Ekonomi
TMSF’den 910 milyon liralık hata


TMSF’ye borçlu bir bankadan yapılacak tahsilat yanlış hesaplandı. Hesaplama hatası borçlu bankadan, borcuna karşılık 116 milyon 363 bin dolar (910 milyon lira) eksik tahsilat yapıldı. Eksik tahsilat yapılan bankanın ismi açıklanmadı.
BOLD – Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) tartışmalı işlemlerine bir yenisi daha eklendi. Bünyesindeki şirketlerin yönetiminde yaşanan sorunlar, yöneticilerine sağladığı kıyaklarla tartışılan fonun, bir alacak hesabında yapılan yanlış, kamuya 910 milyon liraya mal oldu.
BANKANIN BORCU EKSİK HESAPLANDI
Sayıştay’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınan 2019 Denetim Raporu’nda, 116 milyon doların kamu yerine bir sermaye grubunun kasasına girmesine yol açan hesap hatası ele alındı. İsmi açıklanmayan borçlu grup ile fon arasında 1 Şubat 2019 tarihinde imzalanan protokole ilişkin olarak borç hesaplaması yapıldı. Protokolde borç miktarı, 31 Mayıs 2010 tarihinde 1 milyar 563 milyon 457 bin dolar olan borç miktarına yüzde 50 iskonto uygulandıktan sonra grubun yüzde 50 hissesinin satışından elde edilen 232 milyon 726 bin dolar düşülerek hesaplandı. Bu nedeniyle bankanın borcu, 116 milyon 363 bin 208 dolar eksik hesaplandı.
TMSF’NİN BORCU AZALTMA YETKİSİ YOK
Sayıştay’ın raporunda, Bankacılık Kanunu’nun, TMSF’ye takip ettiği alacaklar ile ilgili olarak iskonto da dahil olmak üzere her türlü tasarrufta bulunma yetkisi verdiği belirtilerek, “Ancak bu hükme göre Fon’un sahip olduğu genel yetkinin takipli alacaklara ilişkin olduğunu ve yasal takip akabinde tahsilata dönüşmüş bir alacak için Fon’un alacak miktarını azaltıcı bir tasarrufta bulunma yetkisinin bulunmadığını belirtmek gerekmektedir” denildi. Raporda tahsilatların gerek borçlu gerekse alacaklı bakımından herhangi bir hak kaybına neden olmadan yapılması gerektiğine dikkat çekildi.
CHP, “ŞANSLI” GRUBUN KİM OLDUĞUNU SORDU
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, “Kim bu şanslı sermaye grubu?” sorusunun yanıtlanması gerektiğini bildirerek, “Kamu kaynaklarının yandaşlar için peşkeş çekildiği tek adam rejimi, Sayıştay’ın bulguları üzerinden rahatlıkla görülmekte. Fona borçlu gruptan tahsilat yapılmış ama ödeme sonrası yapılması gereken iskonto, baştan yapılarak 116 milyon 363 bin 208 dolar eksik hesaplanmış. Böyle bir yanlışlık olur mu?” dedi.
Bunlar da ilgini çekebilir
Ziraat Bankasından çalışanlarına 288 milyon lira ‘batık kredi’ payı
Dolara hücum: Halk kur düşüşünü alım fırsatı olarak gördü
Türk bankalarıyla ilgili Fitch’ten ‘ilave risk’ açıklaması
Erdoğan hedef gösterdi, TMSF Akın İpek ve Boydak ailesinin el konulan uçakları satışa çıkardı
Batıkları artan bankalar yeni kredi vermeyi kıstı
Devletin verdiği yardıma, banka el koydu


Yumurta, ayçiçek yağı, un, süt ve süt ürünleri başta olmak üzere gıda fiyatlarına zamlar devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu ise tüketici güven endeksinin ocakta aylık bazda yüzde 4 artarak 83.3’e yükseldiğini açıkladı.
BOLD – TÜİK verilerine göre, tüketici güven endeksi ocakta aylık bazda yüzde 4 artarak 83.3 değerine yükseldi. Hanenin maddi durumu endeksi ocakta yüzde 3.6 azalarak 63.7’ye düştü.
ENDEKS 80.1’DEN 83.3’E ÇIKTI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayına ilişkin tüketici güven endeksini açıkladı. TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, ocakta bir önceki aya göre yüzde 4 arttı. Aralıkta 80.1 olan endeks, ocakta 83.3’e çıktı. Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi aralıkta 66.1 iken, ocakta yüzde 3.6 azalarak 63.7 oldu.
EKONOMİK DURUM BEKLENTİSİ 88.2’YE ÇIKTI
Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi ise aralıkta 78.9 iken, ocakta yüzde 6.3 artarak 83.8’e yükseldi. Aralıkta gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi 82.9 iken, ocakta yüzde 6.5 artarak 88.2 olarak gerçekleşti. Geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi aralıkta 92.6 iken, ocakta yüzde 5.1 artarak 97.3 oldu.


