Ekonomi
Dünyadaki yeni kriz faiz kararı arifesindeki Türkiye’yi nasıl etkiler?


FED’in tahvil alım kararı ve Çinli gayrimenkul şirketi Evergrande’nin temerrüde sürüklenmesi dünyayı yeni bir ekonomik krizin eşiğine getirdi. Ekonomi uzmanı Turhan Bozkurt, büyük çöküşü anlattı.
BOLD – Amerikan Merkez Bankası FED’in tahvil alımlarını azaltmaya yönelik hamlesi ve Çinli gayrimenkul şirketi Evergrande’nin 300 milyar doları bulan borcu ve akıbetinin belirsizliği dünya piyasalarında tam bir çöküşü neden oldu. Dünya borsalarında hisse senetleri olağandışı değer kaybederken kripto para birimleri de büyük değer kaybetti. Morgan Stanley stratejistlerine göre, en kötü senaryoda New York Borsası’nda işlem gören hisse senetleri yüzde 20 değer kaybedebilir.
Dünyada yaşanan 2008 krizini andıran gelişmeleri ekonomi yazarı Turhan Bozkurt YouTube kanalında değerlendirdi. Doların güçlendiğini belirten Bozkurt, “Dolar 8,80 TL rekorunun eşiğinde. Euro 10,23 TL’ye kadar yükseldi. Borsa İstanbul’da (BİST) işlem gören hisseler çakıldı. BİST 100 endeksi, yüzde 2 değer kaybetti. Bankalardaki kayıplar daha dramatik. Bitcoin ve Ethereum başta olmak üzere kripto paralar da çöktü. Altının ons fiyatı 1.750 dolar kritik eşiğinin üzerinde Amerikan Merkez Bankası’nın kararını bekliyor” dedi.
AĞBAL’IN MESAJI
Naci Ağbal’ın faiz kararının hemen öncesi verdiği faiz mesajına değinen Turhan, “Görevden alınan Naci Ağbal, 6 ay sonra, faiz kararının verileceği toplantının arifesinde selefi Şahap Kavcıoğlu’na ‘Faizi indirme!’ mesajı verdi. ‘Zaman ayarlı’ manidar mesajın Saray ya da Merkez Bankası nezdinde bir hükmü yok. Faizi yüzde 19’a çıkardığı için 20 Mart’ta Erdoğan tarafından Merkez Bankası Başkanlığı’ndan azledilmişti. Naci Ağbal, 8 Kasım 2020’de Merkez Bankası Başkanlığı’na getirildiğinde ilk iş olarak Londra ile temasa geçti. ‘200-300 baz puan reel faiz vereceğiz’ sözü faiz lobisinden başka kimseye yaramadı. Net rezervlerin -50 milyar dolara gerilemesine ve güvenin tarumar edilmesine aldırış etmeden sadece yüksek reel faizle dolar/TL kurunu düşürebileceğin zannetti” diye konuştu.
Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak için ABD’de bulunduğunu hatırlatan Bozkurt, “ABD Başkanı Joe Biden ile Erdoğan arasında herhangi bir görüşme yok. ‘Amerika’dan dolar gelecek, Borsa İstanbul coşacak’ sözlerini kale almayın” dedi.
İlginizi Çekebilir
-
Hükumetin yeni hamlesi bankacıların uykusunu kaçırıyor
-
Metropoll’e göre Erdoğan ikinci turda da kazanamıyor
-
Resmi Gazete’de ilginç karar: Merkez Bankası’na haciz mi gelecek?
-
Dolar kurunda 15 lira duvarı yıkılmak üzere
-
FED’den 22 yıl sonra gelen faiz kararı
-
Yaşlı kadının açlık isyanı milletvekillini ağlattı
Ekonomi
Kayyumlara dokunulmazlığa Akın İpek’ten tepki: Hani şirketler çok iyi yönetiliyordu?


