Dünya
Donald Trump’ın son görevi Türkiye’ye yaptırım olacak


ABD’de Temsilciler Meclisi ve Senato’nun silahlı kuvvetler komitelerinin anlaşmaya varması sonrası Türkiye’ye yaptırımın önü açıldı. Kongre’den geçmesi beklenen tasarı ile Trump, görevi bırakmadan önce Türkiye’ye yaptırım uygulayacak.
BOLD – ABD’de Temsilciler Meclisi ve Senato’nun silahlı kuvvetler komiteleri 740 milyar dolarlık savunma bütçesine onay verdi. Kongre’den bu ay içerisinde geçmesi planlanan bütçe ile birlikte Trump’ın Rusya’dan S-400 satın alan Türkiye’ye yaptırım uygulamasının da önü açıldı.
Senato ve Temsilciler Meclisi’nin kendi versiyonlarını tek metinde birleştiren yasa tasarısının gelecek hafta Kongre’nin iki kanadında da oylanması bekleniyor.
Tasarıda, Başkan’ın Türkiye’ye 30 gün içinde ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası’nda (CAATSA) yer alan 12 yaptırımdan en az beşini uygulaması talep ediliyor.
GÖREVİ BIRAKMADAN YAPTIRIM UYGULAYACAK
Savunma bütçesinin de yer aldığı kararlar resmen onaylanınca Trump’ın önünde Türkiye’ye yaptırım uygulamak için 30 günlük bir süresi bulunuyor. ABD Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) kapsamında 20 Ocak’ta görevi bırakacak Trump’ın görevi bırakmadan önce Türkiye’ye yaptırım uygulaması muhtemel senaryolar arasında yer alıyor. Trump’ın bu bütçeyi veto etme ihtimali bulunuyor, fakat eğer Trump bu yasayı veto ederse askeri personelin maaşlarının ödenmesi de duracak. Bu sebeple Trump’ın bu bütçeyi onaylaması bekleniyor.
TRUMP EN AZ 5 YAPTIRIM UYGULAMAK ZORUNDA
Ankara’nın S-400 savunma sistemi satın alması ABD ile Türkiye arasında gerilim oluşturmuş ve ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırımların önünü açmıştı. ABD’de Kongre de Trump’ın herhangi bir yaptırımda bulunmamasına tepki göstermişti. Anlaşma sağlanan bütçe ve tasarı ile birlikte İngiliz Financial Times, Trump’ın CAATSA kapsamındaki en az 5 yaptırımı uygulamak zorunda olduğunu yazdı.
YAPTIRIMLAR AYRI BİR BÖLÜM OLARAK YER ALDI
Ortak yazılı metinde Türkiye’ye uygulanması gündemde olan yaptırım için ise ayrı bir bölüm yer aldı. Metinde, “Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemi almasına CAATSA kapsamında değerlendirildi ve bu önemli bir gelişme olarak kabul edildi. Dolayısıyla yasanın yürürlüğe girmesinden sonraki 30 gün içerisinde bir yaptırım uygulanması gerekiyor. Eğer Başkan bazı şartların sağlanması durumunda yaptırımları iptal etme hakkına sahip” ifadesi yer aldı.
ABD Başkanı Donald Trump, 2017’de kendi imzasıyla yürürlüğe giren CAATSA yaptırımlarının Türkiye’ye karşı uygulanmasını engellemişti.
Tasarıda, ABD Başkanı’nın Türkiye’de S-400 sistemi bulunmadığını teyit etmesi halinde yaptırımları kaldırabileceği belirtiliyor.
TÜRKİYE’NİN ALDIĞI F-35’LERİ ABD HAVA KUVVETLERİ KULLANACAK
Washington, Rusya’dan S-400 sistemlerinin Temmuz 2019’dan itibaren Türkiye’ye getirilmeye başlanması üzerine Türkiye’yi 2001’den beri ortağı olduğu F-35 savaş uçağı programından çıkartmış, parasını verdiği savaş uçaklarını teslim etmemişti.
NATO S-400’lerin ittifak için tehdit oluşturduğunu ve özellikle F-35’lerin teknik sırlarını tehlikeye atacağını savunuyor
Ulusal Savunma Yetkilendirme Tasarısı, Türkiye’nin programdan çıkarılmadan önce aldığı 6 adet F-35 uçağının ABD Hava Kuvvetleri’nce kullanılmasına da yetki veriyor.
Tutuklu gazeteci yazar Zafer Özcan: Açıkçası hiç bu kadar verimli bir dönem geçirmemiştim
Bunlar da ilgini çekebilir
Çavuşoğlu ve Maas görüştü: AB ilişkilerinde olumlu atmosfer var
Heiko Maas’tan Doğu Akdeniz krizine ilişkin açıklama: Tekrar ateşle oynanmaması gerekir
Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri arasında görüşmeler Brüksel’de başlıyor
Joe Biden’ın yemin töreninde ‘içeriden saldırı’ alarmı
Dünyada göçmenlerin tercih ettiği iki ülke: ABD ve Almanya
İnsan kaçırma Freedom House gündeminde: Türkiye illegal geri getirmelerde lider


