Avrupa İlaç Ajansı, ABD’li şirketin geliştirdiği Moderna aşısına onay vermedi. İsrail ise aşının kullanımını onayladı. Oxford/AstraZeneca aşısı İngiltere’den sonra Meksika’da da kullanım onayı aldı.
BOLD – Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA), Moderna tarafından üretilen koronavirüs aşısına onay verilmesi amacıyla gerçekleştirdiği toplantıda anlaşma sağlanamadı.
Avrupalı yetkililer, Moderna tarafından geliştirilen aşı konusunda, hala yanıtlanması gereken çok fazla soru olduğunu belirtiyor.
AB üyesi 27 ülkeden temsilcilerin yer aldığı Avrupa İlaç Ajansı İnsani İlaçlar Bilimsel Komitesi (CHMP), ABD’li ilaç şirketinden gelecek bilgiler doğrultusunda, Kovid-19’a karşı geliştirilen aşının Avrupa’da kullanımına yönelik onay başvurusunu Çarşamba günü yeniden ele alacak.
İSRAİL, MODERNA AŞISINA RUHSAT VERDİ
Koronavirüs salgınına karşı yoğun bir aşı kampanyasının sürdürüldüğü İsrail’de, BioNTech-Pfizer aşısının ardından, Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna tarafından üretilen aşıya da ruhsat verildi. Böylece Moderna aşısı ilk kez Kuzey Amerika dışında bir ülkede ruhsat almış oldu.
İsrail Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Moderna ile 6 milyon doz aşı için anlaşma yapıldığı ve ilk sevkiyatın ocak ayı içinde olacağı bildirildi. Moderna da, BioNTech-Pfizer aşısı gibi mRNA teknolojisi ile geliştirildi.
Şu ana dek yalnızca Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada’da ruhsat alan Moderna aşısına böylece ilk kez Kuzey Amerika dışında bir ülkede ruhsat verildi.
İSRAİL, AŞILAMADA ÖNDE GİDİYOR
Bu arada yaklaşık 9,3 milyon nüfusa sahip Orta Doğu ülkesi İsrail’de, eylül ayından bu yana ilk kez günlük vaka sayısı 8 bini aştı. İsrail Sağlık Bakanlığı’nın Salı günü yaptığı açıklamada, 24 saat içinde 8 bin 308 vaka tespit edildiği bildirildi. Bu rakam, salgının başlangıcından bu yana üçüncü en yüksek sayıya tekabül ediyor.
Salgının daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla aralık ayında kısmi sokağa çıkma yasağı uygulamasına geçilen ülkede Netanyahu hükümetinin daha sert tedbirler konusunda bu hafta içinde bir karar vereceği belirtiliyor.
İsrail’de halihazırda devam eden aşı kampanyasında, göre şu ana dek 1,4 milyon kişiye aşı yapıldı. İsrail, nüfusuna oranla en çok aşı yapan ülke konumunda. İsrail’de halkın yüzde 10’dan fazlası aşılanmış durumda.
Bugüne dek BioNTech-Pfizer aşısının kullanıldığı ülkede, ruhsat alan Moderna aşısının da kampanya kapsamında devreye girmesi bekleniyor.
MEKSİKA’DAN OXFORD/ASTRAZENECA AŞISINA ONAY
Meksika, Oxford Üniversitesinin ilaç firması AstraZeneca iş birliğinde geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının ülkede acil kullanımına onay verdi.
Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, ay ortasına kadar salgına karşı ön saflarda mücadele veren 700 bini aşkın sağlık çalışanını aşılamayı planladıklarını bildirdi.
Meksika, anlaşma kapsamında Oxford-AstraZeneca’dan 77,4 milyon doz aşı satın almayı planlıyor. Hükumet, şimdiye kadar yaklaşık 30 bin sağlık çalışanına Kovid-19 aşısı yapıldığını ve 116 milyon Meksikalıya ücretsiz olarak aşı yapılmasının amaçlandığını bildirdi.
Ülkede geçen hafta ABD’li ilaç şirketi Pfizer ve Alman BioNTech’in Kovid-19’a karşı geliştirdiği aşı uygulanmaya başlamıştı. Meksika böylece Latin Amerika ülkeleri içinde Kovid-19’a karşı aşılama kampanyasını ilk başlatan ülke olmuştu.
Ülkede 1 milyon 455 bin 219 kişi Kovid-19’a yakalanırken 127 bin 757 kişi yaşamını yitirdi.
Cezaevinde kanser oldu, iki kere ameliyat edildi, defalarca çıplak aramaya maruz bırakıldı