BOLD – Türkiye’nin kritik seçimleri öncesi iki uluslar arası haber ajansı grev kararı aldı. AFP’deki gazeteciler 3 Mayıs’ta grev yapacak. Reuters pazarlıklarda anlaşma çıkmazsa 11 Mayıs’ta gireve gidecek.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile uluslararası Reuters ajansının temsilcileri arasında Ocak ayında başlayan görüşmelerde uzlaşma sağlanamasının ardından ajansın Türkiye bürosu greve gitme kararı aldı.
11 MAYIS’TA GREVE BAŞLAYACAK
VOA News’e konuşan TGS yetkilileri, İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nün atadığı arabulucu ile yapılan görüşmelerin sonuç vermediğini, grev kararını astıktan sonra işverenin bir hafta içinde teklifle ilgili olumlu dönüş yapmaması halinde çok büyük ihtimalle Mayıs ayında greve gidileceğini söyledi. Bir Reuters çalışanı da “İşverenin önerisi yüzde 25 artış, biz ise yüzde 135 istiyoruz. Bu dışarıdan bakınca çok yüksek gibi gelebilir. Ama Reuters bünyesi içinde çok düşük maaşlara çalışanlar var. Üstelik Türkiye’de 2 yıldır çok yüksek enflasyon altında alım gücümüz eridi. Biz anlaşmak istiyoruz ama işveren teklifini güncellemezse 11 Mayıs’ta grev kaçınılmaz” dedi.
Thomson Reuters ile TGS arasında ikinci dönem toplu iş sözleşmesi 1 Nisan 2021 yılında imzalandı. İki yıllık sözleşmenin süresi 1 Nisan’da doldu. Uluslararası haber ajansının Ankara ve İstanbul bürolarında toplu iş sözleşmesi kapsamında toplam 19 çalışanı bulunuyor.
AFP DE 3 MAYIS’TA GREV KARARI ALDI
Bu arada benzer bir süreç Fransız haber ajansı AFP’de de yaşanıyor. TGS, Thomson Reuters’la benzer tarihlerde masaya oturduğu AFP yönetimiyle yaptığı toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden de uzlaşmazlıkla ayrıldı. Yasal sürecin tamamlanmasının ardından Fransız haber ajansının İstanbul bürosunda çalışan 8 gazeteci Dünya Basın Özgürlüğü Günü olan 3 Mayıs’ta greve çıkacak.
Geçtiğimiz Salı günü grev kararını kamuoyuna duyuran TGS Yönetim Kurulu, AFP yönetiminin Türkiye’deki enflasyon seviyesini dikkate almak istemediğini dile getirdi. TGS yayınladığı yazılı açıklamada, “Geçtiğimiz hafta üç aydan fazladır devam eden müzakerelerde, Türkiye’de tüm çalışanları derinden etkileyen ekonomik krizi görmezden gelen, her ne kadar haberlerini yapıp tüm dünyaya duyursalar da gerçek enflasyon oranlarını konuşmak istemeyen bir yaklaşım ile karşı karşıya kaldık. Bu noktaya gelmemek için sendika olarak elimizden gelen tüm çabayı sarf etmemize rağmen maalesef aynı karşılığı bulamadık. AFP yönetimini çalışanlarının ücretlerini hak ettikleri seviyeye çekmeye ve bu süreci grev yaşanmadan bitirmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
BBC DE GREVE GİTMİŞTİ
Türkiye’de medya sektöründe uzun yıllar sonra ilk kez BBC’nin İstanbul ofisi greve yapmıştı. 14 Ocak 2022’de greve çıkan BBC Türkçe, BBC İzleme Servisi ve BBC Dünya Servisi Haber Dairesi’nin İstanbul ofis çalışanları 15 gün iş bırakmıştı. Yapılan görüşmelerde yüzde 32 ücret artışında anlaşma sağlanınca toplu iş sözleşmesi imzalandı ve grev 29 Ocak 2022’de son buldu.