2018 yılında 1 gazeteci öldürüldü, 66 gazeteci tutuklandı, 112 gazeteciye çeşitli hapis cezaları verildi. Toplam 520 gazeteci hakim karşısına çıktı. En ağırı müebbet cezalarıydı.
Kesin sayı bilinmemekle birlikte Türkiye’de 200’e yakın gazeteci tutuklu durumda.
GAZETECİLERE ÖRGÜT ÜYELİĞİNDEN MÜEBBET HAPİS!
Gazetecilere verilen cezalarda örgüt üyeliği, örgüt yöneticiliği, örgüte üye olmamakla beraber isteyerek yardım etme gibi suçlardan oluştu. 2.5 yıl ile 10.5 yıl arasında değişen cezalar özellikle Hizmet Hareketi ve Kürt Hareketi ekseninde verildi.
Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak gibi sembol isimlere ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları verildi.
Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı, Şükrü Tuğrul Özşengül ve Yakup Şimşek’e “cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
DENİZ YÜCEL TAHLİYE EDİLDİ
Tutuklu gazetecilerden çok azı tahliye edildi. Bunlardan en çok konuşulanı Almanya vatandaşı Deniz Yücel’in tahliyesi ve Anayasa Mahkemesi kararı sonrası Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın tahliyeleri oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yücel’in tahliyesi için Almanya ile pazarlık yapıldığına dair iddialar üzerine , “Bu can bu bedende durdukça o terörist serbest bırakılmayacak.” ifadelerini kullanmıştı.
En çok konuşulan konu; Suudi Arabistan vatandaşı olan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülmesiydi.
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yöntemiyle Kürt Hareketi’ne yakın gazete ve radyolara yönelik kapatmalar da medyaya dönük baskının bir başka boyutuydu.