Ankara’yı ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüştü. Bakan Çavuşoğlu, “Avrupa’dan da olumlu adımların gelmesi sayesinde (AB’yle ilişkilerde) daha pozitif atmosfer içindeyiz” ifadelerini kullandı.
BOLD – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile ortak basın toplantısı düzenledi.
“Önümüzdeki süreçte Almanya’yla ikili diyalog mekanizmalarımızı canlandırma konusunda mutabık kaldık” diyen Bakan Çavuşoğlu, “Avrupa’dan da olumlu adımların gelmesi sayesinde (AB’yle ilişkilerde) daha pozitif atmosfer içindeyiz” ifadelerini kullandı.
Yunanistan’ın NATO bünyesinde kurulan mekanizma toplantılarına tekrar katılmaya başlamasından memnuniyet duyduğunu belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Yunanistan ile Türkiye arasında çok kez gerginliğe yol açan konular var. Tüm bu konuları nasıl çözeceğimizi Yunanistan ile görüştük.” diye konuştu.
Maas da son dönemde çok sayıda pozitif sinyal olduğu için bu seyahati gerçekleştirmek istediklerini belirterek, “Elbette son yılın Türkiye ile AB arasındaki olaylar bazı izler bıraktı. Ve zor tartışmalarımız oldu Doğu Akdeniz konusunda örneğin. Müttefiklerin savaş gemileri karşı karşıya geldi. Bu tip olayları artık yaşamak istemiyoruz. Bu nedenle bu olumlu sinyallere eşlik etmek bizim için önemli. Barbaros gemisinin Kıbrıs açıklarından çekilmesi de olumlu bir sinyal olarak olumlu tepki uyandırdı tüm taraflar tarafından” dedi.
Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri arasında görüşmeler Brüksel’de başlıyor


Fransa İslam Konseyi, kritik bir karar aldı. Konsey, ‘siyasal İslam’ı reddeden Fransa’da İslam Prensipleri Tüzüğü’nü onayladı. Tüzük, ırkçılık ve Musevi düşmanlığına karşı çıkıyor. Milliyetçi vaazları yasaklıyor.
BOLD – Fransa İslam Konseyi (CFCM), ülkede ilke olarak ‘siyasal İslam’ı reddeden Fransa’da İslam Prensipleri Tüzüğü’nü kabul etti. Tüzüğün önemli maddeleri arasında İslam’ın Fransa’nın değerleriyle uyumlu olması, İslam’ın siyasi amaçlarla araçsallaştırılmasının reddi, devletlerin Fransa’da dinin yaşanmasına müdahale etmemesi ve kadın erkek eşitliği yer alıyor.
Tüzükte kadınlara yönelik sünnet, kızların zorla evlendirilmesi ve gelinler için bekaret sertifikası gibi uygulamalar eleştiriliyor. Irkçılık ve Musevi düşmanlığına karşı çıkılan tüzükte, camilerde yabancı ülkelerin rejimlerinin savunulmasına yönelik milliyetçi vaazlar verilmesi de eleştiriliyor.
CFCM’nin bünyesindeki federasyon, söz konusu tüzüğün içeriğini görüşüp onaylamak için toplantı düzenlemişti.
Je salue le travail entamé par le culte musulman français qui condamne clairement l’islam politique.
C’est une avancée très significative, voulue par @EmmanuelMacron, pour tous les musulmans français et donc pour la France. pic.twitter.com/yanfwUwHLV— Gérald DARMANIN (@GDarmanin) January 16, 2021
Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter hesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada, CFCM’in yaptığı çalışmadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Emmnanuel Macron’un istediği, Fransa’daki Müslümanlar ve dolayısıyla Fransa için anlamlı bir gelişmedir.” ifadesini kullandı.
Macron, Fransa’da, Hazreti Muhammed’i tasvir ettiği belirtilen karikatürü öğrencilere gösterdiği gerekçesiyle bir lise öğretmeninin başı kesilerek öldürülmesinin ardından CFCM’den kasım ayında bu tür bir tüzük hazırlamasını istemişti
CFCM, Kasım 2020’de Macron ile yapılan görüşmede Ulusal İmamlar Konseyi’nin (CNI) kurulmasına karar verilmişti. Bu kurumun imamların dini bilgilerine, öğretim becerilerine ve insani niteliklerine göre görevlerini yerine getirme konusunda onay süreci oluşturacağı aktarılmıştı.
Fransa, Avrupa’da en fazla Müslümanın yaşadığı ülkeler içinde ilk sırada. Fransa’da çoğu Kuzey Afrikalı 6 milyonun üzerinde Müslüman yaşıyor.
Dünya
Facebook Türkiye’ye temsilci atayacak: İlkelerimize aykırılık istenirse geri çekeriz


