BOLD – Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gazze Şeridi’nde kıtlığın kapıda olduğu konusunda uyararak, Gazze’ye daha fazla gıdanın girmesine izin verilmediği sürece bir milyondan fazla insanın felaket düzeyde bir açlıkla karşı karşıya kalmasının beklendiğini bildirdi.
WHO tarafından dün akşam yapılan açıklamada, “Gazze Şeridi’nde insanlar ölüyor ve çok sayıda hasta insan var. Gazze’ye daha fazla gıda girmesine izin verilmediği sürece bir milyondan fazla insanın felaket düzeylerinde açlıkla karşı karşıya kalması bekleniyor” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada ayrıca, “Gıda, su ve diğer temel malzemelerin dağıtımında ciddi ve acil bir artış olmazsa koşullar kötüleşmeye devam edecek. Neredeyse tüm aileler her gün öğün atlıyor ve yetişkinler de çocukların yiyebilmesi için öğünlerini azaltıyor” denildi.
WHO, mevcut durumun Gazze’deki binlerce kişinin yaşamı ve sağlığı üzerinde uzun vadeli etkileri olacağı konusunda uyararak, İsrail’e daha fazla geçiş açması ve Gazze’ye su, gıda ve tıbbi malzeme girişini hızlandırması çağrısında bulundu.
Famine in Gaza is imminent, with immediate and long-term health consequences
The latest analysis from the Integrated Food Security Phase Classification (IPC) partnership released today warns that the situation in #Gaza is catastrophic, with northern Gaza facing imminent famine… pic.twitter.com/ZTQL4aIilj
— World Health Organization (WHO) (@WHO) March 18, 2024
Dünya Gıda Programı (WFP) ise dün yaptığı açıklamada, Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) raporuna göre Gazze’nin kuzeyinde kıtlığın kapıda olduğu ve Mayıs ayına kadar kıtlığın beklendiği konusunda uyardı. WFP, söz konusu rapordan alıntı yaparak, Gazze’de 1,1 milyon insanın gıda stoklarını tamamen tükettiğini ve ‘felaket derecesinde açlık’ çektiğini belirtti. IPC raporuna göre bu, IPC tarafından şimdiye kadar kaydedilen felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıya kalan en fazla insan sayısı.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus de, “IPC duyurusu Gazze halkının karşı karşıya olduğu vahim durumu yansıtmaktadır” dedi. Tedros Adhanom Ghebreyesus, şu ifadeleri kullandı: “Bu krizden önce Gazze’de nüfusu beslemeye yetecek kadar gıda vardı. Yetersiz beslenme nadir görülen bir durumdu. Şimdi ise insanlar ölüyor ve çok daha fazlası hastalanıyor. Gazze’ye önemli ölçüde daha fazla gıda girmesine izin verilmezse bir milyondan fazla insanın felaket boyutunda açlıkla karşı karşıya kalması bekleniyor. Son aylardaki çatışmalardan önce, 5 yaşın altındaki çocukların %0.8’i akut olarak yetersiz besleniyordu. Bugünkü rapor Şubat ayı itibariyle kuzey vilayetlerinde bu rakamın %12.4 ila 16.5 arasında olduğunu gösteriyor. Gıda, su ve diğer temel ihtiyaç malzemelerinin sevkiyatında önemli ve acil bir artış sağlanmadığı takdirde koşullar kötüleşmeye devam edecektir. Neredeyse tüm haneler her gün öğün atlamakta ve yetişkinler çocukların yemek yiyebilmesi için öğünlerini azaltmaktadır. Mevcut durumun binlerce kişinin hayatı ve sağlığı üzerinde uzun vadeli etkileri olacaktır.”
DSÖ Direktörü, “Gazze’deki tüm önemli hastanelere daha fazla beslenme ve stabilizasyon merkezinin eklenmesi gerekmektedir. Yerel olarak yetersiz beslenme yönetimini yaygınlaştırmak için toplumların da desteğe ihtiyacı olacaktır” diye ekledi.