TMSF’nin el koyduğu şirketlere atanan bürokratlara dokunulmazlık kazandıracak düzenlemeye iş insanı Akın İpek’ten tepki geldi. “Hani kayyımlar çok iyi, çok düzgün yönetiyordu?” diye soran İpek, yapılanların organize suç olduğunun altını çizdi.
BOLD – AKP’nin kayyumları koruma altına alacak olan yasal düzenlemesine iş insanı Akın İpek’ten tepki geldi. Kayyımların yaptığı hukuksuz işlere dikkat çeken İpek, yapılanların organize suç olduğunu kaydetti.
NEDEN DOKUNULMAZ OLMAYA İHTİYAÇLARI VAR?
TMSF tarafından el konulan şirketlere atanan kayyımların dokunulmazlık zırhı ile korumaya alınmasına el konulan Koza İpek Holdingin eski Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek tepki gösterdi. “Hani kayyımlar çok iyi, çok düzgün yönetiyordu kamu görevi yaptıkları şirketleri! Başkasının şirketine girip her istediğini yapabilen kayyımın neden dokunulmaz olmaya ihtiyacı var?” diye soran İpek, şu paylaşımda bulundu:
YAPMAMALARI GEREKEN FECİ İŞLER YAPTILAR
“Kayyımların ne yaptığına bakmadan, ‘üstlenilen’ kaybın tümünü neden devlet ödesin? Bu yasa şu demek: “Kayyımlar bizim talimatımızla, olmamaları gereken yerlerde, yapmamaları gereken feci işler yaptılar. Hesap verme imkanı olmadığından, bu arkadaşlarımızı korumaya aldık.”
ORGANİZE SUÇ BU
Yapılanların organize suç olduğunu vurgulayan İpek, “Organize suç bu… Ben kendi şirketimde dahi yaptıklarımdan sorumlu iken, şirketlerime paldur küldür giren şahıslar yaptıklarından sorumlu olmayacaklarmış. Canlarım benim…”
Hani kayyımlar çok iyi, çok düzgün yönetiyordu “kamu görevi yaptıkları” şirketleri.
Başkasının şirketine girip her istediğini yapabilen kayyımın neden dokunulmaz olmaya ihtiyacı var?
Kayyımların ne yaptığına bakmadan, “üstlenilen” kaybın tümünü neden devlet ödesin? https://t.co/nXmjnKucTD
— Akın İpek (@akinipek01) May 23, 2022
Yunanistan’a ulaşan sığınmacıları, Türkiye’ye çalışan çete geri itti


TMSF’nin el koyduğu şirketlere atanan bürokratlara dokunulmazlık kazandıracak düzenleme, Meclis gündemine geliyor. TMSF bünyesindeki şirketlerin yönetimindeki kayyumlar, zarara neden olursa izinsiz yargılanamayacak. Ortaya çıkan zarardan da sorumlu olmayacaklar.
BOLD – TBMM bu hafta geçen hafta ilk beş maddesi kabul edilen ekonomi alanındaki düzenlemeleri içeren torba kanun teklifi olacak. Teklifle iktidarın kaybettiği belediyelerin gelirleri azalacak, TMSF’nin el koyduğu şirketlere de çeşitli istisnalar tanınacak. Düzenleme ile kayyumlar atandıkları şirketlerde oluşacak zararlardan sorumlu olmayacaklar.
ORTAYA ÇIKAN ZARARI KAMU ÜSTLENECEK
TBMM Genel Kurulu’ndaki torba teklifin bu haliyle yasalaşması durumunda, devlet memuru statüsünde olmayan ancak TMSF bünyesinde yer alan ve elden çıkarılmaya hazırlanan şirketlere atanan bürokratlara dokunulmazlık getirilecek. Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre TMSF bünyesindeki satış iddialarının merkezinde yer alan yüzlerce şirketin yönetimine getirilen ancak kamu zararına neden olan bürokratlar, izin alınmadan yargılanamayacak ve ortaya çıkan zararı da kamu üstlenecek.
ŞİRKETLER KAMU DENETİMİNİN DIŞINA ÇIKARILACAK
Teklifle, TMSF bünyesinde bulunan, fon tarafından kurulan ya da fonun sonradan devraldığı şirketlere de çeşitli istisnalar getiriliyor. Teklife göre, kamu şirketlerine uygulanan mevzuat kısıtlamaları ve Rekabetin Korunması Kanunu dışındaki kanunlar, fon şirketleri için uygulanamayacak. Fona sonradan devredilen kayyum şirketleri, kamu denetiminin dışına çıkarılacak.
AKP KAYBETTİĞİ BELEDİYELERİN GELİRLERİNİ KESECEK
Teklifte, belediyelere de çeşitli kısıtlamalar getiriliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca yapımı tamamlanarak büyükşehir belediyelerine devredilen metro projeleri için merkezi yönetim bütçesinden harcanan tutarlar, belediyelerin genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylarının azami yüzde 5’i oranında tahsil edilecek. Bu da belediye gelirlerinde yüz milyonlarca TL’lik azalmaya neden olacak.
713 ŞİRKETE KAYYUM ATANDI
Tasarruf sahiplerinin haklarını korumak ve yolsuzlukların önüne geçmek için faaliyet göstermekle görevlendirilen TMSF, 713 şirkette kayyum olarak görevlendirildi. TMSF’nin kayyumluk yaptığı şirketler arasında, Koza, Boydak, Naksan Plastik, Aynes Gıda, Bank Asya ve Aydınlı Grup da bulunuyor. Milyarlık şirketler yandaşlar için arpalık haline getirilirken, birçok şirket atanan kayyumların kusurları nedeniyle zarar ediyor.
Bozdağ’dan sosyal medya soruşturmalarının püf noktası: “Tweet attı diye…”