Facebook, yeni düzenlemeler doğrultusunda Türkiye’de temsilci olarak bir tüzel kişilik atama sürecini başlatmaya karar verdi. Şirketten yapılan açıklamada “İlkelerimize aykırılık istenirse temsilcimizi geri çekeceğiz” denildi.
BOLD – Facebook, Türkiye’ye temsilci atama sürecini başlatmaya karar verdiklerini açıkladı. Sosyal medya devinden yapılan açıklamada, “Yasadan etkilenen diğer bazı şirketler gibi, yeni düzenlemeler doğrultusunda Türkiye’de temsilci olarak bir tüzel kişilik atama sürecini başlatmaya karar verdik” denildi.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VE İNSAN HAKLARI VURGUSU
Facebook’tan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
- Aldığımız karar, Facebook Topluluk Standartları’nı ya da devlet kurumları tarafından yapılan içerik kaldırma taleplerinin incelenme süreçlerini değiştirmiyor.
- Dolayısıyla, bu ilkelere uygun olmayacak bir şekilde hareket etmemiz için ısrar edilmesi halinde temsilcimizi geri çekeceğimizi belirtmek isteriz.
- Devletten gelecek talepleri, bu ilkelerimizin yanı sıra Küresel Ağ Girişimi (Global Network Initiative) üyeliğimizin getirdiği sorumluluklarımız doğrultusunda ve Birleşmiş Milletler’in İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri’ne uygun şekilde incelemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz.
- Ayrıca kısıtladığımız içeriklerin detaylarını mevcut şeffaflık süreçlerimize uygun bir şekilde paylaşmayı sürdüreceğiz.
- Türkiye’de yaşayan insanların ifade özgürlüğünün ve diğer insan haklarının korunmasına dair bağlılığımızın değişmeyeceğini kamuoyunun bilgisine sunarız.
İngiltere: Çin’in Uygurlara yönelik insan hakları ihlalleri soykırım sınırına yaklaşıyor


Fuat Avni davasında karar


İktidardan gitmemek için göze alamayacakları hiçbir şey yoktur


Vatandaşı yokluktan sokakta donarak ölen Türkiye bakın dışarıya ne kadar hibe gönderdi
Popular
- Videohaber2 gün önce
Adem Yavuz Arslan: Nereden çıktı bu kadar ‘Fetö’cü general’?
- Spor1 gün önce
Enes Kanter takımını zafere taşıdı: Nurkiç’in eli kırıldı
- Gündem13 saat önce
110 gün işkence gören Zabit Kişi’nin suç duyurusunu sümen altı ettiler
- Videohaber2 gün önce
Üç Kurt: Bahçeli, Çakıcı ve lider
- Gündem12 saat önce
Tutuklu avukat Metin Yücel korona nedeniyle hayatını kaybetti
- Gündem1 gün önce
Furkan Vakfı: Karanlık bir yerden düğmeye basıldı
- Ekonomi2 gün önce
Vatandaşın parası ‘itibar’a gidiyor: İki yeni saray için 740 milyon TL
- Ekonomi2 gün önce
Türkiye gıda enflasyonunda OECD birincisi ve dünya ikincisi oldu