BOLD – Yargıtay’ın kendisi hakkında örgüt üyeliği suçunu bozmasının ardından yeniden duruşması yapılan sanatçı Atilla Taş için, 9 yıl önce atmış olduğu tweetlerden dolayı 6 yıl 1 ay hapis cezası istendi.
Atilla Taş’ın yargılandığı davada mütalaa açıklandı. İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan Atilla Taş adına avukatı Sevgi Kalan Güvercin katıldı.
Duruşmada esasa ilişkin görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, tüm dosya kapsamı ve Yargıtay’ın bozma ilamı dikkate alındığında, sanığın örgütle organik bağ kurduğuna dair yeterli delil bulunmadığı, eylemlerinin “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” ve “devletin kurum ve organlarını alenen aşağılama” suçu kapsamına girdiğini belirtti.
Mütalaada, sanığın kullandığı Twitter hesabı üzerinden 3 Temmuz 2014’te bir paylaşım, 15 Temmuz 2014’te ise yaptığı iki ayrı paylaşıma o dönem Başbakan olan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği kaydedildi. Sanığın Twitter hesabından 5 Ocak 2015’te “İŞİD birini kaçırırsa kimse korkmasın! MİT hemen alır gelir, ne de olsa yabancı sayılmazlar birbirlerine?” şeklinde tweet attığı belirtilen mütalaada, sanığın bu paylaşımının ise “devletin kurum ve organlarını alenen aşağılama” suçunu oluşturduğu bildirildi.
Mütalaada, sanığın “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı zincirleme şekilde alenen hakaret” ve “devletin kurum ve organlarını alenen aşağılama” suçlarından 1 yıl 11 ay 15 günden 6 yıl 1 aya kadar hapsi istendi. Taş’ın avukatının mütalaaya karşı savunma hazırlamak için süre istemesi üzerine duruşma ertelendi.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi 6 Mart 2020’deki kararında, Atilla Taş’ın da aralarında olduğu 6’sı tutuklu 8 sanık hakkındaki hükmü farklı nedenlerle bozmuş, diğer sanıklar yönünden de kısmen bozma ve onama kararı vermişti. Bozma hükmünün ardından tahliye taleplerini değerlendiren İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Mart 2020’de tutuklu 6 sanığın tahliyesini kararlaştırmıştı. Mahkeme heyeti, yapılan ilk celsede 8 sanıkla ilgili bozma kararına uyulmasına yönelik hüküm kurmuştu. Mahkeme heyeti, sanık Atilla Taş’ın dava dosyasının diğer sanıklarla birlikte görülmesini gerektirecek bir yönünün bulunmadığına karar vermiş, hakkındaki “cumhurbaşkanına hakaret” suçu yönünden Adalet Bakanlığından yargılama izni cevabının beklenmesi ve diğer sanıklarla ilgili delillerin toplanmış olması nedeniyle dosyasının ayrılmasına hükmetmişti.