağı görüşme öncesi Mersin’e çekilmesi dikkat çekti. Rum Kesimi, bu adımı memnuniyetle karşıladı.
BOLD – Türkiye’nin daha önce ilan ettiği Navtex’e göre, Yavuz sondaj gemisinin 12 Ekim’de adanın güneybatısındaki deniz bölgesinden ayrılması planlanıyordu.
Deniz trafiği izleme ve takip sitesi Marine Traffic’in verilerine göre Kıbrıs açıklarında doğal gaz arayan Yavuz sondaj gemisi bölgeden ayrılıp Mersin, Taşucu limanına çekildi.
SESSİZCE MERSİN TAŞUCU’NA ÇEKİLDİ
Türk donanması, Yavuz gemisinin 12 Ekim’e kadar Kıbrıs’ın güneybatısında faaliyetlerini sürdüreceğini duyurmuştu.
Yavuz gemisinin Doğu Akdeniz’den çekilmesiyle ilgili Türk yetkililerden bir açıklama gelmedi. Ama gemi, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Ankara’da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yapacağı görüşme öncesi çekilmiş oldu.
Yavuz gemisinin bölgede uzun süredir doğal gaz arama faaliyetleri yürütmesi Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın tepkisini çekiyordu. Söz konusu faaliyetler Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerini de germişti.
Türkiye’ye ait sismik araştırma gemisi Barbaros ise faaliyetlerine devam ediyor. Geminin faaliyetlerine ilişkin daha önce ilan edilen Navtex 18 Ekim’de sona erecek.
Doğu Akdeniz’de sismik araştırma yaparken geçen ay Antalya’da limana çekilen Oruç Reis gemisi ise limandan ayrılarak açığa demirledi.
Geçen ay Oruç Reis sismik araştırma gemisi de faaliyet bölgesinden ayrılıp kıyılara çekilmişti. Erdoğan geçen ay yaptığı açıklamada Türkiye’nin gemisini çekmesinin ‘diplomasiye bir şans vermek anlamına geleceğini’ söylemişti.
GÜNEY KIBRIS: SEVİNDİRİCİ BİR GELİŞME
Güney Kıbrıs Rum Kesimi, “Yavuz” sondaj gemisinin Ada’nın güneybatısındaki faaliyet alanından çekilmesini memnuniyetle karşıladığını açıkladı.
Kıbrıs Rum Kesimi Hükümet Sözcüsü Kiriakos Kusios, aylardır bölgede faaliyet gösteren “Yavuz”un konumunu değiştirip Türk karasularına hareket etmesini “sevindirici bir gelişme” diye nitelendirdi. Kusios, “Ancak Barbaros Hayreddin Paşa gemisi Ada’nın doğusunda çalışmalarına devam ediyor” dedi.
Bu adımın gerilimin yatışmasına katkı sağlayabileceğini belirten Rum hükümet sözcüsü, “Ancak bu sadece gerilimi yatıştırma yönünde bir ilk adım. Bir diğer Türk gemisi ‘Barbaros’, Ada’nın güneydoğusunda sismik araştırma faaliyetlerine devam ediyor” diye konuştu.
Putin’den hipersonik silah açıklaması: ABD yüzünden geliştirdik