Piyasalar sakin, güne 7.41 liradan başlayan dolar bir önceki kapanışın yaklaşık yüzde 0.1 altında 7.4080’den seviyelerinde, euro 8.9890’dan, sterlin de 10.1570’ten satılıyor. Piyasalar bugün Merkez Bankasının açıklayacağı faiz kararını bekliyor.
BOLD – Dolar, bugün açıklanacak Merkez Bankası faiz kararı öncesinde 7.41 liradan işlem görüyor. Dolar/TL, bir önceki kapanışın yaklaşık yüzde 0.1 altında 7.4080’den seviyelerinde, euro/TL 8.9890’dan, sterlin/TL de 10.1570’ten satılıyor.
TÜRKİYE VE AVRUPA MERKEZ BANKALARININ KARARLARI BEKLENİYOR
Piyasalar, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) kararlarını takip edecek. Veri gündeminin yoğun olduğu bugün yurt içinde tüketici güven endeksi ve haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, inşaat izinleri ve konut başlangıçları ile Philadelphia Fed imalat endeksi verilerinin izleneceğini aktaran analistler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve aşılamaya ilişkin gelişmelerin de piyasaların gündeminde olduğunu dile getirdi.


Kamu işletmelerinin zararları Sayıştay raporlarına da yansıyor. 2019 yılında 23 kamu işletmesi zarar ederken, toplam zarar ise yüzde 24 artarak 13.7 milyar TL oldu. En büyük zarar 5.6 milyar TL ile BOTAŞ’ta meydana geldi.
BOLD – Kamu işletmelerinin mali tablolarındaki bozulma sürüyor. Sayıştay raporuna göre zarar bir yılda yüzde 24 artışla 13.7 milyar liraya çıktı. Sayıştay’ın önceki yıllara göre yaklaşık bir ay gecikmeli olarak açıkladığı Kamu İşletmeleri Genel Raporu’na göre, kamu işletmelerinin 2017 yılında 5,7 milyar TL olan dönem zararı 2019’da 13,7 milyar TL’ye çıktı.
EN BÜYÜK ZARAR BOTAŞ’TA
BirGün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre raporda ülkenin en önemli stratejik kuruluşlarının da aralarında bulunduğu zarar eden kamu işletmeleri ile zararları şöyle: BOTAŞ 5.6 milyar TL, TCDD 2.5 milyar TL, PTT 1.2 milyar TL, TCDD Taşımacılık 1 milyar TL, Türkiye Şeker Fabrikaları 968 milyon TL, ÇAYKUR 635 milyon TL, TEDAŞ 389 milyon TL, TTK Karadon 381 milyon TL, TTK Kozlu 262 milyon TL, TTK Üzülmez 213 milyon TL, TTK Armutçuk 138 milyon TL, TÜDEMSAŞ 101 milyon TL, TTK Amasra 99 milyon TL, Et ve Süt Kurumu 34 milyon TL, Sümer Holding 30 milyon TL, Türkiye Taşkömürü Kurumu 15 milyon TL, PTT Lojistik 9 milyon TL, RAYSİMAŞ 5 milyon TL, Doğusan 2.8 milyon, Arıcak Turizm ve Ticaret 8 milyon TL, Vakıf İnşaat 2 milyon TL.
KÂRLARI DA YARIYA DÜŞTÜ
Mali kuruluşlar hariç kamu işletmelerinin dönem kârı 2017 yılında 13,6 milyar TL’den 2018 yılında 13,8 milyar TL’ye çıktı, ancak 2019 yılında ise yaklaşık yüzde 50’lik azalmayla 7,6 milyar TL’ye geriledi. Bankalarda, net faiz gelirlerinde artış olmasına rağmen, kredi ve diğer alacaklar değer düşük karşılığı ile diğer faaliyet giderlerindeki yüksek oranlı artış nedeniyle 2019 yılı dönem net kârı önceki yıla göre yüzde 13,4 oranında azalarak 12,1 milyar TL’ye düştü.
Kanser tedavisi gören eski Milletvekili Hatice Kocaman tutuklandı


Can kaybı ve vaka sayısında düşüş sürüyor


Pandemide Saray’a kapanan Emine Erdoğan kitap yazdı


Firari 3 saldırgan için yakalama kararı
Popular
- Videohaber1 gün önce
Türkiye’de gazeteciliğin geldiği yer!
- BOLD ÖZEL4 saat önce
9 aylık Saime bebeğin annesi ve babası tutuklandı
- Gündem21 saat önce
Uyuşturucu verdi, tecavüz etti, dayak attı ve serbest bırakıldı
- BOLD ÖZEL7 saat önce
“O peçeteye isimlerimizi değil umutlarımızı yazdık”
- Medya2 gün önce
Gazeteci Cengiz Çandar yakalama kararına isyan etti
- Gündem1 gün önce
Sevgilisinin acı haberini alan Derman hastane koridorunda hayatına böyle son verdi
- BOLD ÖZEL1 gün önce
1.5 ve 4 yaşındaki iki kardeş anneleriyle birlikte karantina hücresinde!
- Ekonomi2 gün önce
Türk tipi ‘Başkanlık’ en çok ekonomiyi vurdu