BOLD – Sudan’da ilan edilen üç günlük ateşkese rağmen çatışmalar yer yer devam ederken, Sudan Sağlık Bakanlığı, ordu ile paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri (HDG) arasındaki çatışmalarda 512 kişinin öldüğünü açıkladı.
BBC, ülkenin en büyük kenti Umm Durman’da, televizyon ve radyo binalarının çevresinde çatışmalar yaşandığını bildirdi. Ülkede benzin sıkıntısı sürerken insanların sağlık hizmetlerine erişemediğini, para ve yiyecek bulamadığını belirtiliyor.
Sudan ordusuyla Hızlı Destek Güçleri adlı milis gücü arasında ilan edilen ateşkes Türkiye saatiyle Salı 01.00’de yürürlüğe girmişti. Sudan’ın ordusunun komutanı Orgeneral Abdülfettah el Burhan’ın, süresi Cuma 01.00’de dolacak ateşkesin 72 saat daha uzatılmasına onay verdiği belirtiliyor.
Reuters ajansına göre ülkenin fiilen devlet başkanı olan Abdülfettah el Burhan, Doğu Afrika bloku Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi’nin (IGAD) önerisini olumlu karşıladı. IGAD’in önerisi Sudan ordusu ve Hızlı Destek Güçleri temsilcilerinin ateşkesin ayrıntılarını görüşmek üzere Güney Sudan’ın Juba kentinde bir araya gelmesini öngörüyor. Abdüfettah el Burhan ile yardımcısı, HDG lideri Orgeneral Mohamed Hamdan Dagalo arasındaki iktidar mücadelesinde 15 Nisan’da çatışmalar patlak vermişti.
ÇETELER, BOŞALTILAN EVLERİ YAĞMALIYOR
Başkent Hartum ve Umm Durman’da halkın yiyecek ve içme suyu bulmakta zorluk yaşadığı bildiriliyor. Kentte zaman zaman patlama ve silah sesleri duyuluyor. Buna rağmen, durum önceki günlere göre daha sakin ve tahliyeler devam ediyor. Çeteler, boşaltılan ev ve binaları yağmalıyor, arabaları hedef alıyor. Yerel halk ateşkesten sonra ne olacağı konusunda kaygılı. İki taraf da birliklerini başka bölgelere kaydırmasına rağmen barikatları terk etmedi.
Hem ordu hem de HDG, havaalanları ve askeri karargahlar gibi stratejik yerlerin kendi kontrollerinde olduğunu öne sürüyor. Ülkede internet çalışmıyor. Telefon hatları da kötü.
Sudan Sağlık Bakanlığı, ordu ile HDG arasında 15 Nisan’da başlayan çatışmalarda düne kadar 512 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, çatışmalarda 4 bin 193 kişinin de yaralandığı belirtildi. Ancak gerçek sayının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.
Yalnızca Hartum eyaletinde bu sürede 169 kişinin öldüğü, 2 bin 403 kişinin yaralandığı, çatışmanın taraflarıyla hastane ve sağlık merkezlerinden uzak durmaları konusunda görüşme sağlandığı aktarıldı. Bazı hastanelerin kapatıldıktan sonra hizmete geri döndüğü, ilaç tedariki ve hastalık kontrolü noktasında Dünya Sağlık Örgütü ve ülkede faaliyet gösteren çeşitli kuruluşlarla koordinasyon içerisinde olunduğu ifade edildi.
14 HASTANE BOMBALANDI, 19 HASTANE ZORLA BOŞALTILDI
Sudan Doktorlar Sendikası ise çatışma hattına yakın bölgelerdeki hastanelerin yüzde 72’sinin çalışmalarını durdurduğunu açıkladı. Sendikanın Facebook hesabından yapılan açıklamada, “Başkent ve eyaletlerdeki 82 hastaneden 59’u hizmet dışı kaldı” denildi. Sendika, 14 hastanenin bombalandığını, 19 hastanenin ise zorla boşaltıldığını bildirdi.
ON BİNLERCE KİŞİ, GÜNEY SUDAN’A SIĞINDI
Güney Sudan İnsani İşler Bakanı Albino Akol Atak, komşu ülke Sudan’dan ülkesine sığınan kişilerle ilgili güncel bilgileri paylaştı. Atak, nisan ayının ortasından itibaren çoğunluğu Güney Sudanlı olmak üzere 16 bin kişinin Güney Sudan’a giriş yaptığını belirtti. İki ülke sınırında 12 sınır geçiş noktası üzerinden girişlerin sağlandığını aktaran Atak, Güney Sudan’a sığınanlar arasında başka ülke vatandaşlarının da olduğunu söyledi. Atak, komşu ülke Sudan’daki çatışmalar nedeniyle en az 40 bin kişinin Güney Sudan’a geçeceğini tahmin ettiklerini ifade etti.
Sudan’ı 30 yıl yöneten Devlet Başkanı Ömer El Beşir, 2019’da devrilmişti. Ülke, Ekim 2021’de bu kez Abdülfettah el Burhan’ın yönetimindeki ordunun sivil bir hükümeti devirmesine öncülük etmesinden bu yana siyasi bir kargaşa içinde. Sudan ordusu, Ekim 2021’deki darbeden bu yana ülkeyi Egemenlik Konseyi aracılığıyla yönetiyor. Konsey Başkanı Orgeneral Burhan, Başkan Yardımcısı ise Dagalo.
Darbe sonrası Hartum’da düzenli olarak demokrasi yanlısı protesto gösterileri düzenleniyor. Sudan’da sivil yönetime geçiş önerisi, Hızlı Destek Güçleri’ni orduya entegre etme takvimi nedeniyle suya düşmüştü. Hızlı Destek Güçleri bu süreci 10 yıl ertelemek istemiş ordu ise sürecin 2 yıl içinde tamamlanmasını talep etmişti.