Merkez Bankası piyasa katılımcıları anketinde yıl sonu dolar ve enflasyon beklentisi arttı. Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 46,44’ten yüzde 57,92’ye çıkarken, 16,85 olan dolar beklentisi de 17,57’ye yükseldi.
BOLD – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mayıs ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketini yayımladı. Piyasa katılımcıları yıl sonunda enflasyonun yüzde 57,92 seviyesine çıkmasını öngördü. Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi ise 17,57 oldu.
ENFLASYON BEKLENTİSİ ARTTI
Merkez Bankası, piyasa katılımcıları anketini yayımladı. Piyasa katılımcıları yıl sonunda enflasyonun yüzde 57,92 seviyesine çıkmasını öngördü. Bir önceki anket döneminde yıl sonu beklentisi yüzde 46,44 olarak belirlenmişti. 12 ay sonrası enflasyon beklentisi ise yüzde 33,28 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 17,68 ve yüzde 19,54 olarak gerçekleşti.
BÜYÜME BEKLENTİSİ YÜZDE 3.3’E DÜŞTÜ
Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 16,85 iken, bu anket döneminde 17,57 oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 17,84 TL ve 18,47 TL olarak kaydedildi. Katılımcıların 2022 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 3,2 iken, bu anket döneminde yüzde 3,3 olarak gerçekleşti. 2023 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 4 oldu.
Adana’da AKP’nin başörtüsü oyunu: Furkan gönüllüsü kadınları bu sefer başörtüsüzlere dövdürdüler



Darbeyse sivil darbe budur: Peki Türkiye nasıl kurtulur?


Domatesi sayarak alan vatandaşa Erdoğan’dan uzay müjdesi


S 400’ün artçıları Erdoğan’ın sinirlerini bozdu: “Artık benim için Miçotakis diye biri yok”
Öne Çıkanlar
-
BOLD ÖZEL2 days önce
Yunanistan’a ulaşan sığınmacıları, Türkiye’ye çalışan çete geri itti
-
Dünya11 hours önce
İşkenceciler için hesap vakti: Erdoğan Rejimine Lahey yolu göründü
-
Gündem1 day önce
Adana’da polis zulmü tam gaz: Kızlar yine stres attı
-
Dünya18 hours önce
Dışişleri Bakanlığı çalışanları, kontörlü hattan arandıkları iddiasıyla gözaltına alındı
-
Analiz1 day önce
Adana’da AKP’nin başörtüsü oyunu: Furkan gönüllüsü kadınları bu sefer başörtüsüzlere dövdürdüler
-
Videohaber2 days önce
Reis’in infaz listesi! Erdoğan’ın hedefinde kim var?
-
Gündem2 days önce
AKP’nin etkinliğine katılan öğrencileri taşıyan otobüs devrildi: 3 ölü, 41 yaralı
-
Gündem2 days önce
Yazarlar, okurlarıyla Köln’de buluşuyor